Fokus

Svet doživljava najveći gubitak živih vrsta, još od izumiranja dinosaurusa: Ima li spasa za divlje životinje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2024

-

21:40

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ove nedelje u kolumbijskom gradu Kali održava se COP16, godišnji sastanak Ujedinjenih nacija posvećen biodiverzitetu, na kom predstavnici država pokušavaju da pronađu način za zaustavljanje ekološkog kolapsa koji preti divljim vrstama.

COP16 nastavak je sastanaka u Montrealu 2022. godine na kojima je 196 zemalja potpisalo istorijski globalni sporazum o zaštiti biodiverziteta.

Taj sporazum uključuje 23 mere za zaustavljanje nestajanja biljnih i životinjskih vrsta, uključujući stavljanje pod zaštitu 30 odsto planete i 30 odsto degradiranih ekosistema do 2030. godine.

U uvodnom obraćanju, kolumbijska ministarka životne sredine i predsednica COP16 Marija Susana Muhamad rekla je da je konferencija prilika da se prikupi dosadašnje iskustvo da bi se stvorili uslovi da se države izbore sa sadašnjim problemima u vezi sa očuvanjem biodiverziteta.

Prema njenim rečima, jedan od glavnih ciljeva konferencije je prenošenje poruke da je "biodiverzitet jednako važan, komplementaran i neophodan kao i energetska tranzicija i dekarbonizacija".

Prema Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), na planeti trenutno preti izumiranje oko milion biljnih i životinjskih vrsta.

profimedia

 

Direktor neprofitne organizacije Amazon Watch, koja se bavi zaštitom amazonske prašume, Endrju Miler, rekao je da u amazonskoj prašumi širenje poljoprivrednog zemljišta i putnih mreža, kao i krčenje šuma, požari i suša ugrožavaju biodiverzitet.

Miler je ocenio da su domorodački narodi na prvim linijama zaštite biodiverziteta i borbe protiv klimatskih promena i da će na COP16 tražiti da se poveća njihova uloga.

Direktorka u neprofitnoj organizaciji za globalni aktivizam Avaaz, Laura Riko, izjavila je da domorodački narodi imaju rešenja za borbu protiv klimatskih promena i krize biodiverziteta.

Sekretar Nacionalne organizacije starosedelačkih naroda Amazonije Hose Mendez rekao je u glavnom gradu Kolumbije, Bogoti, da su se starosedeoci regiona mesecima pripremali za COP16.

Prema podacima Svetskog fonda za prirodu (WWF), globalna populacija divljih životinja smanjila se u proseku za 73 odsto u poslednjih 50 godina.

Prema WWF, u Latinskoj Americi i na Karibima zabeležen je prosečan pad populacija divljih životinja za 95 odsto.. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet