Fokus

Sve glasniji pozivi Bajdenu da odustane od kandidature - upitno ko u novembru staje na crtu Trampu, ima više opcija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Gardijan

06/07/2024

-

12:05

Sve glasniji pozivi Bajdenu da odustane od kandidature - upitno ko u novembru staje na crtu Trampu, ima više opcija
Sve glasniji pozivi Bajdenu da odustane od kandidature - upitno ko u novembru staje na crtu Trampu, ima više opcija - Copyright AP/Matt Rourke, Rich Pedroncelli, Chris Young, Al Goldis, Manuel Balce Ceneta, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ne stišava se bura i posle gotovo nedelju dana od prve predizborne debate između Džozefa Bajdena i Donalda Trampa. Prema pisanju američkih medija, pojedine demokrate iza "zatvorenih vrata" smatraju da Bajden treba da se povuče iz dalje predsedničke trke, čak se i neki donatori povlače ili najavljuju povlačenje iz kampanje.

Dvoje demokrata iz Kongresa je javno pozvalo Bajdena da istupi iz trke, dok drugi čekaju da vide kako se razvija situacija, kakvi su rezultati anketa i kakav će biti Bajden u intervjuu za ABC, rekle su pojedine demokrate za AP.

Sa druge strane, iz Bajdenovog tima stižu poruke da povlačenje nije u opticaju i da je reč o samo "jednom lošem susretu" sa Trampom. I sam Bajden je na nedavnoj svečanosti podovom Dana nezavisnosti rekao da nema nameru da se povuče.

Tanjug/AP

 

Na prijemu je jedna osoba iz publike doviknula aktuelnom predsedniku SAD: "Nastavite da se borite! Potrebni ste nam!", na šta je Bajden odgovorio: "Možete računati na mene. Nemam nameru da odem". 

Kako ocenjuje Glas Amerike, utisak je da Bajden ima još svega nekoliko dana da ubedi demokrate da je sposoban za još jedan predsednički mandat i da može da stane na crtu svom protivkandiatu Donaldu Trampu.

Put je dug i neizvestan, a Bajdena sada očekuju brojni intervjui. Naime, predsednik SAD će u nedelju u Filadelfiji održati konferenciju za novinare povodom NATO samita koji počinje naredne nedelje u Vašingtonu, pa se očekuje da će se osvrnuti i na ovu temu.

Otako je prošla debata, za Bajdena manje uspešno, u vazduhu sve vreme provejava pitanje je šta će biti sa kampanjom ukoliko se Bajden ne pokaže dobro u predstojećem intervjuu za ABC, ocenjuje Glas Amerike. 

Da povlačenje još uvek nije opcija za Bajdena, i on je sam to potvrdio na nedavnom sastanku sa demokratskim guvernerima, bliskim saradnicima i zaposlenima u izborom štabu.

Gardijan ukazuje i na to da je činjenica da je Bajden pobedio na demokratskim predizborima ranije ove godine, ali i to da on neće zvanično postati kandidat stranke za predsednika sve dok ne bude odobren na nacionalnoj konvenciji demokrata u Čikagu 2024. godine, koja se održava od 19. do 22. avgusta. Ukoliko bude ponovno izabran, Bajden bi na kraju drugog mandata imao 86 godina. 

Kakav je mehanizam zamene?

Ne postoji formalni mehanizam da se Bajden zameni kao kandidat, a takav potez bi bio prvi put da je američka politička partija pokušala da to uradi u modernoj američkoj političkoj istoriji, piše Gardijan.

U stvari, Bajden bi morao da pristane da se povuče i dozvoli delegatima koje je osvojio na predizborima da izaberu nekog drugog. Ne postoji zakonska obaveza kako delegati onda treba da glasaju, ali se od njih traži da to urade na način koji "po svojoj savesti odražava osećanja onih koji su ih izabrali".

Kada bi se Bajden povukao, mogao bi da imenuje nekoga, najverovatnije svoju potpredsednicu Kamalu Haris, kao svog kandidata. To bi imalo određenu težinu kod delegata, ali ne bi bilo obavezujuće i ne bi je automatski učinilo demokratskim kandidatom za 2024. godinu.

Međutim, sve je i dalje na dugom štapu. U privatnim razgovorima Bajden je rekao da se za sada fokusirao na to kako da obrne putanju svoje kampanje koja je krenula nizbrdo posle debate.  Tokom jednog razgovora, kada je upitan šta će da radi ukoliko to ne uspe, Bajden je rekao da će staviti zemlju na prvo mesto, rekao je izvor za AP koji je razgovarao direktno sa predsednikom.

I dok se "lome koplja" u redovima demokrata oko budućnosti kandidata, još uvek ne postoji jasan favorit koji bi mgao da dođe na mesto Bajdena. Svetski medji prenose da, za sada, postoji nekoliko opcija ukoliko dođe da ovakvog raspleta:

Ko bi mogao da bude zamena za Bajdena?

Kamala Harris

Najočigledniji izbor bi bio Bajdenova potpredsednica Kamila Haris. Glavni problem sa kojim se Haris suočava je loš rejting, pa tako istraživanja pokazuju da gotovo 40 odsto Amerikanaca nema pozitivno mišljenje o njenom radu.

Tanjug AP/John Raoux, File

 

U Beloj kući prvobitno se bavila najškakljivijim pitanjima kao što su ilegalna migracija i biračka prava, da bi poslednjih meseci postala glavni zagovornik prava na abortus.

Gevin Njusom

Guverner Kalifornije koji je u četvrtak govorio o bilo kojoj alternativi Bajdenu kao kandidatu, i tada je rekao da je to "besmislena spekulacija". Imao je debatu u udarnom terminu prošle godine sa guvernerom Floride, Ronom DeSantisom, što bi moglo da se okarakteriše kao predsednički meč budućnosti.

Tanjug AP/John Bazemore, File

 

On je tada stavio do znanja da podrži demokrate na izborima daleko od svoje matične države, što je s vremena na vreme izgledalo kao kampanja u senci Bele kuće.

Džej Bi Pricker

Guverner Ilinoisa je Trampa proglasio za prestupnika, rasistu, homofoba i prevaranta.
Poznat je po značajnim rezultatima ostvarenim u dva mandata, pošto je ostvario pobede u pogledu prava na abortus i kontrole oružja, a Demokratsku stranku je udaljio od njene tradicionalne politike levog centra.

Tanjug AP/Evan Vucci, File

 

Takođe je bio jak u kontroli oružja i legalizovao rekreativnu marihuanu. Međutim kao i ostale demokrate, nailazi na problem u potencijalnom duelu sa Trampom. Ankete pokazuju da bi u tom slučaju za Trampa glasalo 46 odsto

Grečen Vitmer

Guvernerka Mičigena, bila je na užem izboru za potpredsednicu Bajdena 2020. godine, a snažan uspeh Demokratske stranke u srednjim mandatima delimično je pripisan njenom resoru. Ona se zalaže za strože zakone o oružju, ukidanje zabrane abortusa i podržava univerzalne predškolske ustanove.

Tanjug AP/CJ Rivera/Invision/AP

 

Din Filips

Kandidat tokom demokratskih predizbora ranije ove godine, on je odabrao neke pristalice, ali nije uspeo da se dopadne široj stranci, ne pobedivši ni na jednom takmičenju, pa je malo verovatno da će biti faktor ako Bajden odstupi.

profimedia

 

Ostali kandidati?

U krugu potencijalnih kandidata za zamenu, čija se imena vrte po američkim medijima, našli su se i nekadašnja prva dama Mišel Obama aktuelni ministar saobraćaja Pit Butidžidž, ali i senatori Kori Buker iz Nju Džersija i Ejmi Klobačar iz Minesote.

Guverner Kentakija Endi Bešir, koji je ponovo izabran na tu funkciju 2023. godine, takođe je privukao pažnju javnosti.

Veliki problem za Demokratsku stranku u situaciji, kada se razmatra o zameni Bajdena su istraživanja javnog mnjenja, prema kojima je podrška Trampu čvrsta bez obzira ko mu se suprotstavlja. Jedini dobar rezultat ostvaruje glasačima manje poznati senator iz Zapadne Virdžinije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet