Fokus

Pomeranje Bajdenovih "crvenih linija": Situacija u Rafi se zakuvava, a u SAD još nema "promene politike" prema Izraelu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2024

-

15:31

Pomeranje Bajdenovih "crvenih linija": Situacija u Rafi se zakuvava, a u SAD još nema "promene politike" prema Izraelu
Pomeranje Bajdenovih "crvenih linija": Situacija u Rafi se zakuvava, a u SAD još nema "promene politike" prema Izraelu - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih dana pojačani su izraelski napadi na Rafu koja se nalazi na jugu Gaze, i to uprkos pozivima mnogih državnika u svetu da izraelske snage ne pokreću ofanzivu na taj grad zbog rizika od humanitarne katastrofe. U vazdušnom napadu na izbeglički kamp u nedelju, za koji Izrael navodi da je ciljao dva visoka zvaničnika Hamasa, ubijeno je najmanje 45 Palestinaca, a izraelski tenkovi viđeni su i u centralnim delovim Rafe. Ipak, američki zvaničnici navode da nije pređena "crvena linija" koju je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu postavio predsednik Džozef Bajden, dok analitičari ocenjuju da se ta linija sve više pomera ili da je prilično zamagljena.

Sjedinjene Američke Države ne veruju da je Izrael pokrenuo invaziju punog obima na Rafu u južnoj Gazi, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi komentarišući najnovije akcije.

On je govorio nekoliko časova nakon što su izraelske snage stigle do centra grada i navodno zauzele strateški važno uzvišenje koje gleda na obližnju granicu s Egiptom.

Inače, BBC podseća da je američki predsednik Džozef Bajden rekao ranije ovog meseca da će ograničiti snabdevanje oružjem Izraela ukoliko izraelske snage uđu u područja u Rafi za koja se veruje da se u njima nalazi stotine hiljada civila koji su se tu sklonili.

Džon Kirbi je dobio pitanje i o izraelskom vazdušnom napadu i požaru nakon toga u kojem je stradalo najmanje 45 Palestinaca. Među njima su mnogi bili žene, deca ili stariji koji su se nalazili u kampu za raseljene.

AP/Hassan Ammar

 

Izrael tvrdi da su meta napada bila dva visoka zvaničnika Hamasa koji su ubijeni, i da veruje da je moguće da je požar izazvan eksplozijom u Hamasovom skladištu oružja koje se nalazi u blizini.

Kirbi je novinarima rekao da su slike koje su se mogle videti posle tog događaja "srceparajuće" i "stravične".

"U ovom konfliktu ne bi trebalo da budu izgubljeni nevini životi", naveo je, a Amerika očekuje od Izraela da izvrši brzu istragu napada.

"Nema promene politike"

Kada je portparol Bele kuće upitan da li je napad značio prelazak granica koje je prethodno postavio predsednik SAD Džozef Bajden, naveo je da "nema promena politike o kojima bi mogao da govori".

"Mi ne podržavamo i nećemo podržati veliku kopnenu ofanzivu u Rafi. Predsednik je rekao da će, ako se to dogodi, možda morati da donosi drugačije odluke u pogledu podrške. Nismo videli da se to događa za sada, nismo videli da su jurnuli u Rafu. Nismo videli da ulaze sa velikim jedinicama, velikim brojem trupa, u kolonama i formacijama u nekoj vrsti koordinisanog manevra protiv višestrukih meta", rekao je Kirbi.

Ono što povećava pritisak na Bajdena jeste i analiza CNN-a koja je pokazala da je municija koja je napravljena u SAD korišćena za smrtonosni izraelski napad na izbeglički kamp u Rafi u nedelju. Snimci do kojih je došao CNN pokazuju delove kampa u plamenu, a mnogi očajnički pokušavaju da pronađu sklonište. Može se videti kako spasioci izvlače spaljena tela.  

Inače, izraelski napad na Rafu je naišao na oštru osudu u međunarodnoj areni, a izraelski tenkovi su viđeni kako napreduju duboko u Rafu, signalizirajući novu fazu izraelskog pritiska u kontroverznoj ofanzivi.  

Gali Tibbon/Pool via AP

 

Izrael insistira na tome da ne može da pobedi u sedmomesečnom ratu protiv Hamasa u Gazi bez zauzimanja Rafe i odbija navode o katastrofalnim humanitarnim posledicama. U početku je Izrael akciju opisivao kao “ciljanu” kopnenu operaciju protiv boraca Hamasa i njihove infrastrukture na istoku Rafe 6. maja. Od tada su tenkovi i vojnici postepeno napredovali u istočnim i centralnim područjima, dok su se istovremeno pomerali ka severu duž granice sa Egiptom.

Govoreći za CNN u maju, predsednik Džozef Bajden je rekao da je jasno stavio do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da, ukoliko IDF uđe u Rafu, neće nastaviti sa isporukom oružja. Naveo je da sada nije suspendovao isporuke zato što Izrael još nije ušao u populacione centre u Rafi. 

Gde su stvarno "crvene linije"?

"Gardijan" u editorijalu koji je objavio na sajtu navodi da je izraelski napad u kome je poginulo najmanje 45 raseljenih Palestinasa jasan znak da su pređene Bajdenove "crvene linije". Citira se predsednik Francuske Emanuel Makron koji nema dilemu o tome šta bi trebalo da a se dogodi nakon toga.

"Nema bezbednih područja u Rafi za palestinske civile. Pozivam na potpuno poštovanje međunarodnog prava i na momentalan prekid vatre", naveo je Makron na društvenoj mreži X. 

Navodi se i da je predsednik Bajden sklon tome da izraelskim snagama priži korist od sumnje i da sebi obezbedi prostor da može da kaže da njegove crvene linije nisu pređene. Međutim, ističe se da je uprkos osudama međunarodne zajednice Izrael u utorak pojačao vojnu ofanzivu i da je poslao tenkove u Rafu.  

Američki predsednik ističe pravo Izraela da se brani posle napada Hamasa od 7. oktobra. Ali, kako piše Gardijan, izraelska neselektivna upotreba taktike i oružja je izazvla nesrazmernu štetu civilnom stanovništvu koje je ostavljeno bez humanitarne pomoći.   

profimedia

 

"France 24" ocenjuje da se Bajden suočava sa teškim izazovom balansiranja i na domaćem i na međunarodnom planu oko Gaze, posebno u godini koja je izborna u Americi.  

"Bajden želi da deluje oštro prema pitanju Rafe i zaista je pokušao da bude strog prema Netanjahuu, ali u izbornoj liniji njegove crvene linije su sve nejasnije", rekao je direktor istraživanja Soufan grupi Kolin Klark za AFP, a prenosi "France 24". 

Dodao je da veruje da će Bajden nastaviti da pomera te linije u zavisnosti od događaja na terenu.  

"Al-Monitor" takođe navodi u tekstu da su Bajdenove crvene linije nastavile da se pomeraju posle napada na Rafu, ali primećuje da je pritisak na američkog predsednika takođe nastavio da raste.  

Demonstranti koji su nezadovoljni Bajdenovom podrškom Izraelu su protestima uzburkali univerzitetske kampuse širom SAD, a mnogi i na levom krilu njegove stranke se takođe protive njegovim stavovima.  

Tanjug/AP

 

S druge strane, Republikanci su napali Bajdena zbog, kako tvrde, njegove slabe podrške Izraleu, a predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je pozvao Netanjahua da se obrati u Kongresu. 

"To je zaista težak izazov balansiranja za Bajdena", rekao je za AFP Gordon Grej, bivši američki ambasador koji je sada profesor na Univerzitetu Džordž Vašington.  

Komentari (0)

Svet