Fokus

Čuvaju tradiciju i daleko od kuće: Prva srpska kosidba danas u Čikagu

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2024

-

11:45

Čuvaju tradiciju i daleko od kuće: Prva srpska kosidba danas u Čikagu
Čuvaju tradiciju i daleko od kuće: Prva srpska kosidba danas u Čikagu - Copyright Tanjug/Igor Obradović

veličina teksta

Aa Aa

U Čikagu, na imanju Crkve Svetog Jovana Krstitelja, danas se prvi put održava kosidba koja je od velikog značaja za očuvanje tradicije, rečeno je Srni u Udruženju krajiških Srba "Prelo" iz Čikaga.

Manifestacija, koja se održava na crkvenom imanju u naselju Homer Glen, prilika je da se potraže i naoštre kose koje se decenijama čuvaju u garažama i podsetnik su na zavičaj.

"Jedna od njih je i kod Kordunaša Pere Stanojčića koji danas živi u Južnom Čikagu", rekao je Svetozar Dančuo iz Udruženja "Prelo".

Organizatori, udruženja "Prelo" i "Hercegovac", najavljuju da će Stanojčić prvim otkosom otvoriti ovaj događaj u Čikagu.

 

 

"Još pre nekoliko godina Dušan Magazin iz Udruženja 'Hercegovac' doneo je iz Trebinja u Čikago nekoliko kosa kovanica sa kosištima. Tako će moći i oni koji trenutno nemaju svoju kosu da se odmere u kosidbi na tradicionalan način", kaže Dančuo.

U programu će učestvovati ženske i muške pevačke grupe, zdravičari, a biće održane i sportske igre poput bacanja kamena sa ramena, nadvlačenje konopca, balotanje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet