Fokus

"Ostaje u trci": Bela kuća demantovala da Bajden razmišlja da odustane od kandidature na predsedničkim izborima

Komentari

Autor: BBC, CNN

03/07/2024

-

20:22

"Ostaje u trci": Bela kuća demantovala da Bajden razmišlja da odustane od kandidature na predsedničkim izborima
"Ostaje u trci": Bela kuća demantovala da Bajden razmišlja da odustane od kandidature na predsedničkim izborima - Copyright EPA-EFE/SHAWN THEW

veličina teksta

Aa Aa

Sekretarka za medije Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila da je da Džo Bajden apsolutno ne razmišlja o povlačenju kandidature na predsedničkim izborima u SAD u novembru.

Upitana da li postoji nešto što bi promenilo njegovo mišljenje, ona je rekla da ne može da govori o tome, ali kaže da je on bio "veoma jasan" da je zauzet svojim poslom i da će to nastaviti da radi.

"Neću da razgovaram [o] neimenovanim izvorima", rekla je ona.

Dnevnik Njujork Tajms objavio je danas da je Bajden, nakon učešća na prošlonedeljnoj debati sa svojim protivkandidatom Donaldom Trampom, rekao jednom svom savezniku da je svestan da možda neće moći da spasi svoju kandidaturu ukoliko u narednih nekoliko dana ne uspe da ubedi javnost da je sposoban da obavlja predsednički posao.

U izveštaju Njujork tajmsa Bajdenov saveznik se opisuje kao "ključni", ali se ne pominje ime te osobe, prenosi Rojters navodeći da se u naslovu teksta njujorškog dnevnika sugeriše da je Bajden rekao svom savezniku da razmatra da li će nastaviti predsedničku kampanju.

Nakon što je izveštaj objavljen, portparol Bele kuće Endrju Bejts je na društvenim mrežama negirao tačnost ovih tvrdnji rekavši da je "tvrdnja apsolutno lažna".

Razgovori sa Šmerom, Klajburnom i Pelosi

Kako prenosi CNN, Bajden je danas razgovarao sa liderom većine u Senatu SAD Čakom Šumerom.

Bajden je takođe razgovarao sa demokratskim predstavnikom Džejmsom Klajburnom, kopredsedavajućim u kampanji Bajden-Haris, i bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

CNN prenosi da su Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris danas obavili razgovore sa svim članovima osoblja Bajdenove kampanje za predsedničke izbore ove godine, i da su tom prilikom "detaljno opisali ulog na predstojećim izborima".

Tanjug/AP

 

Bajen je, prema rečima neimenovanog izvora, rekao da "kad vas obore, vi ponovo ustanete".

''Hajde da pobedimo u ovome'', bile su Bajdenove reči na kraju razgovora.

Haris je ranije danas odbacila ideju da Bajden treba da se povuče iz izborne trke, i to nakon što ga je demokratski poslanik Lojd Doget iz Teksasa pozvao da napusti trku nakon "lošeg" nastupa u prošlonedeljnoj debati.

"Vidite, Džo Bajden je naš kandidat. Pobedili smo (republikanskog kandidata Donalda) Trampa jednom, i pobedićemo ga ponovo, tačka", rekla je ona.

Bajden za loš nastup na debati okrivio neispavanost i putovanja

Američki predsednik priznao je da mu nastup na debati s republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom nije bio najbolji, ali je za to okrivio neispavanost zbog putovanja.

"Činjenica je da nisam bio veoma pametan. Odlučio sam da putujem širom sveta nekoliko puta, da prolazim kroz 100 vremenskih zona pre debate. Nisam slušao svoje savetnike i vratio sam se i gotovo zaspao na bini. To nije izgovor, ali jeste objašnjenje", rekao je Bajden tokom mitinga u Virdžiniji u utorak.

CNN i BBC navode, međutim, da je 81-godišnji Bajden imao gotovo dve nedelje između povratka iz Italije sa samita G7 15. juna i debate s Trampom koja je održana 27. juna.

Bela kuća je saopštila u utorak veče da za predsednika SAD Džozefa Bajdena nije neophodan kognitivni test, navodeći da je on i dalje u stanju da bude kandidat za reizbor na tu funkciju. 

Tanjug/AP

 

Predstavnica Bele kuće za medije Karin Žan-Pjer rekla je na konferenciji za novinare u utorak da se apsolutno ništa ne krije o Bajdenovom zdravlju, preneo je CNN.

Žan-Pjer je, međutim, priznala da Bajden "nije imao sjajnu noć" tokom televizijske debate sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom.  

Ona je ponovila da je Bajden bio bolestan tokom debate, navodeći da je još prehlađen. 

Poslanik Demokratske stranke iz Teksasa Lojd Doget pozvao je u utorak Bajdena da se povuče iz trke za predsedničke izbore, posle TV debate sa Trampom. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet