Fokus

Bajden: Netenjahu odugovlači sukob u Gazi kako bi "politički spasio sebe"

Komentari

Autor: FoNet

04/06/2024

-

22:53

Bajden: Netenjahu odugovlači sukob u Gazi kako bi "politički spasio sebe"
Bajden: Netenjahu odugovlači sukob u Gazi kako bi "politički spasio sebe" - Copyright AP Photo/Evan Vucci, File

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden, koji je sve kritičniji prema izraelskom vođenju rata protiv Hamasa u Gazi kako raste broj poginulih Palestinaca, kazao je u intervjuu magazinu "Tajm" da postoje "svi razlozi" da veruje da premijer Benjamin Netanjahu odugovlači sukob kako bi "politički spasio sebe".

Bajden je taj intervju dao prošlog četvrtka, dan pre nego što je predstavio predlog za prekid vatre u Gazi, a tekst je objavljen danas.

"Postoji svaki razlog da ljudi izvuku takav zaključak", odgovorio je Bajden na jedno od pitanja u intervjuu, prenosi Glas Amerike.

Hamas tek treba da pristane na izraelski plan koji je Bajden predstavio, dok je Netanjahu u međuvremenu bio uzdržan u komentarima.

Bajden je priznao da su njegovi odnosi sa Netanjahuom postajali napetiji kako je rastao broj žrtava u Gazi.

Neslaganja Bajdena i Netanjahua su dodatno intenzivirana oko pitanja da li revitalizovana palestinska uprava treba da upravlja Gazom nakon rata, što Sjedinjene Države žele, a izraelski premijer odbacuje, ali ne nudi svoj plan.

"Moje glavno neslaganje sa Netanjahuom je - šta se dešava pošto se ovo u Gazi završi? Na šta se vraćamo? Da li se izraelske snage vraćaju tamo? Ako je to slučaj, to ne može da funkcioniše", kazao je Bajden.

profimedia

 

Sudbina predloga da se zaustave borbe u Gazi na šest nedelja i da se poveća humanitarna pomoć, a da Hamas oslobodi neke taoce u zamenu za Palestince zatvorene u Izraelu, i dalje je neizvesna.

Hamas tek treba da odgovori na predlog, izraelski zvaničnici dovode u pitanje neke detalje, a Sjedinjene Države traže podršku Saveta bezbednosti UN za prihvatanje i sprovođenje sporazuma.

Nacrt rezolucije SAD, u koji je Glas Amerike imao uvid, poziva Hamas da u potpunosti prihvati i primeni predlog o prekidu vatre "bez odlaganja i bez uslova“.

Osnovni okvir sporazuma podrazumeva prekid borbi, oslobađanje nekih talaca iz Gaze, dnevne isporuke 600 kamiona pomoći Palestincima i dalje pregovore u cilju obezbeđivanja trajnog okončanja sukoba. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet