Fokus

Lider Hezbolaha preti Kipru usled porasta tenzija s Izraelom

Komentari

Autor: CNN

20/06/2024

-

08:33

Lider Hezbolaha preti Kipru usled porasta tenzija s Izraelom
Hasan Nasralah - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lider libanske militantne grupe Hezbolah zapretio je u sredu da će gađati evropsko ostrvo Kipar ako izbije rat između Izraela i Libana.

"Kipar će takođe biti deo ovog rata ako otvori svoje aerodrome i baze za izraelske snage", rekao je Hasan Nasralah u televizijskom obraćanju koje je usledilo samo dan nakon što je Izrael upozorio moćnu militantnu grupu koju podržava Iran da se mogućnost "sveobuhvatnog rata približava", piše CNN.

Prvi put se dešava da lider Hezbolaha daje izjavu u kojoj preti Kipru, članici Evropske unije koji se nalazi u Sredozemnom moru, otprilike 200 kilometara od Libana, i koji održava zajedničke vojne vežbe sa Izraelom od 2014. godine, a poslednji put prošle godine.

Nasralahova pretnja došla je kao deo vatrenog odgovora na izraelsko upozorenje zbog kojeg se hvalio rastućim sposobnostima svoje grupe i pretio da će "uzdrmati stubove" Izraela ako bi se "Libanu nametnuo rat".

Tenzije između Hezbolaha i Izraela rastu od napada Hamasa 7. oktobra i vojne kampanje Izraelskih odbrambenih snaga u Gazi koja je usledila. Poslednjih nedelja pojačao se intenzitet prekograničnih napada između njih, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti potpunog rata.

Izgledi za rat su porasli u utorak, kada je Hezbolah objavio 9-minutni video snimak koji je snimio dron koji prikazuje civilne i vojne lokacije u i oko jednog od najvećih izraelskih gradova, Haifi.

Video je podstakao izraelskog ministra spoljnih poslova Izraela Kaca da upozori na "sveobuhvatni rat" u kojem će "Hezbolah biti uništen, a Liban teško poražen".

Nasralah je u sredu proslavio video kao dokaz njegove sve veće sposobnosti da prikuplja obaveštajne podatke.

"Neprijatelj zna da nijedno mesto u celoj državi nije bezbedno od naših projektila, i to neće biti proizvoljno. Sve će biti namerno gađano. Imamo duge sate snimaka Haife, predgrađa Haife i onoga što dolazi posle Haife", rekao je Nasralah, očigledno pozivajući se na slogan Hezbolaha iz rata sa Izraelom 2006. godine, kada je grupa raketiranjem prvi put pogodila Haifu, piše u članku CNN-a.

Kao odgovor na Nasralahovu pretnju, kiparski predsednik Nikos Hristodulides rekao je da ostrvo "ni na koji način nije umešano u ratne sukobe".

"Republika Kipar nije deo problema. Republika Kipar je deo rešenja. A našu ulogu u tome, kao što je pokazano, na primer, kroz humanitarni koridor, priznaje ne samo arapski svet već i međunarodna zajednica u celini", rekao je Hristodulides.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet