Fokus

Nova priznanja Palestine, zahtevi za hapšenje i nalog suda Izraelu: "Simbolična kazna" i promena percepcije na Zapadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2024

-

21:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Spisak od 143 države koje priznaju Palestinu produžen je za još tri zemlje - Norvešku, Španiju i Irsku. Osim toga, Međunarodni sud u Hagu je zatražio naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta, i lidera Hamasa. Najnovijom odlukom Međunarodnog suda pravde se nalaže Izraelu da odmah obustavi svoju vojnu operaciu u gradu Rafa. Analitičari navode da sve to ukazuje na promenu javnog mnjenja u zapadnom svetu protiv Izraela.

Navode o priznanju palestinske države prvi je potvrdio premijer Norveške Jonas Gar Store.

"Sada želim da objasnim zašto će Norveška priznati palestinsku državu. Različite norveške vlade su naglašavale da jedino trajno rešenje sukoba mora biti dvodržavno. Ali od sporazuma iz Osla, pre 30 godina, strategija je bila da priznanje dođe nakon mirovnog rešenja između Izraela i Palestine. Moramo priznati da ovo nije uspelo" naveo je Jonas Gar Store.

Usledila su obraćanja španskog i irskog premijera i najava iste odluke.

"Došlo je vreme da pređemo sa reči na dela, da kažemo milionima nevino stradalih Palestinaca da smo uz njih. Da ima nade. I da bude jasno da bez obzira koliko zidova bude podignuto, koliko god sela bombardovano i koliko god nelegalnih naselja bude izgrađeno, zemlja i identitet Palestine će i dalje postojati u našim srcima, u međunarodnom legalitetu i u budućem projektu Mediterana u harmoniji", naveo je premijer Španije Pedro Sančez. 

Profimedia

 

Njegov kolega iz Irske Sajmon Haris ističe da Hamas jeste teroristička organizacija i da oni palestinskom narodu ne nude ništa u pogledu budućnosti. Dodaje da je Hamas pretnja za Izraelce i palestinski narod.

"Ono što se dogodilo 7. oktobra bio je preziran, odvratan teroristički masakr. Sve taoce treba bezuslovno osloboditi. Ali Irci znaju bolje od većine kako je kada teroristička organizacija na mnogo načina otima vaš identitet. Hamas nije Palestina. I u stanju smo da razlikujemo to dvoje", rekao je Haris.

Na ovu odluku evropskih zemalja oštro je reagovao izraelski državni vrh. Gotovo svaki nastup izraelskih zvaničnika sadržao je istu rečenicu: Priznanje Palestine je nagrada za terorizam.

Osamdeset odsto Palestinaca u Judeji i Samariji podržava užasan masakr od 7. oktobra. Ovom zlu se ne sme dati država. To će biti teroristička država koja će ponovo pokušati da izvrši masakr od 7. oktobra., a mi na to nećemo pristati. Nagrada za terorizam neće doneti mir, a nas neće sprečiti da pobedimo Hamas", rekao je Netanjahu.

Dautović: Menja se percepcija

Komentarišući najnoviji razvoj situacije, analitičar međunarodnih odnosa Mirko Dautović je rekao za Euronews Srbija da je faktički reč samo o još tri priznanja, ali napominje da je svaka zemlja jednaka u UN.

Ipak, ističe da je reč o simboličkoj kazni za Izrael i dodaje da su Španija i Norveška zemlje članice NATO. 

"Palestinu kao državu priznaje oko 140 zemalja, gotovo cela Afrika, osim Kameruina i Eritreje. U Aziji samo američki saveznici, Južna Koreja, Japan i Mijanmar ne priznaju Palestinu. Cela Latinska Amerika izuzev Paname priznaje Palestinu. Zemlje koje ne priznaju Palestinu su zemlje NATO, globalnog Zapada, američki saveznici kao što su Japan, Australija i Novi Zeland", objasnio je Dautović za Euronews Srbija. 

profimedia

 

Ističe da nova priznanja pokazuju da su tri zemlje iz tog krila, a naročito Norveška koja je osnivač NATO-a, rešile da prosto prekinu tu svoju poziciju blisku Americi, ili to pokazuje da američki pritisak više ne može da zauzda unutrašnji politički pritisak na vladajuće stranke u tim zemljama da se nešto uradi.

Dautović navodi da se menja percepcija i da tri nova priznanja ukazuju na globalno pomeranje javnog mnjenja u zapadnom svetu protiv Izraela koji je sada viđen kao negativac u celoj priči.

"Sa stanovišta međunarodnog prava ništa se tu ne menja. Palestina je i dalje država koja nije priznata i koja je okupirana. Ona nema, niti će imati punopravno članstvo u UN dok god im to ne odobri Savet bezbednosti", rekao je.

Polemika zbog naloga za hapšenje

Osim novih priznanja palestinske države, pažnju svetske javnosti privukla je i odluka Međunarodnog suda u Hagu koji je izdao naloge za hapšenja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta, i lidera Hamasa. Ovoj odluci usprotivile su se SAD, A Netanjahu ju je ocenio kao "sramotu svetskih razmera".

Euronews TV

Mirko Dautović za Euronews Srbija napominje da je stvar u tome što Hamas nije preterano pogođen tom odlukom zato što Lideri Hamasa ni sada ne mogu da idu u zemlje koje su potpisnice Rimskog statuta kojim je uspostavljem Međunarodni krivični sud. 

"To zaista ne dotiče mnogo lidere Hamasa. Oni sede u Kataru, mislim na političko rukovodstvo, i praktično ne izlaze iz luksuznog zatvora jer su izraelski agenti svuda i mogu da ih ubiju", rekao je i dodao da neki čak nikada nisu napustili Pojas Gaze jer su već klasifikovani kao teroristi u većini zapadnih zemalja.

AP/Abir Sultan

 

Kada je reč o Izraelu, odluka suda se odnosi na dva lidera - premjera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta. 

"Stvar je u tome što su, prmea mom mišljenju, SAD pokušavale da podstaknu rascep u Likudu, vladajućoj stranci premijera Netanjahua, i upravo su koristili Galanta kao kontratežu, kao nekog ko bi mogao da izađe iz Likuda i povede pet ili šest poslanika, što bi bilo dovoljno da padne vlada. Međutim, ovim je Galant stavljen pred izbor da mora da sarađuje sa Netanjahuom i na taj način je ojačana kohezija i praktično pozicija Benjamina Netanjahua", rekao je Dautović.

Dodaje da su dvojica političara dobila podršku gotovo svih poslanika u Knesetu i da je izraelsko javno mnjenje kohezivno. 

Nalog suda Izraelu da prekine operacije izazov za njegove saveznike

Najnovija vest jeste da je Međunarodni sud pravde u Hagu naložio danas Izraelu da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze. Sud je takođe naložio Izraelu da otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

Očekivano, palestinske vlasti su pozdravile tu odluku, dok su izraelski zvaničnici poručili da neće prihvatiti tu presudu. Izraelski ministar u ratnom kaninetu Beni Ganc danas je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom rekao da Izrael mora da "nastavi da se bori".

Mirko Dautović je još pre nego što je sud doneo odluku rekao da će to Izrael ignorisati, i to bez ikakvih posledica po se, ali je upozorio da će to izložiti saveznike Izraela na Zapadu mogućnostima za tužbu.

Komentari (0)

Svet