Društvo

Dačić posle pucnjave ispred Ambasade Izraela: Ovo je teroristički napad, pojačane mere bezbednosti u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2024

-

13:15 >> 14:48

Dačić posle pucnjave ispred Ambasade Izraela: Ovo je teroristički napad, pojačane mere bezbednosti u Beogradu
Dačić posle pucnjave ispred Ambasade Izraela: Ovo je teroristički napad, pojačane mere bezbednosti u Beogradu - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić, Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je slučaj napada žandarma ispred izraelske ambasade preuzelo Specijalno tužilaštvo, a da se radi o terorističkom aktu protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije, a postoje sumnje da su povezana neka lica koja imaju veze sa vehabijskim pokretom.

Dačić je posle obilaska povređenog žandarma u Urgentnom centru rekao novinarima da je oko 11 sati NN lice iz samostrela pogodilo pripadnika Žandarmerije u vrat.

"On je obavljao svoju dužnost obezbeđivanja abasade Izraela u kućici koja se nalazi ispred. NN lice je više puta prilazilo policajcu pitalo ga gde je muzej i slično, odlazio a zatim se vratio, otvorio vrata kućice, nosio je kesu sa sobom iz nje izvadio samostrel i ranio policajca", rekao je Dačić. 

MUP Srbije

 

Žandarm je ispalio nekoliko hitaca iz službenog pištolja u NN lice, koje je pola sata kasnije preminulo, dodao je Dačić. 

"Miloš Jevremović, žandarm je prevezen u Urgentni centar, operacija je u toku. Govorimo da je reč o NN licu kako ne bi narušavali istragu, koju je preuzelo specijalno tužilaštvo", rekao je Dačić. 

Nesumnjivo je da je reč o terorističkom aktu, dodao je ministar, koji je uperen i protiv države Srbije i Žandarmerije. 

Tanjug/Marko Đoković

 

"Uhapsili smo još neke ljude preventivno, koji su se nalazili u blizini policijskih objekata i zajedno sa bezbednosnim službama gledamo da povežemo taj slučaj. Neke sumnje su prisutne, indicije postoje da su lica već poznata bezbednosnim službama, a reč je o vehabijskom pokretu. Ali, to nisu potvrđene informacije i ne želimo da narušavamo istragu", rekao je Dačić. 

Preventivno su u Beogradu pojačane mere zaštite, dodao je Dačić, ne samo ispred objekata kao što ambasade i državne institucije, već i u tržnim centrima i na šetalištima.  

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević reagovao je ovim povodom i najoštrije je osudio "gnusni teroristički napad" istakavši da će država Srbija umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma i poručio građanima da se mogu osećati bezbedno.

"Ovo je bio akt bezumlja, koji se ne može pripisati nijednoj religiji i nijednom narodu. Reč je o zlodelu pojedinca sa imenom i prezimenom. Stoga pozivam građane da ostanu mirni i ne podležu propagandi onih koji bi želeli da nas međusobno zavade", saopštio je Vučević. Detaljnije u pročitajte u posebnoj vesti.

 

Niko iz izraelske ambasade nije bio ugrožen

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da niko iz izraelske ambasade nije bio ugrožen zbog napada na žandarma koji je povređen ispred tog objekta.

"Apsolutno nije bio ugrožen niko. Što tiče ambasadora i zaposlenih njih obezbeđuje druga jedinica, za zasstitu ličnosti", rekao je Dačić novinarima posle obilaska povređenog žandarma u Urgentnom centru.

Tanjug/Marko Đoković

 

On je naveo da su se već javljale razne službe i policije iz  sveta, koje žele da nam daju pomoć.

"Mi smo naravno, zahvalni ako imaju bilo kakvu obaveštajnu  informaciju. I pre svega ih upućujemo i na naše bezbednosne službe da daju svoju informaciju", naveo je Dačić.

On je rekao i da očekuje da u nekoliko narednih sati imamo razjašnjenu situaciju bar oko identiteta lica koje je izvršilo ovaj napad. 

 

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je ranije danas za Tanjug da je dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio obdukciju napadača i sve druge neophodne radnje kako bi se rasvetlile sve okolnosti današnjeg napada na pripadnika Žandarmerije M.J. (34), koji je bio na dužnosti obezbedjenja ambasade Izraela u Beogradu.

Pripadnik Žandarmerije operisan i u stabilnom je stanju

Povređeni žandarm Miloš Jevremović (34) operisan je u Urgentnom centru i u stabilnom je stanju, javio je RTS.

Kako se navodi, pripadniku Žandarmerije hirurzi su izvadili strelu iz vrata i on je u stabilnom stanju upućen na intenzivnu negu na dalje lečenje. Lekar Urgentnog centra rekao je prethodno novinarima da je pacijent bio životno ugrožen i kao hitan upućen je u salu na operaciju.

Ministar Dačić je posle obilaska povređenog žandarma rekao da je povređen samostrelom u vrat i da je povreda delikatna, jer su u blizini krvni sudovi.

MUP Srbije

 

 

Gašić: Napad na žandarma podmukli kukavički akt

Pokušaj ubistva žandarma nije samo teroristički, nego i podmukli kukavički akt, molimo se za njegovo zdravlje i nadamo brzom oporavku, izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić. On je istakao da je sistem odbrane i bezbednosti Republike Srbije snažan i stabilan i da će oštro i beskompromisno odgovoriti na svaki vid terorizma.

Gašić je najoštrije osudio današnji teroristički napad na pripadnika Žandarmerije koji se nalazio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela, saopšteno je iz Ministarstva.

"Današnji pokušaj ubistva našeg žandarma je, ne samo teroristički, nego i podmukli kukavički akt. Misli pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su sa našim kolegom i njegovom porodicom. Molimo se za njegovo zdravlje i nadamo brzom oporavku", izjavio je Gašić.

Komentari (0)

Srbija