Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Ujedinjene nacije optužile Izrael za "sistematske napade" na bolnice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

27/06/2024

-

08:05

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Ujedinjene nacije optužile Izrael za "sistematske napade" na bolnice
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Ujedinjene nacije optužile Izrael za "sistematske napade" na bolnice - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Petros Karadjias/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 265 dana. Izraelska vojska nastavila je operacije duž celog Pojasa Gaze, a samo u poslednja 24 sata poginulo je više desetina Palestinaca. Sukoba je bilo i na Zapadnoj obali, gde je izraelska vojska uhapsila 24 Palestinca osumnjičena za terorizam. Operativac Hamasa koji je učestvovao u švercu oružja preko graničnog prelaza Rafa i tunela koji vode u Egipat, ubijen je u vazdušnom napadu, saopštila je izraelska vojska. S druge strane izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da je tokom sastanaka u Vašingtonu ostvaren značajan napredak u rešavanju pitanja snabdevanja Izraela američkom municijom. 

Ključni događaji:

  • Izraelska vojska: Ubijen operativac Hamasa koji je švercovao oružje za militante
  • Galant: U SAD ostvaren značajan napredak u rešavanju pitanja snabdevanja municijom
  • Huti tvrde da su dronovima napali brod u izraelskoj luci Haifa
  • Broj stradalih Palestinaca porastao na 37.718

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.23 Huti tvrde da su pogodili ciljeve u Haifi i Crvenom moru

Jemenski Huti danas su saopštili da su u saradnji sa pobunjeničkom grupom Islamski otpor u Iraku krstarećim raketama pogodili ciljeve u gradu Haifa, kao i da su ciljali brod ''Seajoy'' u Crvenom moru. Huti su u saopštenju naveli da je napad rezultirao direktnim i preciznim gađanjem broda, prenosi Al Masirah. U saopštenju se ističe da će jemenska grupa nastaviti akcije u Crvenom moru dok Izrael ne obustavi rat u Pojasu Gaze.

22.30 Tomas-Grinfild osudila izraelske tvrdnje da su humanitarci krivi za krizu u Gazi

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild uputila je kritike na račun Izraela usled tvrdnji Tel Aviva da su humanitarne agencije odgovorne za tekuću krizu u Pojasu Gaze.

Tomas-Grinfild je u saopštenju naglasila da je ''neprihvatljivo'' kriviti humanitarne radnike i agencije za manjak distribucije hrane i drugih potrepština u enklavi budući da uslovi nisu bezbedni.

Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

 

''Bajdenova administracija je bila vrlo jasna, humanitarni radnici uvek moraju biti zaštićeni, a međunarodno humanitarno pravo se mora poštovati'', dodaje se u saopštenju.

22.07 Politiko: Bez sporazuma o Gazi, ubrzo počinje rat između Izraela i Hezbolaha

Sukob velikih razmera između Izraela i libanske grupe Hezbolah verovatno će izbiti u narednih nekoliko nedelja ukoliko ne dođe do sporazuma Tel Aviva sa Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze, ukazuju američki obaveštajni podaci.

Politiko navodi da američki zvaničnici ciljaju deeskalaciji tenzija između Izraela i Hezbolaha, budući da smatraju da je to lakše postići nego primirje u palestinskoj enklavi.

U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage i Hezbolah su izradili planove borbe i u procesu su pokušaja nabavke dodatnog oružja, rekla su dva američka zvaničnika za Politiko.

profimedia

 

Kako se navodi, rat između Izraela i Hezbolaha primorao bi SAD da se dalje angažuje u regionu radi odbrane Tel Aviva i rizikuje još jednu humanitarnu katastrofu, pored tekuće krize u Gazi.

Dvojica visokih zvaničnika naglasila su da nije poznato kada bi tačno rat mogao da počne, ali su istakli da Izrael pokušava brzo da obnovi svoje zalihe i kapacitete trupa.

19.55  Izrael: Skoro 70 bolesne i ranjene dece iz Gaze prešlo u Egipat na lečenje

Izraelske vlasti danas su saopštile da je 68 bolesne i povređene dece iz Gaze, zajedno sa pratiocima, dobilo dozvolu da iz te palestinske enklave pređu u susedni Egipat, što je prva medicinska evakcuacija od početka maja, kada su izraelske snage zauzele prelaz Rafa na jugu Pojasa.

profimedia

 

Izraelsko vojno telo nadležno za palestinske civilne poslove saopštilo je da je evakuacija izvršena u koordinaciji sa zvaničnicima iz SAD, Egipta i međunarodne zajednice, prenosi AP. Deca i njihovi pratioci napustili su Pojas Gaze preko prelaza Kerem Šalom, a pacijenti bi trebalo da putuju u Egipat i dalje u inostranstvo na lečenje.

19.45 Izraelska vojska: Iz Libana na Galileju ispaljeno oko 40 raketa

Izraelska vojska je saopštila da je danas iz Libana na Galileju ispaljeno oko 40 raketa. Nekoliko raketa je oborio PVO sistem Gvozdena kupola. Nema izveštaja o povređenima. Ovaj napad je usledio nakon što je ID ubio operativca Hezbolaha u južnom Libanu, prenosi Tajms of Izrael.

18.41 Bar: Hamas će biti uskoro poražen, Izrael spreman da se suoči sa Hezbolahom

Načelnik Izraelskih vazduhoplovnih snaga (IAF), general-major Tomer Bar izjavio je danas će teroristička grupa Hamas biti poražena u Pojasu Gaze u bliskoj budućnosti i da je Izrael spreman da se suaoči sa Hezbolahom.

"Mi smo usred najdužeg rata u našoj istoriji od rata za nezavisnost", rekao je Bar na ceremoniji dodele diploma pilotima IAF, preneo je Tajms of Izrael.

"Hamas će u Gazi uskoro biti poražen", rekao je on i istakao da je Izrael spreman da se suoči sa Hezbolahom na severu.

09.39 IDF: Napali smo školu u kojoj su bili sakriveni teroristi

Izraelska vojska (IDF) napala je danas militante Hamasa koji su bili u školskom kompleksu u Kan Junisu, koji je služio kao komandni centar te grupe.

"Borbeni avioni izraelskog vazduhoplovstva, kojima je upravljala Južna komanda, napali su teroriste koji su se nalazili u školskom kompleksu 'Al-Hasana' u oblasti Kan Junis.

Teroristi Hamasa planirali su, upravljali i izveli brojne terorističke operacije dok su bili u školi", navedeno je u saopštenju IDF.

U napadu je najviše napora uloženo da se izbegnu povrede civila.

profimedia

 

09.03 Vašington Post: Od početka rata SAD dale Izraelu 6,5 milijardi dolara pomoći

Sjedinjene Američke Države od početka rata na Bliskom istoku, 7. oktobra, Izraelu su dale 6,5 milijardi dolara pomoći, objavio je danas Vašington post, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

"Ovo je ogroman, masivan poduhvat", rekao je zvaničnik i dodao da je samo prošlog meseca Izraelu obezbeđena polovina pomenute pomoći, prenosi "Al Jazeera".

AP Photo/Mariam Zuhaib

 

08.40 UNICEF: Hiljade nestale dece zatrpane pod ruševinama u Gazi

Zamenik izvršnog direktora UNICEF Ted Čajban poručio je Savetu bezbednosti UN da "tela hiljada nestale dece ostaju zakopana pod ruševinama u Gazi".

Čajban je govorio na specijalnom sastanku Saveta bezbednosti UN o nedavnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o nasilju nad decom u oružanim sukobima.

"U 2023. godini, 4.312 palestinske i 70 izraelske dece ubijeno je ili osakaćeno, što predstavlja 37 odsto svih verifikovanih slučajeva ubijanja i povređivanja koji su uključeni u izveštaj", rekao je Čajban, prenosi "Al Jazeera".

AP Photo/Kerem Yucel

 

07.54 UN optužile Izrael za "sistematske napade" na bolnice

Ujedinjene nacije su optužile Izrael za "sistematske napade" na bolnice, dok je britanska dobrotvorna organizacija Medical Aid for Palestinians osudila ubistvo 500 zdravstvenih radnika od početka rata u Pojasu Gaze, preneli su danas mediji.

"Ova ubistva su se dogodila u kontekstu sistematskih napada na bolnice i druge medicinske ustanove uz kršenje ratnih zakona", saopštila je u utorak kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava, prenosi portal Politiko.

Britanska dobrotvorna organizacija Medical Aid for Palestinians saopštila je da je od početka izraelske vojne ofanzive u oktobru 2023. godine, 500 zdravstvenih radnika je ubijeno u Pojasu Gaze.

07.50 Erdogan izrazio solidarnost Turske sa Libanom i pozvao zemlje regiona da učine isto

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska solidarna sa Libanom u jeku rastućih tenzija sa Izraelom i pozvao je zemlje regiona da i one podrže tu zemlju. U govoru pred poslanicima svoje AK stranke u parlamentu, Erdogan je rekao da izraelski premijer Benjamin Netanjahu planira da proširi rat iz Pojasa Gaze na ceo region Blislkog istoka, prenosi Rojters.

07.40 UN zabrinuta zbog moguće eskalacije rata u Gazi

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je da je zabrinut da bi rat u Gazi mogao da se proširi na region, uključujući Zapadnu obalu.

Tanjug/AP/Majdi Mohammed

 

"Zabrinjava nas što postoji potencijal za dalje tragedije i smrti i na Zapadnoj obali, kao i širenja konflikta na Liban. Problem je zaustaviti pogoršanje ovog rata i onemogućavanje naroda Palestine da ostvari pravo na svoju budućnost. To je briga koju mislim da svi treba da imamo", rekao je Grifits novinarima u Ženevi, prenosi Rojters.

07.35 Huti tvrde da su dronovima napali brod u izraelskoj luci Haifa

Jemenski pobunjenici Huti saopšti su danas da su izveli napad sa nekoliko dronova na brod usidren u luci Haifa u Izraelu u zajedničkoj vojnoj operaciji sprovedenoj sa grupom Islamski otpor u Iraku.

07.27 Broj stradalih Palestinaca porastao na 37.718

Najmanje 37.718 Palestinaca je ubijeno, a njih 86.377 je povređeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje vode Hamas.

07.14 Galant: U SAD ostvaren značajan napredak u rešavanju pitanja snabdevanja municijom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da je tokom sastanaka koje je imao sa zvaničnicima u Vašingtonu ove nedelje ostvaren značajan napredak u rešavanju pitanja snabdevanja Izraela američkom municijom.

Tanjug/AP

 

Galant je iskoristio posetu SAD kako bi razgovarao o sledećoj fazi rata u Pojasu Gaze protiv palestinske grupe Hamasa i o eskalaciji neprijateljstava sa libanskom pro-iranskom militantnom grupom Hezbolah duž granice sa Libanom, prenosi Rojters.

07.00 Izraelska vojska: Ubijen operativac Hamasa koji je švercovao oružje za militante

Operativac Hamasa koji je učestvovao u švercu oružja, namenjenog palestinskim militantima, preko graničnog prelaza Rafa i tunela koji vode u Egipat, ubijen je u vazdušnom napadu, saopštila je izraelska vojska. Prema saopštenju, Visam Abu Isak je bio meta napada dronom u južnom pojasu Gaze, prenosi Times of Israel. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet