Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Šef izraelskog Ratnog kabineta Beni Ganc podneo ostavku, Netanjahu ga poziva da ostane

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

09/06/2024

-

08:19

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Šef izraelskog Ratnog kabineta Beni Ganc podneo ostavku, Netanjahu ga poziva da ostane
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Šef izraelskog Ratnog kabineta Beni Ganc podneo ostavku, Netanjahu ga poziva da ostane - Copyright Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

at Izraela i Hamasa traje 247 dana. Najmanje 210 osoba, uključujući žene i decu, stradalo je u novom izraelskom napadu u Nuseiratu i okolnom području, podaci su vlade u Gazi. Izraelska vojska saopštila je da je u operaciji u centralnom Pojasu Gaze spasila četiri taoca koje je Hamas oteo u oktobru. S druge strane, Hamas je poručio da su životi preostalih talaca koje drži ova militanta organizacija ugroženi, nakon izraelske operacije u kampu Nuseirat. Hamas takođe tvrdi da je nekoliko talaca ubijeno u izraelskoj operaciji spasavanja zarobljenih u pomenutom kampu.

Ključni događaji:

  • Izraelska vojska spasila četiri taoca koje je oteo Hamas 7. oktobra
  • Broj ubijenih u izraelskom bombardovanju kampa Nuseirat porastao na 210
  • Hamas: Nekoliko talaca ubijeno u izraelskoj operaciji u izbegličkom kampu
  • Novi protesti u Izraelu, okupljeni traže nove izbore i sporazum o taocima
  • Hamas upozorio da su ugroženi životi preostalih talaca nakon izraelskog napada

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.47 Ben Gvir zahteva od Netanjahua da ga primi u ratni kabinet nakon ostavke Ganca

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir zahtevao je večeras, u pismu premijeru Benjaminu Netanjahuu da nakon ostavke ministra Benija Ganca otovori ratni kabinet za nove članove, uključujući njega.

U pismu objavljenom na društvenim mrežama Ben Gvir je naveo da je kabinet do sada uključivao samo ministre "koji slede prihvaćenu konceptualnu mudrost vojske", dok su ostali bili "ignorisani i ucenjivani".

"Vreme je da se dovedu ministri koji su u realnom vremenu upozoravali na pogrešnu koncepciju i gledište koje svi danas prihvataju", poručio je Ben Gvir i zatražio da bude primljen u tročlani kabinet, prenosi "Times of Israel".

Ben Gvir, za koga se smatra da je vatreni reakcionar, ranije je nagovestio da planira da se bori za veću moć za sebe i svoju krajnje desnu stranku "Jevrejska moć" nakon Gancove ostavke. 

20.31 Netanjahu pozvao Ganca da ostane: Beni, ovo nije vreme za odustajanje

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je donedavnog koalicionog partnera Benija Ganca da ostane u vladi i u Ratnom kabinetu.

"Izrael je u egzistencijalnom ratu na više frontova. Beni, ovo nije vreme za odustajanje. Ovo je doba u kojem bi trebalo da udružimo snage", istakao je Netanjahu na mreži Iks. 

Izraelski premijer je ponovio da neće odustati od cilja – potpunog eliminisanja Hamasa i oslobađanja svih izraelskih talaca iz Gaze. 

20.06 Šta znači Gancova ostavka

Povlačenje Gancove centrističke partije ne bi predstavljalo neposrednu pretnju za Netanjahuovu vladajuću koaliciju koja ima 64 od ukupno 120 poslaničkih mesta u Knesetu, ali bi moglo imati "ozbiljan uticaj", navodi britanska agencija.

Sa odlaskom Ganca, Netanjahu bi izgubio podršku centrističkog bloka koji je pomogao da se proširi podrška izraelskoj vladi u zemlji i inostranstvu od početka sukoba u Pojasu Gaze.

Gancova ostavka bi takođe mogla ukazivati na ograničene izglede za uspeh najnovijih napora za prekid vatre u Pojasu Gaze, navode analitičari.

19.50 Beni Ganc podneo ostavku

Šef izraelskog Ratnog kabineta Beni Ganc održao je obećanje i podneo ostavku.

"Napuštanje vlade je složena i bolna odluka", rekao je Ganc u televizijskom obraćanju.

Ganc je na konferenciji za novinare pozvao premijera Benjamina Netanjahua da odredi datum izbora, i pozvao ga da "ne dozvoli da se nacija raspadne", prenosi Harec.

Njegova ostavka je udarac za izraelskog premijera, koji se suočava sa sve većim pritiskom da okonča sukob u Gazi, prenosi CNN.

"Ponosan sam što sam ušao u kabinet za vanredne situacije nakon tragedije 7. oktobra koja nas je zadesila. Ali posle osam meseci borbe moramo da gledamo napred. Netanjahu zna šta mora da uradi i da mora to da uradi", rekao je Ganc.

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

On je pozvao ministra odbrane Joava Galanta da "bude hrabar i učini ono što je ispravno". 

Ganc je prošlog meseca obavestio Netanijahua da će, ukoliko on do 8. juna ne predstavi jasnu strategiju za Pojas Gaze nakon okončanja rata, podneti ostavku.

Netanjahu se takođe suočava sa rastućim unutrašnjim političkim pritiskom krajnje desnice u zemlji, dok ga SAD i neki Izraelci pozivaju da prihvati sporazum o prekidu vatre sa Hamasom.

19.30 Danas se očekuje ostavka šefa Ratnog kabineta Benija Ganca

Izraelski Ratni kabinet sastaje se danas u Jerusalimu, nakon čega se očekuje da će šef Ratnog kabineta Beni Ganc najaviti da podnosi ostavku sa te pozicije. U najavi Ganca se očekuje i objava o napuštanju koalicije Nacionalno jedinstvo, prenosi Times of Israel. Ganc neće prisustvovati sastanku, a za kasnije u 8.30 je najavljen sastanak Bezbednosnog kabineta, saopšteno je iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

profimedia

 

18.50 Netanjahu: Ostajem posvećen potpunoj pobedi nad Hamasom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da ostaje posvećen cilju "potpune pobede" nad grupom Hamas u Gazi, ali i da planira da vrati 116 preostalih talaca koje drži ta grupa "raznim sredstvima".

"Posvećeni smo potpunoj pobedi. Ne želimo i ne možemo da napustimo arenu, ne samo zbog neverovatnih dečaka koji su ubijeni, već i jer je to budućnost naše zemlje, nemamo izbora", rekao je Netanijahu u obraćanju Gvura forumu, organizaciji koja se sastoji od članova porodica poginulih vojnika u ratu protiv Hamasa.

Netanijahu je pojasnio da je glavna prepreka u pregovorima o oslobađanju talaca sa Hamasom stavka o prekidu rata bez postizanja cilja "uništavanja Hamasa što je više moguće".

"Nisam spreman na to, to je jasno", napomenuo je Netanijahu.

On je dodao i da je posvećen vraćanju talaca koje drži Hamas "raznim sredstvima", ali da ne želi da zalazi u detalje.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

 

18.08 Oružano krilo Hamasa saopštilo da su tri taoca ubijena u izraelskoj operaciji u Gazi

Oružano krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, saopštilo je danas da su ubijena tri taoca, među kojima i jedan američki državljanin, u izraelskoj vojnoj operaciji u subotu u kojoj je oslobođeno četvoro talaca.

Brigade Al-Kasam nisu navele u video-snimku objavljenom na svom Telegram kanalu imena ubijenih talaca, ali se na snimku vide, kako izgleda, tri neidentifikovana tela sa pokrivenim licima.

U objavi se ističe da taoci koje drži Hamas neće biti pušteni dok palestinski zatvorenici ne budu oslobođeni iz izraelskih zatvora.

Izraelska vojska spasila je u subotu četvoro talaca koje je držao Hamas u operaciji oslobađanja talaca u Nuseiratu u centralnom Pojasu Gaze.

U toj operaciji ubijena su 274 Palestinca.

Hamas je u subotu tvrdio da su pojedini taoci ubijeni u operaciji u subotu, a portparol izraelske vojske ubrzo je to odbacio kao "očiglednu laž".

profimedia

 

15.55 Militanti Huti tvrde da su napali britanski vojni brod u Crvenom moru

Jemenska militantna grupa Huti saopštila je danas da je ispalila više balističkih raketa na britanski brod razarač "HMS Dijamant", što je demantovalo ministarstvo odbrane Velike Britanije.
U saopštenju grupe Huti se navodi da je napad na razarača bio "precizan", ali ne i da li je načinjena neka šteta.

"Ove tvrdnje nisu istinite", rekao je portparol britanskog ministarstva odbrane, demantujući navode o napadu, prenosi Rojters.

Pogođeni su i, prema grupi, trgovinski brodovi "Nordernej" i "Taviši", a na "Norderneju" je izbio požar. Napadi jemenske grupe Huti raketama i dronovima u Crvenom moru i Adenskom zalivu počeli su u novembru prošle godine i poremetili su globalnu trgovinu. 

13.50 Papa Franja pozvao Izrael i Hamas da prihvate predloge o prekidu vatre

Papa Franja pozvao je danas na hitno dostavljanje humanitarne pomoći Palestincima u Gazi, kao i Izrael i Hamas da prihvate predloge o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

"Ohrabrujem međunarodnu zajednicu da hitno nešto učini, svim sredstvima, da pomogne ljude Gaze koji su istrošeni ratom", rekao je Franja i napomenuo da "niko ne sme da ometa" humanitarnu pomoć.

Tanjug AP/Domenico Stinellis

 

Rimokatolički poglavar izrazio je nadu da će Izrael i Hamas postići dogovor o prekidu vatre, dodajući da zna da pregovori "nisu laki".

"Nadam se da će mirovni predlozi koji su izneseni sa svih strana i oslobađanje talaca biti prihvaćeni odmah, zarad Palestinaca i Izraelaca", poručio je Franja.

Prisećajući se kako je održao mirovnu molitvu u Vatikanu pre 10 godina kada su bili prisutni tadašnji predsednik Izraela Šimon Peres i palestinski lider Mahmud Abas, papa je ocenio da je njihov susret "pokazao da je moguće rukovanje" i da je za postizanje mira potrebno više hrabrosti nego za vođenje rata.

13.40 Zabrana rada Al Džazire u Izraelu produžena za 45 dana

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Karhi objavio je da se produžava zabrana emitovanja televizije Al Džazira u Izraelu na 45 dana, kao i da je uveren da će se zabrana nastaviti i u budućnosti.

"Nećemo dozvoliti terorističkom kanalu Al Džazira da se emituje u Izraelu i ugrožava naše borce. Potpisao sam produženje naredbe o zabrani kanala Al Džazira u Izraelu", napisao je Karhi na platformi X.

Ratni kabinet premijera Izraela Benjamina Netanijahua zabranio je 5. maja rad Al Džazire na 35 dana, uz objašnjenje da izveštavanje katarskog medija "predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje". Tada je ova medijska kuća osudila zabranu, ocenjujući da je nezakonita i da krši ljudska prava i slobodan pristup informacijama.

12.45 Ministarstvo zdravlja Gaze: Najmanje 274 Palestinca ubijena

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da su najmanje 274 Palestinca ubijena u izraelskom vazdušnom i kopnenom napadu u akciji spasavanja četvoro talaca koje Hamas drži od napada na jug Izraela 7. oktobra. U subotnjoj operaciji ranjeno je oko 700 ljudi, javio je AP, pozivajući se na saopštenje Ministarstva.

Operacija duboko u centralnoj Gazi bila je najveća spasilačka operacija od oktobra. 7, kada su Hamas i drugi militanti upali preko granice i, prema izraelskim podacima, ubili oko 1.200 ljudi, a uzeli oko 250 talaca. Izrael je u znak odmazde pokrenuo ogromnu ofanzivu i invaziju na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno preko 36.700 Palestinaca, navode lokalnim palestinski zdravstveni zvaničnici.

12.21 Ne zna se još da li će se Netanjahu sastati sa Bajdenom u Vašingtonu

Bela kuća je odbila da kaže da li će se predsednik Džo Bajden sastati sa Benjaminom Netanjahuom kada izraelski premijer poseti Vašington sledećeg meseca kako bi se obratio američkom Kongresu, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

"Nemam šta da objavim danas", rekao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u intervjuu za CBS, dodajući da su dva lidera u redovnoj komunikaciji.

Netanjahu dolazi, kako je dodao Salivan, da se obrati Kongresu.

"Predsednik stalno razgovara sa njim", rekao je Salivan.

12.08 Palestinci za BBC o akciji IDF u kojoj su oslobođeni taoci

Palestinci koji žive u gusto naseljenoj oblasti u kojoj je Hamas držao izraelske taoce opisali su kako je izgledalo intenzivno bombardovanje i jaka razmena vatre tokom spasilačke operacije. Izraelske snage su u subotu, podržane vazdušnim udarima, vodile intenzivne borbe sa Hamasom oko izbegličkog kampa Nuseirat kako bi oslobodile četiri taoca. Noa Argamani (26), Almog Meir Jan (22), Andrej Kozlov (27) i Šlomi Ziv (41), koji su oteti sa izraelskog muzičkog festivala pre osam meseci, vraćeni su u Izrael. Ali, tokom spasilačke akcije stradalo je desetine Palestinaca u i oko izbegličkog kampa, uključujući žene i decu, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas. Jedan čovek, Abdel Salam Darviš, rekao je za Bi-Bi-Si da je bio na pijaci i kupovao povrće kada je čuo borbene avione odozgo i zvuk pucnjave, kao i da je video tela ljudi po ulicama.

08.15 Borelj: Pozdravljam oslobađanje talaca, krvoproliće u Gazi mora odmah da prestane

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je oslobađanje četiri izraelska taoca, ali je osudio izaelski napad na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze u kojem je ubijeno 210 osoba.

Borelj je poručio da je predlog sporazuma o primirju koji je predstavio američki predsednik Džo Bajden put ka okončanju ubijanja. Borelj je u objavi na platformi X istakao da "krvoproliće mora odmah da se završi".

 

 

"Izveštaji iz Gaze o još jednom masakru civila su užasni. Mi ovo najoštrije osuđujemo. Plan u tri faze američkog predsednika je put ka trajnom prekidu vatre i okončanju ubijanja", napisao je on.

08.05 U Adenskom zalivu raketirana dva teretna broda

Dva teretna broda koja su plovila u Adenskom zalivu pogođena su projektilima i potom je na njima izbio požar, saopštila je danas britanska bezbednosna firma Ambrei. Teretni brod koji je plovio pod zastavom Antigve i Barbude pogođen je projektilom na oko 83 nautičke milje jugoistočno od Adena, a potom je izbio požar, ali je vatra ugašena, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ranije britanska Služba za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštila da je kapetan broda poslao izveštaj o incidentu koji se dogodio na 80 nautičkih milja jugoistočno od Adena.

"Brod je plovio u pravcu jugozapada u vodama Adenskog zaliva brzinom od 8,2 čvora kada je u prednji deo plovila udario projektil. Izbila je vatra koja je ubrzo neutralisana", navodi se u saopštenju i dodaje da je primećen i drugi projektil koji nije pogodio brod.

07.55 Hamas upozorio da su ugroženi životi preostalih talaca nakon izraelskog napada

Portparol Hamasa Abu Obeida poručio je da su životi preostalih talaca koje drži ova militanta organizacija ugroženi, nakon izraelske operacije u izbegličkom kampu Nuseirat, u centralnom delu Pojasa Gaze, u kojoj je spaseno četiri zarobljenika, a ubijeno 210 Palestinaca.

07.42 Novi protesti u Izraelu, okupljeni traže zbore i sporazum o taocima

Širom Izraela održane su demonstracije na kojima je od izraelske vlade zahtevano oslobađanje svih talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas, a izraelski mediji prenose da je policija u Tel Avivu uhapsila 33 osobe. Policija je u Tel Avivu morala da rasteruje demonstrante vodenim topovima, a mirniji protesti su održani i u Jerusalimu, Cezareji i Hercliji, navodi Tajms of Izrael. Nekoliko sati nakon što je vojska objavila da su četiri taoca živa spasena u centralnom delu Pojasa Gaze, demonstranti u Tel Avivu i širom zemlje pozvali su na nove izbore i povratak svih talaca iz Pojasa Gaze.

07.25 Hamas: Nekoliko talaca ubijeno u izraelskoj operaciji u izbegličkom kampu

Potparol Hamasove naoružane brigade Al-Kasam, Abu Ubajda, je saopštio da je nekoliko talaca ubijeno u izraelskoj operaciji spasavanja zarobljenih u izbegličkom kampu Nuseirat i obližnjim područjima u centralnom Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

07.11 Izraelska vojska spasila četiri taoca koje je oteo Hamas 7. oktobra

Izraelska vojska saopštila je da je u operaciji u centralnom Pojasu Gaze spasila četiri taoca koje je Hamas oteo u oktobru. Oslobođeni su Noa Argamani, Almong Meir Jan, Andrej Kozlov i Šlomi Ziv. Svi oni bili su među taocima koje je oteo Hamas 7. oktobra sa muzičkog festivala Supernova.

07.00 Broj ubijenih u izraelskom bombardovanju kampa Nuseirat porastao na 210

Broj poginulih u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze porastao je na 210, saopštile su vlasti u palestinskoj enklavi. ''Više od 400 povređenih dovedeno je u bolnicu Al-Aksa zbog brutalnog izraelskog masakra u kampu Nuseirat“, navodi se u saopštenju Hamasove kancelarije za medije.

Komentari (0)

Svet