Fokus

NBC News: Bajdenova porodica poziva da se njegovi savetnici otpuste nakon neuspeha u debati

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2024

-

16:52

NBC News:  Bajdenova porodica poziva da se njegovi savetnici otpuste nakon neuspeha u debati
NBC News: Bajdenova porodica poziva da se njegovi savetnici otpuste nakon neuspeha u debati - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Članovi porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena, posebno njegova supruga Džil i sin Hanter, okrivljuju savetnike američkog lidera za njegov katastrofalan nastup na nedavnoj televizijskoj debati i pozivaju na njihovu smenu, preneo je danas NBC, pozivajući se na izvore.

Bajdenovi rođaci sve više osporavaju strategiju njegove kampanje i razmatraju mogućnosti kako se ona može "revitalizovati". Danas će se u razgovore uključiti i predsednikova sestra Valeri Ovens, koja će doći u Vašington povodom Dana nezavisnosti SAD.

Kandidati za smenu, prema Bajdenovim rođacima, trebalo bi da budu savetnica Bele kuće Anita Dan i, verovatno njen suprug, predsednikov lični advokat Bob Bauer.

Članovi porodice američkog lidera počeli su da analiziraju šta se desilo na debati odmah po njenom završetku, u pokušaju da otkriju ko je predsednika preopteretio statistikom umesto da mu dozvoli da "govori iz srca", preneo je američki TV kanal.

S druge strane, Bajden ne žuri da traži odgovorne za sopstveni neuspeh, a svojim savetnicima je rekao da ne krivi tim.

Tanjug/AP

 

Prva televizijska debata između Bajdena i njegovog rivala, bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, održana je 27. juna.

NBC je nastup aktuelnog predsednika nazvao "samoubistvom demokrata" i "ekserom u politički kovčeg".

"New York Times" je objavio da su demokratski donatori zabrinuti zbog lošeg učinka aktuelnog američkog lidera na debati i da razgovaraju o njegovom povlačenju iz predsedničke trke.

Bela kuća je u sredu demantovala izveštaje o Bajdenovim planovima da se povuče iz izborne trke.

Prema istraživanju britanskog lista "Daily mail", većina američkih glasača (oko 52 odsto) smatra da je demencija razlog za neuspešan nastup predsednika.

Sledeći, 60. predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama zakazani su za 5. novembar 2024. godine. U avgustu i septembru bi trebalo da se održe partijski kongresi na kojima će biti zvanično odobren po jedan kandidat iz svake stranke.

Sledeća debata Bajdena i Trampa održaće se 10. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet