Fokus

TRAMP POSLE ATENTATA Republikanac prvi put u javnosti nakon pucnjave: Podigao pesnicu, dočekali ga ovacijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

16/07/2024

-

07:44

TRAMP POSLE ATENTATA Republikanac prvi put u javnosti nakon pucnjave: Podigao pesnicu, dočekali ga ovacijama
TRAMP POSLE ATENTATA Republikanac prvi put u javnosti nakon pucnjave: Podigao pesnicu, dočekali ga ovacijama - Copyright Tanjug/vvAP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Republikanska stranka zvanično je nominovala Donalda Trampa za svog kandidata za predsednika SAD na izborima u novembru. Tramp je postao zvanični republikanski predsednički kandidat nakon što je dobio glasove dovoljnog broja delegata na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju u saveznoj američkoj državi Viskonsin. Prethodno je saopštio da će  senator iz Ohaja Džej Dija Vens (JD Vance) biti njegov kandidat za potpredsednika. Konvencija u Milvokiju održana je dva dana nakon atentata na Trampa koji je tom prilikom ranjen u uho, dok je napadač ubijen. Tramp pojavio se na nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke u Milvokiju, dočekan burnim ovacijama i oduševljenjem svojih pristalica. Senator iz Ohaja Džej Di Vens pozvao je na istragu o pokušaju ubistva bivšeg predsednika i republikanskog presedničkog kandidata Donalda Trampa.

Ključni događaji:

  • Republikanci zvanično nominovali Trampa za predsedničkog kandidata
  • Džej Di Vens je Trampov kandidat za potpredsednika
  • Kenedi Mlađi dobio zaštitu Tajne službe
  • Bajden: Bila je greška Trampa nazivati metom
  •  Vens traži istragu: Brine me što je napadač bio na 140 metara od predsednika
  • Odbačen krivični slučaj protiv Trampa za nezakonito držanje poverljivih dokumenata


Dešavanja o atentatu na bivšeg predsednika Donalda Trampa pratite u našem LIVE blogu

12.23 Ilon Mask planira da izdvoji 45 miliona dolara mesečno za podršku Donaldu Trampu

Američki preduzetnik i trenutno najbogatiji čovek sveta Ilon Mask planira da donira oko 45 miliona dolara mesečno novom komitetu za političku akciju koji podržava predsedničku kandidaturu Donalda Trampa, prenosi "Wall Street Journal" pozivajući se na anonimne dobro upućene izvore.

Komitet "America PAC" osnovan krajem maja finansijski podržavaju i druge poznate ličnosti iz tehnološkog sektora kao što su braća Tajler i Kameron Vinklvos, milijarderi poznati po ulaganjima u kripto valute.

Na listi darodavaca se nalazi i direktor upravnog odbora Maskove kompanije Spejs Eks Antonio Grasijas koji je prethodno bio na čelu upravnog odbora Tesle, prenosi portal "Verdž".

Komitet blizak Donaldu Trampu je podržao i suosnivač kompanije Pejpal Kenet Hoveri, nekadašnji američki ambasador u Švedskoj tokom Trampovog mandata, kao i suosnivač softverske firme Palantir Džo Lonsdejl.

Vrednost bitkoina je porasla nakon subotnjeg pokušaja atentata na Donalda Trampa pošto se smatra da su time porasle njegove šanse za pobedu na novembarskim predsedničkim izborima u SAD, prenosi CNBC.

Tramp se više puta izjašnjavao kao pristalica razvoja tržišta kripto valuta.

profimedia

 

08.18 Vens: Preplavljen sam zahvalnošću

Nakon što je na konvenciji Republikanske stranke u Milvokiju predsednički kandidat Donald Tramp objavio da će njegov potpredsednik biti Džejms Dejvid Vens, senator iz Ohaja, kandidat za potpredsednika se zahvalio za ukazanu čast na društvenoj platformi "X".

"Preplavljen sam zahvalnošću. Kakva je čast kandidovati se uz predsednika Donalda Dž. Trampa. Jednom je pružio mir i prosperitet, a uz vašu pomoć, učiniće to ponovo. Napred do pobede!", napisao je Dž.D. Vens.

07.29 Vens traži istragu: Brine me što je napadač bio na 140 metara od predsednika

Senator iz Ohaja Džej Di Vens pozvao je na istragu o pokušaju ubistva bivšeg predsednika i republikanskog presedničkog kandidata Donalda Trampa.

"Moramo da razumemo šta se dogodilo, jer je očigledno da su napravljene greške. Dotrčala je tajna služba i odmah su ga (Trampa) zaštitili, ali ono što mene brine je zašto je napadač bio 140 metara od predsednika Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Vens za Foks njuz.

On je dodao da je u trenutku atentata bio sa svojom decom u Pensilvaniji i da je bio šokiran kada je čuo vest.

"Uplašio sam se jer nisam znao da li je predsednik Tramp ubijen, strašno, strašno, strašno. Hvala Bogu da je dobro", kazao je Di Vens, prenosi Si-En-En.

07.19 Bajden: Bila je greška Trampa nazivati metom

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je u intervjuu za En-Bi-Si njuz (NBC news) da je pogrešio što je podsticao svoje pristalice da republikanski kandidat Donald Tramp bude "njihova meta", ali je naveo da je nasilna retorika problem koji ima Tramp, a ne on.

"Bila je greška upotrebiti tu reč. Mislio sam da se fokusiramo na njega. Usredsredite se na ono što radi, fokusirajte se na njegovu politiku, fokusirajte se na broj laži koje je izgovorio u debati... Ja nisam tip koji tako nešto kaže. Ja nisam tip koji je odbio da prihvati ishod izbora. Nisam tip koji je rekao da neće prihvatiti ishod ovih izbora. Fokus je na onome što on (Tramp) govori i na njegovoj ideji", rekao je Bajden.

07.12 Bajden: Vens je Trampov klon po svim pitanjima

Američki predsednik Džo Bajden rekao jeda senatora Džej Dija Vensa, koga je republikanski kandidat na novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp izabrao za potpredsednika, smatra "klonom" bivšeg predsednika.

"On je Trampov klon po svim pitanjima, tako da ne vidim nikakvu razliku“, rekao je Bajden pre nego što se ukrcao u predsedički avion Air Force One, prenosi Si-En-En (CNN).

07.09 Tramp se prvi put pojavio u javnosti posle atentata sa uzdignutom pesnicom

Dva dana nakon što je povređen u atentatu,  bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donald Tramp pojavio se na nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke u Milvokiju, dočekan burnim ovacijama i oduševljenjem svojih pristalica.

Tramp je imao zavoj na desnom uhu, gde je pogođen u subotu na mitingu u Pensilvaniji, a bilo je ovo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon atentata.      

Dok je Tramp ulazio, njegove pristalice su skandirale "SAD, SAD", "Borba, borba"  i "Hoćemo Trampa!" sa podignutim pesnicama, aludirajući na njegovu reakciju kada je odvođen sa bine nakon što je na njega pucano u Pensilvaniji, navodi BBC.

Tramp se zaustavio i podigao pesnicu u vazduh, što je uradio i nakon pokušaja ubistva.

06.55  Anketa: Tramp ima prednost nad Bajdenom u Pensilvaniji, gubi u Virdžiniji

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp ima prednost nad aktuelnim demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom u Pensilvaniji, ali zaostaje u Virdžiniji, pokazala je anketa "The New York Times-a" i Koledža Sijena, koja je obavljena pre atentata na Trampa u subotu, a objavljena danas.

Ankete pokazuju da Tramp ima 48 odsto podrške glasača u Pensilvaniji, u odnosu na 44 odsto koji podržavaju Bajdena, a u Virdžiniji demokrata ima veću prednost od 46 odsto u odnosu na Trampovih 44 odsto, prenosi Reuters.

Anketa od 872 registrovana glasača u Pensilvaniji imala je marginu greške od 3,7 procentnih poena, a anketa od 661 registrovanog glasača u Virdžinji od 4,2 procentna poena.

06.47 Senat SAD otvara dvostranačku istragu o atentatu na Trampa

Predsedavajući Senata za unutrašnju bezbednost SAD Geri Piters saopštio je danas da Komitet otvara dvostranačku istragu o pokušaju ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Istakao je da se nada da će Komitet "ubrzati" proces i održati saslušanja pre nego što se Senat raspusti tokom pauze u avgustu, prenosi Reutres.

"Sprovešćemo istragu, dvostranačku istragu Komiteta za unutrašnju bezbednost kako bismo pogledali događaje koji su se desili i utvrdili da li je bilo kršenja bezbednost", rekao je Piters. 

Dodao je da je Komitet zahtevao detaljne brifinge za članove odbora.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

06.34 Odbačen krivični slučaj protiv Trampa za nezakonito držanje poverljivih dokumenata

Sudija na Floridi odbacio je krivični slučaj protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za nezakonito držanje poverljivih dokumenata.

Američka okružna sudija Ejlin Kenon, koju je predložio Tramp, presudila je da je specijalni savetnik Džek Smit - koji vodi tužilaštvo - nezakonito imenovan na njegovu ulogu i da nije imao ovlašćenja da pokrene slučaj. 

Radi se o poznatom slučaju u kojem su poverljivi dokumenti pronađeni na Trampovom imanju u Mar-a-Lagu, a velik deo dokumenata bio je u njegovom kupatilu.

06.26 Ko je Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsednika

Na republikanskoj konvenciji u Milvokiju u američkoj državi Viskonsin objavljeno je da će kandidat za potpredsednika republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa biti senator iz Ohaja Džej Di Vens (Džejms Dejvid Vens).

Vens je senator od 2023. godine, bavi se, osim politikom, i biznisom i pisanjem.
Džej Di Vens je glasni kritičar američke vojne pomoći Ukrajini i podržava američko finansiranje Izraela u ratu protiv Hamasa. Rođen je 2. avgusta 1984. godine u Midltaunu u Ohaju.

Služio je kao marinac pre nego što je studirao političke nauke i filozofiju na Državnom univerzitetu Ohajo i stekao zvanje doktora prava na Pravnom fakultetu Jejla 2013. godine. Ko je Džej Di Vens, pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug AP/Stefan Jeremiah, File

 

06.15 Republikanci zvanično nominovali Trampa za predsedničkog kandidata

 Republikanska stranka zvanično je nominovala Donalda Trampa za svog kandidata za predsednika SAD na izborima u novembru.

Donald Tramp je postao zvanični republikanski predsednički kandidat nakon što je dobio glasove dovoljnog broja delegata na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju u saveznoj američkoj državi Viskonsin, objavio je AP.

Tramp je dostigao neophodni prag za nominaciju glasovima iz svoje matične države Floride. 

Komentari (0)

Svet