Fokus

"Varnice" prete da prerastu u otvorenu vatru: Da li će doći do opšteg rata Izraela i Hezbolaha

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2024

-

21:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Aktuelni sukob Izraela i Hamasa ove nedelje obeležile su političke trzavice, ali i dodatne tenzije na izraelsko-libanskoj granici. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu raspustio je ratni kabinet, a ubrzo nakon toga došlo je do nesuglasica između političkog i vojnog vrha. U isto vreme intenzivirana je pogranična razmena vatre između izraelskih snaga i Hezbolaha koja preti da preraste u otvoreni rat.

Vazdušni napad izraelske vojske na jug Libana, u kojem je ubijen jedan od viših komandanata Hezbolaha, Taleb Abdalah, bio je okidač za intenzivnu razmenu vatre. Na projektile i dronove Hezbolaha, izraelska vojska odgovorila je bombardovanjem njegovih položaja na jugu Libana. Vojska je saopštila i da su odobreni planovi opšteg napada na Liban.

"Završili smo kopnene i vazdušne pripreme. Pojačali smo obaveštajni rad i spremni smo za svaku mogućnost. Moramo da se setimo da je Hezbolah započeo ograničeni rat protiv nas 8. oktobra i od tada se nije zaustavio. U tom smislu imamo obavezu da promenimo situaciju na severu i pomognemo građanima da se bezbedno vrate svojim kućama", rekao je Joav Galant, ministar odbrane Izraela.

Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

 

Od početka ograničenog sukoba Izraela i Hezbolaha, sa juga Libana raseljeno je 90.000 ljudi, dok je sever Izraela napustilo 60.000 ljudi. Sa libanske strane poginulo je 400 ljudi, a sa izraelske najmanje 25.

Lider Hezbolaha: Izraelci će morati da nas čekaju na kopnu

Lider Hezbolaha, Hasan Nasralah zapretio je invazijom na sever Izraela u slučaju opšteg rata, dodavši da Hezbolah ima novo oružje koje će se videti na terenu.

"Izraelci će morati da nas čekaju na kopnu, moru i u vazduhu. Ovo smo ranije rekli, ali ćemo ponoviti: ako se Libanu nametne rat, otpor će biti bez kontrole, pravila i ograničenja", naveo je Hasan Nasralah.

Svesne ozbiljnosti situacije, SAD su ponovo intenzivirale diplomatske aktivnosti u ovoj regiji. U Bejrut je doputovao Amos Hohstajn viši savetnik američkog predsednika Džozefa Bajdena, kako bi smirio tenzije na "plavoj liniji".

TanjugAP/Osamah Abdulrahman

 

"Da budem jasan, sukob duž 'plave linije' između Izraela i Hezbolaha traje predugo. Stradaju nevini ljudi, uništava se imovina, a libanska ekonomija nastavlja da opada. Zemlja trpi bez dobrog razloga. Svima je u interesu da se to reši brzo i diplomatski", poručio je Amos Hohstajn. 

Da li će doći do akcije Izraela?

Komentarišući varnice između Izraela i Hezbolaha Nikola Tucakov sa Instituta za evropske studije je rekao za Euronews Srbija da trenutno postoji mišljenje kod Netanjahua i njegovih visokih saradnika da ona dejstva koja sprovodi Hezbolah prerastaju u neku vrstu bezbednosnih pretnji koje se ne mogu ignorisati. 

Euronews TV

"I zato kreću ideje da je neophodna ofanziva, brza i efikasna, koja bi bila ograničena i da bi time proširili bezbednosnu zonu na jugu Libana i nakon toga završili s takvom operacijom", naveo je Tucakov za Euronews Srbija. 

Na pitanje zbog čega je lider Hezbolaha pominjao Kipar kada je govorio o mogućnosti odgovora, Tucakov kaže da su i sami zvaničnici na Kipru bili prilično šokirani time. Napominje da se Kipar posmatra kao neka vrsta tihog partnera Izraela.

"To je apostrofirano da bi se predočilo široj javnosti da, ako dođe do sukoba, da on neće biti ograničen, da će se proširiti na region, i da se time zaplaši rukovodstvo Izraela da ne pomišlja da učini bilo šta", istakao je.

Na pitanje da li će do akcije Izraela doći, sagovornik Euronews Srbija napominje da je to teško utvrditi u ovom trenutku, ali da deluje da je premijer prilično spreman, a da odvraćanje dolazi od strane Hezbolaha. 

Tanjug/AP/Majdi Mohammed

 

"Međutim, da li će doći do ofanzive, to će verovatno biti rešeno u odnosima između izraelskog kabineta i vojske", rekao je Tucakov i napomenuo da je potrebno da se prvo tu reše odnosi.

Netanjahu u kampanji zadobijanja podrške američke javnosti

Inače, nakon raspuštanja ratnog kabineta, portparol Izraelskih oružanih snaga, Danijel Hagari, rekao je u intervjuu za izraelski Kanal 13 da je opcija uništenja Hamasa pogrešna, jer je, kako kaže, Hamas ideja ukorenjena u srcima Palestinaca i da ju je kao takvu nemoguće uništiti.

Tucakov podseća i na izjavu načelnika generalštaba da je potrebno minimum još 15 bataljona za bilo kakvo dalje sprovođenja akcija u Gazi, i ukazuje da postoje dugoročne trzavice između vojske i državnog vrha.

AP/Abir Sultan

 

Istovremeno, došlo je do nesuglasica na relaciji Tel Aviv-Vašington. Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu optužio je SAD da zadržavaju pošiljke oružja za Izrael. Bela kuća je delimično demantovala Netanjahua, rekavši da se zadržava samo pošiljka teških nenavođenih bombi Mark 84, zbog načina na koji se koriste u napadima na Gazu, dok se pošiljka drugog oružja ne zadržava.

Nikola Tucakov kaže da je Netanjahu u jednoj široj kampanji za zadobijanje američke javnosti i da će se za mesec dana obratiti na sednici oba doma Kogresa. 

Komentari (0)

Svet