Fokus

Posle razgovora Bajdena i Netanjahua invazija na Rafu opet u fokusu: SAD zabrinute za sudbinu više od milion Palestinaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, The Guardian

29/04/2024

-

20:30

Posle razgovora Bajdena i Netanjahua invazija na Rafu opet u fokusu: SAD zabrinute za sudbinu više od milion Palestinaca
Granični prelaz Rafa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska invazija na grad Rafu opet je u fokusu svetskih zvaničnika, a nakon što su prvi put posle iranskog napada na Izrael razgovarali američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, Bajden je još jednom ponovio da se SAD protive kopnenoj invaziji na grad Rafu. Naime, u saopštenju Bele kuće se navodi da je Bajden ponovio zabrinutost SAD za više od milion Palestinaca koji se nalaze u Rafi zbog plana Izraela da napadne uporišta Hamasa u tom gradu.

Podsetimo, još početkom aprila, Netanjahu je rekao da je kopnena ofanziva na grad Rafu, u kojem je utočište našlo više od 1,5 miliona Palestinaca, izvesna i da je datum već određen. Izrael tvrdi da se tamo nalaze pripadnici Hamasa, protiv kojeg su objavili rat nakon napada koji se desio 7. oktobra.

Oni koji posreduju u primirju između Izraela i Hamasa upozoravaju da bi posledice kopnene ofanzive bile dalekosežne te da bi u celom regionu moglo da dođe do eskalacije sukoba.

Tanjug/AP/Miriam Alster

Arhivska fotografija

Bajden je, navodi se u saopštenju Bele kuće, takođe naglasio da treba još više povećati isporuku humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze i razgovarao je sa Netanijahuom o izraelskom otvaranju dodatnih prelaza u severnom delu palestinske enklave iduće sedmice kako bi se omogućio prolazak veće količine pomoći. S druge strane jača i pritisak da Izrael i Hamas postignu dogovor kojim bi se oslobodili izraelski taoci, te došlo do prekida vatre koja traje više meseci.

Kako piše Gardijan, suočena sa globalnom zabrinutošću za više od milion Palestinaca koji se nalaze u južnom gradu, Bela kuća je u saopštenju navela da je Bajden rekao izraelskom premijeru da će se SAD suprotstaviti ofanzivi ukoliko se ne preduzmu adekvatne odredbe za kretanje i zbrinjavanje više od jednog miliona Palestinaca koji se tamo sklanjaju.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su od izraelske vlade dobili uverenje da će uzeti u obzir stavove SAD pre nego što krenu u ofanzivu.

"Uveravali su nas da neće ići u Rafu dok ne budemo imali priliku da zaista podelimo svoje perspektive i zabrinutosti sa njima", rekao je Kirbi za televiziju ABC.

Takođe u nedelju, zdravstveni zvaničnici u Gazi rekli su da je u izraelskim vazdušnim napadima na tri kuće u Rafi ubijeno 19 osoba, kao i da ima dosta povređenih, prenosi Gardijan.

Tanjug AP/Fatima Shbair

 

Inače, kako se navodi, Bajden i Netanjahu su takođe razgovarali o taocima uoči nove runde pregovora u Kairu, a visoki zvaničnik koji posreduje dijalogu, pozvao je Izrael i Hamas da pokažu "više posvećenosti i više ozbiljnosti" u pregovorima.

"Obe strane ušančene na svojim pozicijama"

Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed al-Ansari u intervjuima liberalnom dnevniku "Harec" i izraelskom javnom servisu "Kan", koji su objavljeni i emitovani u subotu uveče izrazio je razočaranje Hamasom i Izraelom, rekavši da je svaka strana donela odluke zasnovane na političkim interesima, a ne imajući na umu dobrobit civila. On nije otkrio detalje pregovora osim što je rekao da su "efikasno prekinuti", te da su "obe strane ušančene na svojim pozicijama".

Katar, koji je inače domaćin Hamasovog štaba u Dohi, bio je ključan zajedno sa SAD i Egiptom u pregovorima o kratkom prekidu borbi u novembru prošle godine, što je dovelo do oslobađanja desetina talaca. Ipak, kako se stvari ne pomeraju u želejnom pravcu, predstavnici Katara su rekli da preispituju svoju ulogu u pregovorima.

Očekuje se da će izraelska delegacija u Egiptu narednih dana razgovarati o najnovijim predlozima u pregovorima, a visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je u za Asošiejted pres da će delegacija Hamasa takođe krenuti na pregovore u Kairo. Egipatski zvaničnici pojačali su svoje napore da posreduju u pregovorima između Hamasa i Izraela, nakon novog predloga prema kojem bi u početku mali broj talaca koji se drže u Gazi bio pušten u zamenu da Palestinci na toj teritoriji mogu da se vrate svojim domovima.

Egipatski zvaničnik rekao je za Asošiejted pres da posrednici rade na kompromisnom rešenju kako bi odgovorili na glavne zabrinutosti obe strane, sa namerom da se postavi teren za dalje pregovore o potpunom okončanju rata.

U pismu koje su napisali američki predsednik i 17 drugih svetskih lidera, Hamas je pozvao da odmah oslobodi taoce. Hamas je poslednjih dana objavio nove video snimke tri taoca, što je, piše Gardijan, očigledan pritisak na Izrael da učini ustupke.

Blinken: Hamas da prihvati velikodušnu ponudu  

U Rijad je doputovao američki državni sekretar Entoni Blinken koji je izrazio nadu da će palestinski pokret Hamas prihvatiti "izuzetno velikodušnu" ponudu o obustavi izraelske ofanzive u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje talaca.

Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

 

"Hamas pred sobom ima ponudu koje je izuzetno, izuzetno velikodušna s izraelske strane", rekao je Blinken na Svetskom ekonomskom forumu, prenosi Tajms of Izrael.

Naglasio je da Hamas mora brzo da donese odluku o toj ponudi, kao i da se nada da će "doneti pravu odluku".

Delegacija Hamasa danas bi trebalo da boravi u Kairu radi pregovora o prekidu vatre u Gazi. U subotu je visoki zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao da grupa razmatra predlog Izraela, ali nije izneo detalje. Napomenuo da je izraelska ponuda primirja bila odgovor na predlog Hamasa poslatog pre dve nedelje. Svetski mediji su preneli da predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, bit predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''.

Hamas bi oslobodio taoce u zamenu za prekid vatre od nekoliko nedelja i oslobađanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Razgovori su zaustavljeni oko oba glavna pitanja, zahteva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imenima palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sever. Bajden je takođe naglasio da treba još više povećati isporuku humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze i razgovarao je sa Netanijahuom o izraelskom otvaranju dodatnih prelaza u severnom delu palestinske enklave iduće sedmice kako bi se omogućio prolazak veće količine pomoći. S druge strane jača i pritisak na da Izrael i Hamas postignu dogovor kojim bi se oslobodili izraelski taoci te došlo do prekida vatre koja traje više meseci.

Komentari (0)

Svet