Fokus

Berni Sanders: Tužan je dan za SAD kad ratni zločinac Netanjahu govori u Kongresu

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2024

-

00:10

Berni Sanders: Tužan je dan za SAD kad ratni zločinac Netanjahu govori u Kongresu
Berni Sanders - Copyright Tanjug AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Američki senator iz Vermonta, Berni Sanders, saopštio je da neće prisustvovati zasedanju Kongresa na kome će govoriti izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koga je nazvao ratnim zločincem.

"Za našu zemlju je tužan dan zbog toga što je Benjamin Netanijhu pozvan od strane obe stranke da se pridruži zajedničkoj sednici Kongresa. Benjamin Netanjahu je ratni zločinac. Nije trebalo da bude pozvan. Sasvim sigurno neću prisustvovati", poručio je Sanders na mreži X.

On je u saopštenju rekao da je Izrael imao pravo da se brani, ali da nije imao pravo da zarati protiv celokupnog palestinskog stanovništva.

"Izrael nije imao pravo da ubije više od 34.000 civila i rani više od 80.000 - 5 odsto stanovništva Gaze. Nije imao pravo da od 19.000 dece napravi siročad. Nije imao pravo da raseli 75 odsto stanovništva Gaze, uništi zdravstveni sistem i ubije preko 400 medicinskih radnika. To je jasno kršenje američkog i međunarodnog prava", istakao je Sanders.

Senator je naglasio da Izrael takođe nema pravo da sprečava humanitarnu pomoć da uđe u palestinsku enklavu i na taj način osudi hiljade dece na smrt zbog gladi.

"Međunarodni krivični sud nedavno je saopštio da će zatražiti naloge za hapšenje Benjamina Netanjahua i lidera Hamasa Jahje Sinvara. MKS je u pravu. Obojica su učestvovala u jasnim i nečuvenim kršenjima međunarodnog prava", saopštio je Berni Sanders.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratiće se kasnije američkom Kongresu, nakon što je predsednik Džozef Bajden izneo predlog o planu za primirje u Pojasu Gaze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet