Fokus

Da li je na pomolu primirje? Dok se čeka "dan D" isplivala još jedna ispovest o tretmanu zarobljenika od strane Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2024

-

20:00

Da li je na pomolu primirje? Dok se čeka "dan D" isplivala još jedna ispovest o tretmanu zarobljenika od strane Hamasa
Da li je na pomolu primirje? Dok se čeka "dan D" isplivala još jedna ispovest o tretmanu zarobljenika od strane Hamasa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi sporazum o primirju, po svemu sudeći, mogao bi uskoro da bude na snazi, jer su Izrael i Hamas konačno saopštili da podržavaju dogovor o prekidu vatre koji je predložila Amerika. Kako je danas saopštio savetnik Bele kuće Džejk Salivan, Izrael stoji iza predloga o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a cilj je premošćavanje jaza sa Hamasom i brzo postizanje dogovora.

Salivan je rekao novinarima, na marginama samita lidera Grupe sedam (G7) u Pulji u Italiji, da svet treba da podstakne militantnu palestinsku grupu da prihvati izraelski predlog za prekid vatre i da izbegava zastoj u pregovorima.

Hamas je poručio u sredu da je pokazao "potpunu spremnost" u naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre sa Izraelom u sukobu u Pojasu Gaze. Palestinska militantna grupa navela je u saopštenju da je pozvala SAD, najvećeg saveznika Izraela, da izvrši pritisak na Tel Aviv da prihvati sporazum koji bi doveo do trajnog prekida vatre u enklavi, prenosi Rojters.

Iz Hamasa su poručili da, iako su američki zvaničnici rekli da je Izrael prihvatio predlog o prekidu vatre, koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden 31. maja, nisu čuli da je bilo koji izraelski zvaničnik to potvrdio.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Inače, američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu je okrivio Hamas za obustavljanje napora za prekid vatre. Ubrzo je stigao i odgovor Hamsa koji je negirao navode da je ta grupa iznela nove ideje za predlog o prekidu vatre u Gazi, te su optužili američku administraciju da zajedno sa Izraelom teži da izbegne posvećenost nacrtu o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan takođe je okarakterisao Blinkena kao "deo problema, a ne rešenje" za konflikt u palestinskoj enklavi.

Podsetimo i da su dve strane prošle godine pristale na primirje koje je trajalo svega četiri dana. Ubrzo su počeli i novi pregori o prekidu vatre, ali do danas primirja nije bilo.

Ispovest otetog mladića

U suret eventualnom novom, dugotrajnijem primirju, izraelska vojska je proteklog vikenda sprovela akciju spasavanja talaca i tom prilikom je oslobodila njih četvoro. Porodica jednog od njih opisala je muke kojima su bili povrgnuti.

Porodica jednog od talaca spašenih u izraelskoj operaciji tokom prošlog vikenda rekla je da je on doživeo psihičko matretiranje od strane pripadnika Hamasa koji su ga držali u zarobljeništvu osam meseci.

Andrej Kozlov (27), spašen je zajedno sa još troje otetih tokom racije na izbeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi u subotu, preneo je CNN.

profimedia

Andrej Kozlov

Operacija je bila tek treće izraelsko spasavanje talaca u Gazi i proslavljena je u Izraelu. Ali, ta akcija spasavanja ostavila je trag razaranja, a vlasti u Gazi su saopštile da su je tom prilikom ubijena najmanje 274 Palestinca.

Kozlov i ostali oteti držani su u dve civilne zgrade na gusto zbijenoj teritoriji. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je racija obavljena u dve zgrade istovremeno iz straha da bi otmičari ubili neke od talaca ako bi znali da se operacija odvija. Ruski državljanin, Kozlov se preselio u Izrael pre skoro dve godine. Radio je kao obezbeđenje na muzičkom festivalu Nova 7. oktobra kada je kidnapovan i odveden u Gazu.

U intervjuu za Si-En-En, njegova porodica je otkrila neke detalje o mukama njihovog sina, uključujući i to da je u početku verovao da su izraelske snage, koje su ga spasile, poslate da ga ubiju. Njegov otac, Mihail Kozlov, rekao je da je njegov sin "veoma uplašen" jer su militanti Hamasa mesecima lažno govorili da "Izrael želi da ih sve pobije" tvrdeći da su "oni predstavljali problem za Izrael".

"Rečeno mu je da Izrael želi da ga ubije. Nije razumeo zašto je IDF došao. Plašio se da je izraelska vojska došla da ga ubije. Trebalo mu je neko vreme da shvati da su došli da ga spasu", rekao je njegov otac, prenosi CNN.

Mihail Kozlov je rekao da njegov sin neće otkriti sve načine na koje je bio maltretiran, rekavši da ga "oni nisu videli kao čoveka".

"Rekao bih da će ga kazniti za svako ponašanje za koje smatraju da je pogrešno", rekao je on.

"Jedan od primera koje nam je Andrej naveo... je da bi ga u najtoplije doba dana pokrivali ćebadima... To je veoma teško iskušenje. Da se ​​dehidrira tokom vrućine", rekao je.

Njegov brat Dmitrij Kozlov je rekao da su "pokušavali da ne ostave (fizičke) tragove... ali bi ga ipak kaznili na ovaj ili onaj način, vrlo često za trivijalne stvari".

"Rečeno mu je da ne govori na hebrejskom, i da sve vreme mora da šapuće i čak i na engleskom", rekao je njegov brat.

Spašavanjem četvorice talaca, u Gazi od napada 7. oktobra ostalo je njih još 116, od kojih se veruje da je 41 mrtav.

"Mnogo zlostavljanja, skoro svaki dan"

Lekar zadužen za lečenje četiri izraelska taoca koja su spašena u subotu rekao je da su pretučeni dok su bili u zarobljeništvu Hamasa u Gazi.

"Bilo je to surovo, surovo iskustvo, sa mnogo zlostavljanja, skoro svaki dan", rekao je dr Itai Pesah za CNN.

Pesah je rekao da je osam meseci provedenih u zatočeništvu "ostavilo značajan trag na njihovom zdravlju" i da su svi oni neuhranjeni.  

Rekao je da su mu taoci rekli da su premeštani nekoliko puta, pri čemu su imali posla sa više različitih čuvara. Snabdevanje hranom i vodom bilo je nestabilno.

"Bilo je perioda u kojima gotovo da uopšte nisu dobijali hranu, bilo je i drugih perioda u kojima je bilo malo bolje, ali sve u svemu, kombinacija psihičkog stresa, neuhranjenosti ili neuhranjenosti ili ne dobijanja prave hrane, medicinsko zanemarivanje, ograničenost na prostor, nedostatak sunčevog svetla i sve druge stvari imaju značajan uticaj na njihovo zdravlje", objasnio je dokor.

Podsetimo, Izrael je započeo rat u Gazi nakon napada Hamasa 7. oktobra, kada su militanti ubili oko 1.200 ljudi i uzeli više od 250 talaca. Od početka ofanzive na Pojas Gaze ubijeno je više od 36.700 Palestinaca, navode lokalni palestinski zdravstveni zvaničnici.

Zabrinutost zbog nesigurnosti hrane i gladi raste, a nedavno je u izveštaju UN upozoreno da se za više od milion ljudi, polovinu stanovništva Gaze, "očekuje da će se suočiti sa smrću i glađu" do sredine jula.

Podsetimo i da su krajem prošle godine dve strane prihvatile četvorodnevni prekid vatre u Gazi, a prema sporazumu pušteno je 13 otetih Izraelaca i 11 stranaca. Zauzvrat, Izrael je iz zatvora na Zapadnoj obali počeo da oslobađa 39 palestinskih zatvorenika, žena i dece. 

Komentari (0)

Svet