Planeta

Šta su opcije ako Bajden odustane? Demokrate imaju veliki problem, samo jedan čovek ima dobre brojke u anketama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2024

-

18:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća saopštila je da Džozef Bajden ne razmišlja o povlačenju sa mesta predsedničkog kandidata, nakon pritiska iz redova demokrata da se povuče iz trke. Desetine kongresmena demokrata sada razmatraju da potpišu pismo kojim bi zahtevali od Bajdena da povuče kandidaturu, a američki mediji prenose da je raširena panika unutar stranke. 

Bilo je Bajdenovih gafova i pre debate sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom 27. juna, ali čini se da se posle nje menja situacija u tom smislu. Postavlja se konstantno pitanje posle debate da li će Bajden biti zvanični kandidat demokratske stranke. 

Međutim, iz Bele kuće je to demantovano. Pres sekretarka je rekla da Bajden ne razmišlja o tome u smislu da je rekao da je zauzet svojim poslom i da će to nastaviti da radi. Ona je navela da ga je srela neposredno pre konferencije, da on deluje sjajno, a za sve njegove neuspele rečenice i odgovore Trampu ili izlaganja na debati je rekla da je razlog za to previše putovanja, previše letova pre same debate, ali i da je imao temperaturu. 

Podpredsednica SAD Kamala Haris se takođe oglasila.

"Vidite, Džo Bajden je naš kandidat, pobedili smo Trampa jednom i pobedićemo ga ponovo, tačka", poručila je ona, pa deluje da će Bajden zaista biti kandidat.

Međutim, mnogi američki mediji se pozivaju na neimenovane izvore u saznanjima da je Bajden rekao da je narednih nekoliko dana kritično da se utvrdi da li će on ostati u trci za drugi mandat. 

Poslanik se nada da će Bajden "doneti bolnu i tešku odluku"

Različite reakcije stižu iz Demokratske stranke. Pored onih koji ga podržavaju, poslanik Lojd Doget iz Teksasa je postao prvi demokratski poslanik koji je pozvao Bajdena da odustane od predsedničke trke. On je rekao da se nada da će Bajden da donese "bolnu i tešku odluku da se povuče".

Za njim je pošao i demokratski poslanik Raul Grijalva iz Arizone. On je drugi aktivni demokrata koji je pozvao na njegovu ostavku. 

"Ako je on kandidat podržaću ga, ali mislim da je ovo prilika da se potraži kandidat negde drugde", rekao je on.

I ankete pokazuju koliko je Bajdenov imidž, tačnije njegova popularnost ali i podrška opala nakon debate. Tri četvrtine američkih birača prema CNN-ovoj najnovijoj anketi kaže da bi demokratska partija imala bolju šansu sa nekim drugim u odnosu na Bajdena. Samo 25 odsto je glasalo za Bajdena, a 75 procenata za nekog drugog, međutim nije navedeno ko je drugi kandidat.

Prema anketi, takođe, Tramp sada vodi više nego što je to bilo ranije, 49 odsto naspram 43 odsto. To je tri procentna poena bolje u odnosu na rezultate prethodne nedelje, tako da deluje i prema anketama da Trampova popularnost sve više raste. 

Takođe su Bajdenove godine često tema i da li je on uopšte sposoban da izdrži naredni mandat. Nekadašnja predsednica Predstavničkog doma i aktuelna političarka Nensi Pelosi je rekla da je to pitanje potpuno legitimno i da je pošteno izraziti zabrinutost u vezi sa Bajdenovom kondicijom. 

Pored debate, tačnije i pre debate, u poslednjih mesec dana je bilo vrlo neobičnih situacija u kojima se Bajden čudno ponašao, na samitu G7 i kada je bio na obeležavanju godišnjice Dana S. Zbog svega toga su birači zabrinuti. 

Nedeljković: Mora se priznati da Bajden nije u najboljem stanju

Prema docentu sa Fakulteta političkih nauka Stevanu Nedeljkoviću, deluje da će se sve odlučiti u naredne dve nedelje. On takođe napominje da su se jutros prvi put pojavile informacije da je Bajden razgovarao sa svojim saradnicima o mogućnosti povlačenja, što do sada nije bio slučaj. Ipak, stručnjak za međunarodne odnose naglašava da Bajden nije neko ko se olako predaje. 

"Prosto, Bajden je neko ko ne odustaje lako, pa ne treba zaboraviti da je Bajden ušao u ovu trku imajući u vidu sve, da ima 50 godina političkog iskustva u visokoj politici iza sebe, da je imao toliko tragičnih situacija u životu, zdravstvenih problema, pa ipak se odlučio. Očigledno da postoji nešto u moći koja vas tera dalje da joj budete blizu, a Bajden svakako želi da ostane u Beloj kući. Naravno, posle debate su se neke stvari malo ogolile, da Bajdenovo zdravlje i nije baš najbolje, da je prilično krhko", kaže Nedeljković za Euronews Srbija.

Po njemu, ne može se reći da je predsednik SAD dementan, za šta ga Tramp optužuje, ali se svakako mora priznati da on nije u najboljem stanju.

"Uz sve okolnosti, prehlade koje je imao ranije, prekookeanskog leta itd. njegov performans na predsedničkoj debati je definitivno bio najgori koji ja pamtim. Zato su se pojavili i glasovi i zahtevi da se povuče iz trke", dodaje Nedeljković.

Ko bi mogao da zameni Bajdena?

U krugu potencijalnih kandidata za zamenu, čija se imena vrte po američkim medijima, našli su se potpredsednica Kamala Haris, bivša prva dama Mišel Obama, ali i guverner Kalifornije Gavin Njusom. U slučaju Harisove Nedeljković objašnjava da svako ko je bio na mestu potpredsednika želi da dosegne vrh piramide moći, ali da tu ambiciju sputavaju istraživanja javnog mnjenja. 

"Takođe ima i drugih kandidata. Neko o kome se spekulisalo da može da bude kandidat je Gavin Njusom, guverner Kalifornije, zatim Pit Butidžedž, koji je trenutno sekretar ili ministar transporta, Grečen Vitmer takođe, koja je bila u trci 2020. godine za demokratsku nominaciju. Naravno pominje se i Mišel Obama, ali čini se da od svih ona najmanje želi da postane predsednički kandidat, zato što zna šta predsednička trka i šta predsedništvo kao takvo nosi sa sobom. Imala je priliku da to uvidi kroz kandidaturu svog muža i kroz osam godine njegove administracije", kaže naš sagovornik.

Veliki problem za Demokratsku stranku u situaciji, kada se razmatra o zameni Bajdena su istraživanja javnog mnjenja, prema kojima je podrška Trampu čvrsta bez obzira ko mu se suprotstavlja. Jedini dobar rezultat ostvaruje glasačima manje poznati senator iz Zapadne Virdžinije.

"Rađena su uporedna istraživanja od januara do juna meseca i tragedija za Demokratsku partiju je da jedino Džo Mančin, senator iz Zapadne Virginije, ima više šanse da pobedi Trampa nego što je to slučaj sa Džozefom Bajdenom. Svi ostali koje sam maločas spomenuo imaju manje šanse od Džozefa Bajdena. Postoji i drugi element. Kada unakrsno postavite istraživanje i kada stavite Pita Butidžedža ili Grečen Vitmer ili Gavina Njusoma naspram Trampa, podrška Trampu je čvrsta i ona je uvek na 46-47 posto dok ostali demokratski kandidati osciliraju i imaju nešto manje podrške u odnosu na Bajdena", ističe Nedeljković. 

Tanjug/AP Photo/Dale Sparks

Džo Mančin

Međutim, on upozorava da su istraživanja javnog mnjenja u ovom trenutku samo donekle pouzdana zato što su stvari potpuno drugačije kada se neki od ovih ljudi zaista postave naspram Trampa. U tom slučaju, postoje dve opcije.

"Jedna opcija je, je naravno strategija rizika, da vi menjate Bidena uopšte. Ali ako se uđe u tu trku sa, ne znam, Gavinom Njusomom, on ima opciju da se potpuno surva jer je jedan element voditi Kaliforniju, a drugi element voditi Sjedinjene Američke Države. Prosto, pažnja medija i onih koji žele da vam naškode kroz analizu vaše prošlosti je znatno veća. Ako imate kosture u ormanu, oni će svakako izaći. Tako da u ovom trenutku mi nemamo nikakvih pouzdanih indikatora koji bi mogli da nam kažu da li neko od ovih pomenutih demokratskih kandidata ima veću šansu odnosu na Bajdena. Ono za šta možemo da se uhvatimo u ovom trenutku su istraživanja javnog mnjenja i analize, a ona jasno upućuju da niko osim Džoa Mančina nema veće šanse da pobedi Trumpa", kaže Nedeljković.

Ostatak razgovora sa stručnjakom sa FPN-a na temu presude Vrhovnog suda SAD, kojim je Trampu dodeljen parcijalni imunitet protiv krivičnog gonjenja, možete pogledati u videu na dnu teksta.

Euronews TV

Komentari (0)

Svet