Fokus

Počeo izraelski "Marš zastave" kroz palestinsko naselje u Starom gradu Jerusalima, prisutni uzvikuju "smrt Arapima"

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2024

-

17:13

Počeo izraelski "Marš zastave" kroz palestinsko naselje u Starom gradu Jerusalima, prisutni uzvikuju "smrt Arapima"
Počeo izraelski "Marš zastave" kroz palestinsko naselje u Starom gradu Jerusalima, prisutni uzvikuju "smrt Arapima" - Copyright Tanjug AP/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade uglavnom ultranacionalističkih Izraelaca učestvovalo je danas u godišnjem maršu kroz palestinsko naselje u Starom gradu u Jerusalimu, pri čemu su uzvikivali "smrt Arapima".

U Jerusalimu, epicentru izraelsko-palestinskog sukoba, tokom izraelskog rata u Gazi nije bilo većih incidenata, ali bi ovaj marš mogao da zapali široko rasprostranjene tenzije, kao što je bilo pre tri godine uoči 11- dnevnog rata u Gazi, piše AP.

Tanjug AP/Leo Correa

 

Učesnici marša okupljeni ispred kapije Damask, centralnog mesta okupljanja Palestinaca u Istočnom Jerusalimu, uzvikuju antiarapske i antiislamske parole, plešu i mašu.

Neposredno pre početka marša, masa se sukobila sa policijom i gađala plastičnim flašama novinara, dok su neki su skandirali ''Muhamed je mrtav", misleći na islamskog proroka.

Tanjug AP/Leo Correa

 

Godišnji marš obeležava "Dan Jerusalima", kojim se komemoriše izraelsko zauzimanje Istočnog Jerusalima, uključujući Stari grad i njegova sveta mesta koja su sveta za Jevreje, hrišćane i muslimane, u ratu na Bliskom istoku 1967.

Izrael smatra da celokupnu teritoriju Jerusalima za svoj glavni grad, ali njegova aneksija Istočnog Jerusalima nije međunarodno priznata. 

Palestinci smatraju da je marš provokacija

Palestinci, koji vide Istočni Jerusalim kao prestonicu buduće države, vide marš kao provokaciju. 

Proteklih godina policija je nasilno uklanjala Palestince sa parade, a velike gomile uglavnom ultranacionalističke omladine uzvikivale su "Smrt Arapima", "Neka gori tvoje selo" i druge uvredljive slogane. 

Tanjug AP/Leo Correa

 

Izraelska policija tvrdi da raspoređuje 3.000 pripadnika obezbeđenja kako bi osigurala mir. 

Na insistiranje izraelskog krajnje desničarskog ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira, koji nadgleda policiju, marš će se odvijati tradicionalnom rutom, ulaskom u muslimansku četvrt Starog grada kroz kapiju Damaska i završavajući kod Zapadnog zida, najsvetijeg mesta gde Jevreji mogu da se mole.

Tanjug AP/Leo Correa

 

Dok su se autobusi koji su dovozili mlade Jevreje na marš gomilali oko vekovnih zidina Starog grada, palestinski trgovci su se zatvorili u muslimanskoj četvrti u pripremi, ap olicija je naglasila da marš neće ući u prostranu džamiju Al-Aksa, treće najsvetije mesto u Islamu.

Tanjug AP/Leo Correa

 

Ranije danas, palestinska agencija Wafa izvestila je da je nekoliko stotina ultradesničarskih Izraelaca već upalo u Al-Aksu.

Kontraprotesti su planirani tokom celog dana, a izraelska grupa Tag Meir poslala je dobrovoljce kroz prazne gradske ulice uoči marša da podele cveće hrišćanskim i muslimanskim stanovnicima Starog grada.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet