Fokus

"Idemo pravo u požar s flašama za vodu": Sve veća frakcija demokrata protiv Bajdenove predstojeće virtuelne nominacije

Komentari

Autor: CNN/NBC/Euronews Srbija

17/07/2024

-

22:20

"Idemo pravo u požar s flašama za vodu": Sve veća frakcija demokrata protiv Bajdenove predstojeće virtuelne nominacije
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Sve veća frakcija demokrata u Predstavničkom domu, uverena da je predsednik Džo Bajden previše politički oštećen da bi pobedio Donalda Trampa u novembru, poziva Demokratski nacionalni komitet da odustane od planova za virtuelno nominovanje Bajdena u narednim nedeljama – stvarajući snažan unutarstranački sukob protiv Bajdenovih saveznika koji sprovode tihu kampanju pritiska da ubrzaju formalnu nominaciju predsednika.

Demokrate su nedeljama planirale da okončaju Bajdenov proces nominacije pre 7. avgusta – dakle dovoljno vremena pre Čikaške konvencije sledećeg meseca. Ali poslanik Džared Hafman, progresivni demokrata iz Kalifornije, rekao je za CNN u utorak da postoji "sve veći broj članova" koji su zabrinuti zbog ranog virtuelnog javnog glasanja, nazivajući to "užasnom idejom" i "glupom stvari".

"Da se izbori održavaju danas, on bi bio razbijen", rekao je Hafman o Bajdenu. "Moramo da uradimo nešto po tom pitanju".

CNN je takođe saznao iz više izvora za nacrt pisma koje kruži među demokratama u Predstavničkom domu i poziva stranku da uspori proces - jasan znak duboke zabrinutosti stranke da će Bajden ostati na vrhu liste.

Javno i privatno izražavanje zabrinutosti dolazi usred pritiska među nekim Bajdenovim saveznicima da što pre započnu Bajdenov virtuelni proces podrške, prema šest demokratskih zvaničnika upoznatih sa situacijom. Dva ključna demokratska odbora već dugo imaju plan da se okupe sledećeg petka i nedelje kako bi razgovarali o tačnom vremenskom okviru kada će delegati širom zemlje početi da glasaju. Glasanje bi moglo da počne najranije posle drugog sastanka u nedelju.

Ako bi glasanje počelo u nedelju ili ubrzo nakon toga, to bi označilo agresivan vremenski okvir - a ideja već privlači novi pogled od strane drugih demokrata koji žele da Bajden prizna svoju nemoć i odstupi.

Nepotrebna brzina

"Neverica da će ubrzati nominaciju je rasprostranjena koliko i priznanje da DNC vodi demokrate u kućni požar flašama za vodu“, rekao je jedan demokrata iz Doma.

Proces virtuelnog predstavljanja delegata na DNC (Demokratskoj nacionalnoj konvenciji) prvobitno je bio uspostavljen kako bi stranka zaobišla problem u Ohaju koji je pretio da ostavi Bidena van glasačkog listića u toj državi. Zakonodavci u Ohaju su tada doneli zakon koji bi rešio taj problem, ali DNC je ukazao na mogućnost pravnog spora od strane republikanaca iz Ohaja zbog nastavka sprovođenja virtuelnog predstavljanja delegata.

Za demokrate koji se plaše da će Bajden izgubiti od Trampa i povući na dno i demokratsku opciju sa sobom, vreme ističe da iznesu svoje sumnje pred predsednikom, njegovom porodicom i izuzetno uskim krugom savetnika. Ali čak i dok se te molbe izgovaraju svakodnevno iza kulisa, prave se planovi da se učvrsti njegov položaj uz pomoć partijskih pravila u procesu demokratske konvencije.

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison odbio je svaku sugestiju da su unutar DNC-a  u toku pokušaji da se ubrza virtuelna prozivka.

"Vremenski okvir za proces virtuelne prozivke ostaje po rasporedu i nepromenjen od kada je DNC doneo tu odluku u maju", rekao je Harison u izjavi, ali nije precizirao kada očekuje da prozivka počne.

Unutarpartijska borba

Vatrene diskusije su otvorile potencijalno nespretan i neprikladan  sudar između različitih  struja Demokratske partije koji se odigrava čak i dok se republikanci okupljaju oko svoje nove platforme ove nedelje na konvenciji GOP-a u Milvokiju.

Iako formalni raspored tek treba da bude određen, svako pojavljivanje stranačkih lidera koji daju gas kako bi pogurali Bajdenovu nominaciju napred na najefikasniji način sigurno će izazvati još besa – i moguću pobunu – imajući u vidu ozbiljnu zabrinutost u celoj stranci oko toga da li bi Bajden trebalo da ostane na vrhu liste demokrata.

Među partijskim zagovornicima održavanja rane prozivke, nastavlja se intenzivna diskusija o tome šta pravila dozvoljavaju i kako stranka treba da postupi – da li poslanicima, donatorima i istaknutim surogatima treba dati više vremena da se udruže oko svog kandidata ili da li stranka treba da požuri sa ranom nominacijom da bi izbegla "blamiranje u avgustu“, prema jednom uključenom izvoru.

Usred sve veće galame, tri bivša šefa DNC-a su se založila da podrže proces, nazvavši ga "najmudrijim putem".

U pismu koje su u utorak poslali članovima Odbora za pravila DNC-a, a napisali su bivši predsedavajući DNC-a Dona Brazile, Hauard Din i Teri Mekolif, kaže se: 

"Verujemo da virtuelni proces – pre nego što konvencija počne u Čikagu 19. avgusta 2024.—neophodno je da se osigura da se demokratski kandidati za predsednika i potpredsednika pojave na glasačkim listićima u svakoj državi i okrugu Kolumbija bez osnova za pravnu žalbu.

Tri bivša predsednika DNC nastavljaju da govore da "drugačiji pristup rizikuje da liši pravo glasa milione birača i zamagli put demokrata ka pobedi".

Posebno, Brazile, Din i Mekolif su rekli da virtuelna prozivka "ne mora da bude hitna" – ali bi trebalo da se završi pre 7. avgusta kako ne bi naišli na bilo kakve potencijalne pravne probleme u vezi sa Bajdenovom sposobnošću da uđe na glasanje u Ohaju.

Bajden "ima pokriće"

U intervjuu za NBC u ponedeljak, Bajden je – upitan da li oseća da je preživeo političku oluju posle njegovog katastrofalnog nastupa u debati prošlog meseca – ukazao na primarne glasače koji su ga podržali.

"Četrnaest miliona ljudi glasalo je za mene da budem kandidat u Demokratskoj stranci. Dobro? Slušam ih", rekao je.

Tanjug/AP/Erin Schaff/The New York Times

 

Pitanja o tome da li bi Bajden trebalo da nastavi da traži drugi mandat, koja su počela da se intenziviraju posle debate na CNN-u 27. juna, osvetlila su proces virtuelne prozivke – proces koji je pre prošlog meseca privlačio relativno malo pažnje. Sada, sa Bajdenovom političkom budućnošću koja visi u vazduhu, postoji konfuzija i zabrinutost među nekim delegatima u vezi sa zakonom u Ohaja koji je podstakao DNC da krene napred sa prozivkom pre Čikaške konvencije.

Posle lošeg Bajdenovog nastupa u debati, neke demokrate su raspravljale o potencijalnom odlaganju ili otkazivanju sastanka 21. jula kako bi "oluja prošla".

Ali DNC koji je nastavio sa prvobitnim planom uoči nedavnih događaja izazvao je frustraciju širom Demokratske stranke, od poslanika koji žele da Bajden preispita svoju kandidaturu do delegata koji žele da daju svoj glas lično, prema tri izvora sa saznanjima o situaciji.

U međuvremenu, neke uticajne demokrate sa bliskim vezama sa Belom kućom javno su označile zvaničan početak partijske konvencije sredinom avgusta kao rok za Bajdena da odluči da li će nastaviti sa kandidaturom.

"Ako kasnije odluči da se predomisli, mi ćemo odgovoriti na to", rekao je poslanik Džejms Klajburn, demokrata iz Južne Karoline, u televizijskom intervjuu prošle nedelje. "Imamo rok do 19. avgusta da otvorimo našu konvenciju".

Usporavanje procesa

Nacrt pisma koji kruži među članovima Demokratskog doma i drugim delegatima poziva stranku da uspori proces, rečeno je za CNN više izvora.

"Ne postoji pravno opravdanje za ovu izvanrednu akciju bez presedana koja bi efektivno ubrzala proces nominacije za skoro mesec dana“, navodi se u pismu.

Iza kulisa, demokrate koje podržavaju rani zaključak iznele su mogućnost da bi senator Džej Di Vens, koji je sada zvanično nominovan za Trampovog potpredsednika i efektivnog republikanaca "broj dva", mogao da vrši pritisak na nove izazove za Bajdenov pristup glasačkim listićima u njegovoj matičnoj državi, što državni zvaničnici odlučno poriču.

"Problem je rešen u Ohaju, a demokratski zastupnici to znaju i trebalo bi da prestanu da pokušavaju da od Ohaja prave žrtveno jagnje zbog nefunkcionisanja sopstvene stranke", rekao je za CNN Ben Kindel, sekretar za štampu državnog sekretara Ohaja Frenka LaRouza.

Pismo koje je sastavio Hafman – koji je potvrdio njegovu autentičnost i rekao da nije jasno kada planiraju da ga pošalju – slaže se da je problem rešen.

"U ovom trenutku ne postoji ozbiljna pretnja za demokratsku listu nominovanu po redovnoj proceduri na konvenciji DNC sledećeg meseca koja se pojavljuje na glasačkom listiću u Ohaju ili bilo kojoj drugoj državi", navodi se u pismu.

Iako će se ton pisma verovatno promeniti, u njemu se iznosi zabrinutost stranke u vezi sa napredovanjem u procesu nominovanja dok je debata o Bajdenovoj budućnosti u toku.

"Demokratska partija – ne samo izabrani zvaničnici i delegati, već i milioni birača – trenutno pažljivo razmatraju i raspravljaju o apsolutnom imperativu poraza Donalda Trampa i osvajanja kontrole nad Kongresom", navodi se u pismu. "Kao demokratski članovi Kongresa, mi predstavljamo spektar stavova o ovom pitanju. Neki od nas su pozvali predsednika Bajdena da se povuče, drugi su ga pozvali da ostane u trci, a treći imaju duboku zabrinutost zbog statusa predsedničke kampanje, ali tek treba da zauzmu stav o tome šta bi trebalo da se desi".

"Svi se, međutim, slažemo da je gušenje debate i prerano gašenje svake moguće promene na demokratskoj listi putem nepotrebne i bez presedana 'virtuelne prozivke' u danima koji su pred nama - užasna ideja. To bi moglo duboko da potkopa moral i jedinstvo demokrata – od delegata, volontera, lokalnih organizatora i donatora do običnih glasača – u najgorem mogućem trenutku".

"Čujemo samo poricanje"

U telefonskom intervjuu u utorak, Hafman je rekao da članovi "pokrivaju čitav spektar našeg poslaničkog kluba" i da će doći do "prilično velike" reakcije ako DNC nastavi sa planovima.

Napominjući da postoji "veliki jaz u entuzijazmu" između Trampa i Bajdena, Hafman je rekao: 

"Energiju i entuzijazam ne postižete grubom silom", misleći na pomeranje glasanja za zvanično imenovanje Bajdena.

Hafman je rekao da još ne poziva Bajdena da bude smenjen, ali želi da predsedniku da više vremena da demokratama ulije poverenje u svoju kampanju. Bilo bi mnogo teže zameniti Bajdena kada on bude formalno kandidat.

"Čujemo samo poricanje i pokušaj da se prekine diskusija", rekao je Hafman.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, Bajdena su pitali da li će delegati stranke imati slobodu da glasaju za alternativnog kandidata na konvenciji ako to žele.

"To je demokratski proces", rekao je Bajden o mogućnostima delegata da promene mišljenje, pre nego što je samouvereno dodao: "To se neće dogoditi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet