Fokus

GCIK negirala tvrdnje o izbornim nepravilnostima u Gruziji i nazvala ih manipulacijom

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

15:41

GCIK negirala tvrdnje o izbornim nepravilnostima u Gruziji i nazvala ih manipulacijom
GCIK negirala tvrdnje o izbornim nepravilnostima u Gruziji i nazvala ih manipulacijom - Copyright Tanjug/AP/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijska Centralna izborna komisija (GCIK) saopštila je danas da je informacija o unapred obeleženim glasačkim listićima, koja se pojavila u javnosti, "manipulacija", preneli su gruzijski mediji.

Na današnjem brifingu za novinare iz GCIK je potvrđeno da su do sada zakazale tri mašine za verifikaciju glasova i sedam izbornih zvaničnika zaduženih za prebrojavanje glasova, prenosi gruzijski info-portal Civil.ga.

U saopštenju GCIK se navodi da nijedan od ovih problema nije prouzrokovao pauzu u procesu glasanja.Predstavnik GCIK se takođe osvrnuo na fotografiju koja cirkuliše na društvenim mrežama i prikazuje unapred obeležen glasački listić, naglašavajući da svaki glasač ima priliku da proveri listić čim ga dobije, što znači da su ove informacije "manipulativne i usmerene na kompromitaciju izbornog procesa".

Na brifingu je negirana informacija o zameni tečnosti u markerima za kontrolu glasanja i ubacivanju vode umesto tinte, ali je potvrđeno da je u 15. izbornom okrugu Poti jedan član izborne komisije preminuo.

Opoziciono orijentisana TV Pirveli prenela je danas da je njena novinarska ekipa napadnuta u gradu Telavi na istoku Gruzije, u blizini 16. biračkog mesta.

Ova televizija tvrdi da su napadači, navodno, bili pristalice populističke, nacionalističke političke stranke GD (Gruzijski san). 

TV Pirveli tvrdi da je u napadu pristalica stranke GD pretučen snimatelj i oštećena TV oprema.

U Gruziji se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima su prozapadne opozicione snage nadmeću sa vladajućom strankom Gruzijski san koja je sve više pod ruskim uticajem. 

Izbori se održavaju u trenutku kada se gruzijsko društvo nalazi na raskrsnici između EU i Rusije, a većina društva teži ustavnom cilju evroatlantskih integracija, koje su oslabljene ruskim uticajem "i spolja i iznutra". 

Ovo su prvi potpuno proporcionalni izbori u Gruziji, sa cenzusom od pet odsto koji stranke moraju da pređu da bi popunile 150 poslaničkih mesta.Brisel je upozorio da će izbori biti presudni za sudbinu gruzijske demokratije i njene dugogodišnje težnje za članstvom u Evropskoj uniji.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi opozicione stranke mogle da dobiju dovoljno glasova da formiraju koalicionu vladu koja bi zamenila vladajuću partiju Gruzijski san, koju kontroliše moćni milijarder Bidžina Ivanišvili. 

Koalicija uključuje glavnu opozicionu snagu Gruzije, Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija i Akhali, nedavno formiranu stranku na čelu sa bivšim liderima UNM. Zajedno sa nekoliko manjih stranaka, oni su potpisali proevropsku političku platformu u kojoj su navedene dalekosežne izborne, pravosudne i reforme sprovođenja zakona.

Sadašnja vlada najavila je da planira da osvoji "supervećinu" u parlamentu kako bi mogla da usvoji ustavnu zabranu prozapadne opozicije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet