Region

Milatović i Milanović razgovarali posle usvanja rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2024

-

17:52

Milatović i Milanović razgovarali posle usvanja rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore
Zoran Milanović i Andrej Plenković - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dužnost Crne Gore i Hrvatske je da se sa pijetetom sećaju svih žrtava genocida u Jasenovcu, a ne da politički trguju i žrtvama i zločinom, rekao je predsednik Crne Gore Jakov Milatović u razgovoru sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

On je na platformi Iks dodao da će Crna Gora posvetiti posebnu pažnju očuvanju dobrih odnosa sa Hrvatskom u skladu spoljopolitičkog plana Podgorice.

Milanović je tokom razgovora Milatoviću poručio da smatra da je usvajanje rezolucije štetno i da opterećuje odnos Hrvatske i Crne Gore, navedeno je u saopštenju kabineta predsednika Hrvatske.

Istakao je da je neophodno nastaviti dobru saradnju dve države ''kako bi se izbegle neželjene posledice'' donošenja rezolucije, prenosi Hina.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen.

Glasala su 42 poslanika, 41 za, a jedan protiv.

Kao predlagač, predsednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponela prema Jasenovcu. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da Rezolucija o Jasenovcu šalje namernu politiku podele unutar te zemlje. 

Premijer je rekao da je vladajuća većina u Podgorici donela rezoluciju "a da se nikad dosad nije bavila tom temom" i da je ona usvojena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, kako je rekao, "pod instrumentalizacijom jedne druge države u regionu". 

Plenković je poručio da će Hrvatska preduzeti mere koje smatra primerenima za ovakve, kako je naveo, poteze "instrumentalizacije parlamentarne većine" s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa