Fokus

Sprema se "zamena" za Bajdena? Džonson pozvao kabinet da razmotri 25. amandman, mediji predložii 10 kandidata

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2024

-

11:32

Sprema se "zamena" za Bajdena? Džonson pozvao kabinet da razmotri 25. amandman, mediji predložii 10 kandidata
Sprema se "zamena" za Bajdena? Džonson pozvao kabinet da razmotri 25. amandman, mediji predložii 10 kandidata - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson izjavio je danas da bi članovi kabineta američkog predsednika Džozefa Bajdena trebalo da razmotre pozivanje na 25. amandman kako bi ga smenili sa funkcije zbog slabog učinka u debati.

"Mnogo ljudi se pozivaju na 25. amandman, jer je ovo alarmantna situacija. Naši protivnici vide slabost u Beloj kući kao i svi mi. Mislim da je ovo veoma opasna situacija", rekao je Džonson, prenosi list Hil.

Prema 25. amandmanu Ustava potpredsednik i većina u predsedničkom kabinetu mogu da poglase predsednika "nesposobnim da obavlja dužnosti" čime bi potpredsednik bio imenovan za vršioca dužnosti predsednika.

Povodom navoda da je Bajdenov nastup zabrinuo demokrate, Džonson je rekao da ga to ne čudi, kao i da bi i njega lično uhvatila panika.

Tanjug/AP/Ross D. Franklin

 

"I mene bi uhvatila panika da sam danas demokrata i da je to moj kandidat. Mislim da su svesni da imaju ozbiljan problem. Problem je u celoj zemlji. Imamo ozbiljan problem, jer imamo predsednika koji, po svemu sudeći, nije dorastao zadatku", napomenio je Džonson.

Washington Post naveo 10 demokrata koji bi mogli da zamene Bajdena

Washington Post je imenovao deset demokratskih političara koji bi mogli da zamene američkog predsednika Džozefa Bajdena u izbornoj trci, napominjući da ta promena ne bi bila nimalo laka, uprkos zabrinutosti oko učinka debate aktuelnog predsednika sa protivkandidatom Donaldom Trampom. List piše da je Demokratska stranka nakon "nesuvislog" govora predsednika na CNN-u tokom debate u Atlanti počela da postavlja pitanje nominovanja novog kandidata za predsedničke izbore.

Da bi se to dogodilo potrebna je saglasnost samog Bajdena, za kojeg su glasali skoro svi delegati na konvenciji Demokratske stranke u avgustu. I sam predsednik je u petak saopštio da neće odustati od učešća u izbornoj trci.

Međutim, prema pisanju vašingtonskog lista, ukoliko se demokrate ipak odluče za zamenu, u igri je deset glavnih kandidata, među kojima su potpredsednica SAD Kamala Haris, guvernerka Mičigena Grečen Vitmer, državni sekretar za transport Pit Butigig, guverneri Pensilvanije, Kalifornije i Kolorada Džoš Šapiro, Gevin Njusom i Džared Polis, kao i senator iz Džordžije Rafael Vornok. Pored senatorke Minesote Ejmi Klobučar i guvernera Kentakija Endija Bešira, Vašington post je kao jednog od kandidata koji bi mogao da zameni Bajdena naveo i bivšu prvu damu Mišel Obamu. Najverovatniji kandidat, prema pisanju Vašington posta je Grečen Vitmer, jedna od zvezda u usponu u Demokratskoj stranci.

Druga "prolazna" opcija je Džoš Šapiro, koji je, prema pisanju lista, pripreman da bude glavni demokratski kandidat do 2028. Kako navodi list, idealna opcija bila bi Mišel Obama, supruga bivšeg predsednika Baraka Obame, ali ona nije pokazala interesovanje da se kandiduje.

Potpredsednica Kamala Haris najverovatnije bi ispala iz trke, pošto je otprilike nepopularna kao Bajden, ocenjuje VP. CNN je, pozivajući se na izvore, preneo da visoki članovi američke Demokratske partije sada neće vršiti pritisak na Bajdena da ga primoraju da se povuče iz izborne trke. Uredništvo Njujork tajmsa pozvalo je Bajdena da se ne kandiduje za drugi mandat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet