Fokus

Kad zakaže tehnologija za prepoznavanje lica: Detroit plaća 300.000 dolara odštete pogrešno optuženom za krađu

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2024

-

12:35

Kad zakaže tehnologija za prepoznavanje lica: Detroit plaća 300.000 dolara odštete pogrešno optuženom za krađu
Kad zakaže tehnologija za prepoznavanje lica: Detroit plaća 300.000 dolara odštete pogrešno optuženom za krađu - Copyright Printskrin/Youtube/ACLU

veličina teksta

Aa Aa

Grad Detroit će platiti 300.000 dolara odštete Robertu Vilijamsu koji je pogrešno optužen za krađu.  Kao deo nagodbe postignute sa Vilijamsom, grad će promeniti način na koji njegova policija koristi tehnologiju prepoznavanja lica da bi identifikovala osumnjičene, prenosi Foks njuz.

Fotografija sa vozačke dozvole Roberta Vilijamsa pogrešno je označena kao verovatno podudaranje sa čovekom snimljenim na bezbednosnom snimku krađe u prodavnici satova Šinola 2018. 

Vilijams je uhapšen dve godine kasnije pred svojom ženom i dve male ćerke na travnjaku kuće u predgrađu Detroita Farmington Hils.

"Izuzetno smo zadovoljni što će ubuduće biti više zaštitnih mera za korišćenje ove tehnologije uz nadu da ćemo zbog toga živeti u boljem svetu, iako bismo želeli da je uopšte i ne koriste", rekao je Vilijams, prenosi Asošijeted pres.

Vilijams, Afroamerikanac, bio je u zatvoru više od 24 sata i branio se na sudu pre nego što su optužbe na kraju odbačene, saopštila je Američka unija za građanske slobode (ACLU).
Unija je dodala da je tehnologija prepoznavanja lica manjkava i rasno pristrasna. 

Vilijams je jedan od troje ljudi, koji su svi Afroamerikanci, a pogrešno su uhapšeni nakon što je policija u Detroitu koristila tehnologiju prepoznavanja lica u pokušaju da identifikuje osumnjičene, navodi ACLU u saopštenju za javnost u kojem je najavljen sporazum.

Šef policije Džejms Vajt je avgusta prošle godine, dok je parnica još bila u toku, najavio novu politiku u tehnologiji prepoznavanja lica. Ovo se dogodilo nakon što je žena koja je bila u osmom mesecu trudnoće rekla da je pogrešno optužena za krađu automobila.

Vajt je tada rekao da moraju postojati i drugi dokazi osim tehnologije kako bi policija verovala da osumnjičeni ima "sredstvo, sposobnost i priliku da počini zločin".

Kao deo nagodbe sa Vilijamsom, policiji u Detroitu biće zabranjeno da hapsi ljude samo na osnovu rezultata prepoznavanja lica, navodi ACLU. Policijska uprava će takođe uraditi reviziju svih slučajeva od 2017. do 2023. koji su se oslanjali na tehnologiju prepoznavanja lica da bi se dobio nalog za hapšenje. 

 

Komentari (0)

Svet