Fokus

Tenzije u Boliviji: Vojska upala u predsedničku palatu, predstavnici vlasti tvrde da je u pitanju državni udar

Komentari

Autor: Reutres, BBC

26/06/2024

-

22:54

Tenzije u Boliviji: Vojska upala u predsedničku palatu, predstavnici vlasti tvrde da je u pitanju državni udar
Tenzije u Boliviji: Vojska upala u predsedničku palatu, predstavnici vlasti tvrde da je u pitanju državni udar - Copyright Tanjug AP/Juan Karita

veličina teksta

Aa Aa

Oružane snage Bolivije zauzele su u sredu centralni trg u prestonici, a oklopno vozilo probilo je ulaz u predsedničku palatu praćeno vojnicima, izazivajući strah od vojnog udara.

Bolivijski predsednik Luis Arse osudio je "neregularnu mobilizaciju" nekih vojnih jedinica u La Pazu, dok je bivši lider Evo Morales optužio visokog generala da je planirao državni udar.

Prethodno je Arse je na svom nalogu na platfromi Iks napisao da je u toku "neregularno raspoređivanje" pojedinih jedinica vojske i dodao da se "demokratija mora poštovati".

Teško naoružani vojnici i oklopna vozila viđeni su kako se okupljaju na centralnom trgu, Plaza Muriljo, prenosi Reuters. Agencija navodi da je oklopno vozilo uletelo u predsedničku palatu, koja se nalazi na trgu, i kako vojnici jure unutra.

Morales je pozvao pristalice da izađu na ulice i blokiraju puteve kako bi se suprotstavili navodnom pokušaju puča, za koji je okrivio nedavno smenjenog komandanta vojske generala Huana Hozea Zunjigu, koji je navodno smenjen sa funkcije uoči nemira u prestonici La Pazu.

"Nećemo dozvoliti oružanim snagama da krše demokratiju i zastrašuju narod", poručio je Morales.

Bolivijska ministarka Marija Nela Prada objavila je na svom Fejsbuk nalogu snimak na kome se vidi prozor u zgradi vlade.

Ona je rekla da je bila svedok "pokušaja državnog udara", prenosi BBC.

"Ja sam u palati. Kao što vidite, ovo je Plaza Muriljo koju su zauzeli naoružani tenkovi i trupe. Razumemo da je to frakcija vojske", rekla je ona.

Ona je rekla da su vojne jedinice zauzele položaje na sva četiri ugla trga i da nikome ne dozvoljavaju da uđe.

"Ovu operaciju su pokrenuli na potpuno nepravilan način", rekla je ona.

Arse je uoči inauguracije 2020. rekao da je tada u Boliviji ponovo osvojena demokratija, poručivši da ta zemlja ''neće tolerisati bilo kakvu vrstu de fakto diktatorskog režima ili državnog udara u Latinskoj Americi''.

Zunjiga: Zauzeli smo Trg Muriljo, Arse za sada ostaje predsednik

Komandant bolivijske vojske Andres Zunjiga izjavio je danas da su Oružane snage Bolivije zauzele Trg Muriljo u La Pazu i naveo da će biti formiran novi kabinet ministara.

"Sigurno ćete uskoro videti novi kabinet. Ministri će se menjati, ali naša država ne može da nastavi ovako, da radi šta hoće. Pokazujemo ljutnju, dužnost je, obaveza da njene Oružane snage oporave ovu zemlju. Dosta nam je ponižavanja vojske i osiromašenja zemlje", rekao je Zunjiga, prenosi bolivijski Los Tijempos.

Na pitanje novinara da li predsednik Bolivije Luis Arse ostaje predsednik, Zunjiga je rekao: "Za sada".

"Ne može se na lojalnost komandanata uzvratiti nelojalnošću. Nikad se nećemo sukobiti s narodom", rekao je Zunjiga.

Dodao je da su zauzimanje Trga koordinirali sa policijskim jedinicama.
 

Komentari (0)

Svet