Fokus

"Tramp vodi sa 49:43": Bivši predsednik SAD dobio vetar u leđa nedelju dana nakon Bajdenovog "posrnuća" u debati

Komentari

Autor: Fox News

03/07/2024

-

21:52

"Tramp vodi sa 49:43": Bivši predsednik SAD dobio vetar u leđa nedelju dana nakon Bajdenovog "posrnuća" u debati
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Nova nacionalna anketa pokazuje da se prednost bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u odnosu na Džoa Bajdena u njihovom izbornom revanšu 2024. godine povećava nakon prošlonedeljne debate.

Istraživanje, koje su u sredu objavili "New York Times" i "Siena College", ukazuje na porast zabrinutosti da 81-godišnji Bajden, najstariji predsednik u istoriji SAD, nije u stanju da efikasno upravlja nacijom.

Bajden se suočava sa najtežim delom kampanje, koja traje više od godinu dana, za drugi mandat u Beloj kući. Ovo je, nakon njegovih stanki u izlaganju i nemuštih odgovora na debati sa Trampom u Atlanti, izazvalo široku paniku u Demokratskoj stranci i podstaklo pozive političkih stručnjaka, urednika i nekih stranačkih donatora da se Bajden povuče kao partijski kandidat za predsednika.

Pored toga, u protekla 24 sata sve veći broj demokrata u Predstavničkom domu takođe je pozvao predsednika da prekine svoju kandidaturu za reizbor.

Predviđeno je da se predsednik u sredu uveče sastane sa guvernerima i liderima Kongresa iz redova demokrata, nakon debakla na debati.

Međutim, Bajdenova kampanja je više puta insistirala na tome da predsednik nema nameru da izađe iz trke.

Tanjug/AP

 

Prema anketi, Tramp sada vodi protiv Bajdena sa 49-43 odsto među verovatnim glasačima širom zemlje, što je za tri procentna boda bolje u odnosu na rezultat pretpostavljenog predsedničkog kandidata Republikanaca iz prethodne ankete "New York Times/Siena College", od pre samo nedelju dana.

Trampova prednost u odnosu na Bajdena dostiže 49-41 odsto među većim brojem registrovanih birača, ali bilo je više crvenih zastavica za Bajdena u anketi osim zabrinjavajućih brojeva na vrhu, jer skoro tri četvrtine ispitanih smatra da je Bajden prestar za taj posao, što je pet poena više u odnosu na rezultate anketa pre debate. 

Zabrinutost u vezi sa godinama predsednika među demokratama porasla je za osam poena, na 59 odsto, a skoro osam od 10 nezavisnih ispitanika takođe je reklo da smatraju da je Bajden prestar da bi služio u Beloj kući.

Bilo je malo dobrih vesti u anketi za Bajdena. On je smanjio deficit sa Trampom među nezavisnim biračima, ali to je došlo na račun njegove erozije među demokratama i Trampovog poboljšanja u odnosu na republikance.

Takođe, povećan je procenat demokrata koji su rekli da Bajden više ne bi trebalo da bude predsednički kandidat stranke, umesto da skoči na nove visine.

Uoči objavljivanja ankete u sredu popodne, Bajdenova kampanja je poslala novi memorandum svih zaposlenih u pokušaju da smiri zabrinutost oko njegovih šansi da bude ponovo izabran.

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

 

U dopisu, do kojeg je došao "Fox News", ističe se interna anketa u kampanji koja pokazuje i dalje tesnu trku sa Trampom.

"Danas ćemo videti nekoliko anketa i želimo da svi čujete od nas o tome šta znamo interno i šta očekujemo da dođe spolja. Ankete su odraz vremena i svi treba da očekujemo da će nastaviti da variraju – biće potrebno nekoliko nedelja, a ne nekoliko dana da se dobije potpuna slika trke", stoji u dopisu.

Memorandum, koji su potpisali predsedavajuća kampanje Džen O’Meli Dilon i menadžer kampanje Džuli Čavez Rodrigez, prikazuje interno ispitivanje stanja na bojnom polju pre i posle debate, otkrivajući da je Bajden pao za pola procentnog poena u tom periodu. 

Ukazujući na anketu "New York Timesa", koja tek treba da bude objavljena kada je memorandum objavljen, Bajdenova kampanja je naglasila da "svi treba da imamo na umu da je, upravo prošle nedelje, sam NYT priznao da oni često greše u anketama".

Anketa je sprovedena u potpunosti nakon debate, od petka do utorka (28. jun-2. jul), pri čemu su ispitana 1.532 registrovana birača širom zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet