Fokus

Trzavice u ratnom kabinetu: Kako će politička situacija u Izraelu uticati na ofanzivu u Pojasu Gaze?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/06/2024

-

12:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U nedelji za nama izraelska vojska uspostavila je "operativnu kontrolu" nad takozvanim koridorom Filadelfija, duž granice Gaze i Egipta. Nastavljena je, kako navode oružane snege Izraela, precizna operacija u centru Rafe, tokom koje su locirane tunelske mreže i skladišta oružja Hamasa.

Istovremeno, završena je tronedeljna akcija u Džabaliji. Prošlog vikenda Hamas je prvi put od januara ispalio rakete ka Tel Avivu, dok je Izrael odgovorio vazdušnim udarom na kamp za raseljene u blizini Rafe. Poginulo je više desetina civila, a premijer Netanjahu naveo je da je reč o tragičnoj grešci. Sjedinjene Države ocenile su da Izrael ipak nije prešao crvene linije i da u Rafi nije došlo do kopnene ofanzive u punom obimu.

Alžir je predao članicama Saveta bezbednosti UN predlog rezolucije kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i bezuslovno oslobađanje svih talaca. I Egipat je zatražio od međunarodne zajednice da osigura da Palestinci ne budu prisilno raseljeni.

S druge strane, i pored slogana "zajedno ćemo pobediti" koji se mogu videti na ulicama izraelskih gradova, u izraelskom ratnom kabinetu sve više podela. Mada se činilo da će nalozi za hapšenje izraelskih lidera Međunarodnog krivičnog suda dovesti do ponovnog ujedinjenja, stranka Nacionalnog jedinstva, koju predvodi ministar ratnog kabineta Beni Ganc, podnela je predlog zakona o raspuštanju izraelskog parlamenta i održavanju vanrednih izbora u zemlji.

AP/Abir Sultan

 

Ganc je najavio da će se povući iz  kabineta ako plan za posleratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna, što je Netanjahu doživeo kao ultimatum premijeru umesto Hamasu. 

Kakav je položaj Netanjahua?

Nikola Tucakov sa Instituta za evropske studije primećuje da se borbe zapravo vode na više frontova i napominje da se neki osnovni spor u Izraelu tiče načina vođenja rata, ali da je sada sve više bitno i to kakav je plan za dan posle rata. 

"Tu postoje nesuglasice ne samo između Netanjahua i Benija Ganca, već i na liniji između Netanjahua i njegovog ministra odbrane Jaova Galanta. Sada se zapravo Beni Ganc i Joav Galant često nalaze na nekim sličnim pozicijama po pitanju neslaganja sa Netanjahuovom politikom. Ta neslaganja su sada tolika da zapravo verovatno dolazimo do ispunjenja pretnji o napuštanju ratnog kabineta od strane Benija Ganca i njegove partije", naveo je Tucakov za Euronews Srbija.

Kada je reč o akciji izraelskih snaga u Rafi koja je naišla na kritike u međunarodnoj zajednici, Tucakov je naveo da u Izraelu postoje neke kritike da se to ne radi dovoljno sistematično i da se postupa sporo, ali navodi da, kad je reč o samim operacijama na terenu, tu su kritike manje.

"Više je pitanje šta će se desiti kad se ovo u Rafi završi i kada će se sve to završiti. Da li je moguće da se to završi u nekom kratkom roku?", rekao je.

Govoreći o položaju premijera Netanjahua, sagovornik Euronews Srbija kaže da je u ovom trenutku prerano govoriti o njegovom odlasku i opisuje odnos snaga u parlamentu.

AP Photo/Mark Schiefelbein

 

"Situacija je trenutno ovakva. Bez osam poslanika u Knesetu koje ima parlamentarna grupa koju vodi Beni Ganc, i dalje može da opstane Netanjahuova parlamentarna većina. On ima nekih 64 od 120 poslanika i bez ove grupe. Tako da Ganc nema tu snagu da svojim istupanjem automatski sruši vladu. Ono što zapravo jesu najveće opasnosti, to je da će on time dati podstrek za još masovnije proteste u odnosu na one koji se već vode protiv aktuelne vlade. Takođe, to bi mogao da bude korak koji će naštetiti međunarodnom ugledu aktuelne vlade zato što Beni Ganc ima neke značajne kontakte u SAD, rado je viđen gost, naročito od strane Demokratske stranke", naveo je Tucakov. 

"Izrael neće prekinuti rat zbog pitanja vraćanja talaca"

Kada je reč o samom ratu Izraela i Hamasa, istakao je da je skoro došla informacija o sastanku Netanjahuovog savetnika za nacionalnu bezbednost sa porodicama žrtava i sa porodicama talaca koji su i dalje u zatočeništvu, gde je on rekao porodicama da, čak i da Hamas obeća izručenje svih talaca , to neće biti dovoljan osnov da se prestane sa ratnim dejstvima.

"Ovde je, iz perspektive Netanjahua, takođe rat za opstanak Izraela. Moraju se uništiti svi kapaciteti koji bi u dogledno vreme mogli da predstavljaju bilo kakvu pretnju za sam Izrael. Tu je pitanje vraćanja talaca bitno, ali nije nešto zbog čega su spremni da prekinu rat", napomenuo je Tucakov.

profimedia

 

Govoreći o pregovorima Izraela i Hamasa uz pomoć posrednika, napominje da situacija nije dobra i da prognoze nisu optimistične u smislu da će doći do nekog brzog razrešenja. Kako kaže, kada se pogleda koliko je nestabilna situacija u Izraelu, deluje da će bilo kakav podstrek i impuls ka rešenju pre biti posledica nekakvog raspleta aktuelnih tenzija u okviru političkog života Izraela.

"Ne deluje da su međunarodni akteri voljni i da žele sada da se postave kao neko ko može autoritativno da prekine ovaj sukob. To svakako nije slučaj sa Amerikom koja i pored svih kritika i dalje ostaje dosledan partner Izraela", naveo je Nikola Tucakov. 

Komentari (0)

Svet