Planeta

Cunami kompanija koje će koristiti energiju iz nuklearki: U Japanu sve veća potreba za alternativnim izvorima

Komentari

Autor: Bloomberg/Nuklearna perspektiva

24/10/2024

-

13:14

Cunami kompanija koje će koristiti energiju iz nuklearki: U Japanu sve veća potreba za alternativnim izvorima
Cunami kompanija koje će koristiti energiju iz nuklearki: U Japanu sve veća potreba za alternativnim izvorima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Ubitus KK planira da izgradi novi centar podataka u Japanu koji će biti pokretan energijom iz neke od nuklearnih elektrana, prenosi "Nuklearna perspektiva".

Ubitus, koji je specijalizovan za video igrice koje se mogu igrati preko brauzera, već ima dva data centra za te igrice – u Tokiju i Osaki, a kompanija sada želi da izgradi i treći centar, pa će se prilikom izbora lokacija posebno paziti da izaberu mesto blizu kojeg će biti locirana neka nuklearna elektrana, ne bi li taj centar imao pouzdano snabdevanje električnom energijom, rekao je za Bloomberg izvršni direktor Ubitusa Vesli Kuo.

"Osim ako ne dobijemo drugu, bolju, efikasnu i jeftinu energiju, nuklearna je i dalje najkonkurentnija opcija u smislu troškova i obima snabdevanja", rekao je Kuo i dodao da je "za industrijsku upotrebu – posebno za veštačku inteligenciju – potrebno stalno snabdevanje velikog kapaciteta".

Kuo je rekao da kompanija želi da kupi zemljište u Kjotu, Šimaneu ili prefekturi na južnom japanskom ostrvu Kjušu, prvenstveno zbog dostupnosti nuklearne energije u regionu.

Postavljanje data centra u ovim oblastima omogućilo bi pristup mreži sa jeftinom i stabilnom električnom energijom zahvaljujući nuklearnim postrojenjima, rekao je Kuo.

Kjoto se nalazi u blizini nekoliko nuklearnih elektrana kojima upravlja KEPC (Kansai Electric Power Company), dok se na Kjušju nalaze četiri jedinice kojima upravlja Kiushu Electric Power Company. 

Ubitus očekuje da će izabrati lokaciju za svoj novi centar podataka početkom 2025. godine i centar će u početku imati potrebe za 2-3 megavata električne energije, ali planira i eventualno povećanje do 50 megavata.

U pitanju je pravi cunami privatnih tehnoloških kompanija koje iskazuju planove za korišćenje energije iz nuklearnih elektrana za svoje potrebe i pokretanje data centara.

Tako je pre nedelju dana Amazon objavio je da ulaže 500 miliona dolara u razvoj nuklearnih tehnologija za napajanje svojih centara podataka. Ta najava je usledila dva dana nakon što je kolega onlajn gigant Gugl potpisao ugovor sa kompanijom Kairos Power za razvoj i izgradnju serije naprednih reaktorskih postrojenja.

Prošlog meseca Microsoft je objavio da je potpisao 20-godišnji ugovor o kupovini električne energije sa Constellation-om kojim će se ponovo pokrenuti jedinica Tri Mile Island, pet godina nakon što je zatvorena. Pored ovoga, slične antivnosti su najavili i Oracle i Nvidia.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet