Fokus

Kao u ratnoj zoni: U prva četiri meseca ove godine u SAD kupljeno više od pet miliona komada oružja

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2024

-

13:05

Kao u ratnoj zoni: U prva četiri meseca ove godine u SAD kupljeno više od pet miliona komada oružja
Kao u ratnoj zoni: U prva četiri meseca ove godine u SAD kupljeno više od pet miliona komada oružja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kupovina vatrenog oružja u SAD opada a taj trend potvrđuju najnoviji podaci prema kojima je u prva četiri meseca ove godine kupljeno više od pet miliona komada oružja, što je pad u odnosu na godinu dana ranije.

U 2023. godini zabeležen je pad ukupne prodaje od četiri odsto u odnosu na 2022. na 16,7 miliona, a u ovoj godini obim prodaje bi mogao još više opasti, prenosi portal The Hil. 

Prodaja vatrenog oružja dostigla je vrhunac 2020. godine usled pandemije COVID-19, pojačanih političkih nemira i predsedničkih izbora koji su izazivali podele.

Iako su ove godine brojevi do sada pali, predstojeći predsednički izbori su faktor u povećanju prodaje, pokazuje analiza neprofitne organizacije SafeHome.

"Na primer, planovi predsednika Džozefa Bajdena da ograniči upotrebu oružja povećanjem procedura provere prošlosti potencijalnih kupaca i zabranom jurišnog oružja mogli bi da povećaju potražnju za oružjem, jer kupci predviđaju takve zakone ako on dobije drugi mandat", navodi se u podacima iz analize.

Države gde je zabeležena najveća prodaja oružja su Teksas, Florida i Kalifornija. Taj trio čini 22 odsto dosadašnjih kupovina od počekta ove godine.Prošle godine, vodeće države u zemlji u kupovini oružja po glavi stanovnika bile su Montana, Vajoming i Aljaska, sa 1.586 prodatih komada oružja na svakih 10.000 stanovnika Montane starijih od 21 godine.

Severna Karolina, Ilinois, Nju Hempšir i Florida su obeležili jedino povećanje prodaje oružja u periodu od 2022. do 2023. Zanimljivo je da je Ilinois pooštrio zakone o oružju između 2022. i 2023. godine, ali je kupovina i dalje porasla za oko pet odsto godišnje.

Nasuprot tome, Vašington, Delaver, Njujork i Luizijana beleže najveći pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu. Mnogi od tih padova mogu se pripisati strožijim proverama prošlosti za kupce oružja i strožijim zakonima koji se odnose na posedovanje oružja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet