Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu kritikovao plan vojske da pravi dnevne pauze radi dostavljanja pomoći Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

16/06/2024

-

08:40

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu kritikovao plan vojske da pravi dnevne pauze radi dostavljanja pomoći Gazi
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu kritikovao plan vojske da pravi dnevne pauze radi dostavljanja pomoći Gazi - Copyright Tanjug AP/Leo Correa, Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Sve više se čini da niko zapravo nema rešenje za sukob koji bukti na Bliskom istoku. Predlog o "dve države" koji je podržala Grupa 7 nije se svideo ni jednoj strani, a mnogi sumnjaju u dobre namere Amerike da utiče na završetak neprijateljstva. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan jasno je postavio pitanje da li su Bajdenovi mirovni  "napori" zapravo deo predizborne kampanje. Za to vreme, stanje u Gazi je katastrofalno. UNRWA je saopštila da je za više od 50.000 dece u Gazi potrebno hitno lečenje zbog akutne neuhranjenosti, a u eksploziji u Rafi poginulo je osam izraelskih vojnika. Kao da nema kraja...

Ključni događaji:

  • Erdogan nazvao Bajdenov plan "predizbornim trikom"
  • UNRWA upozorava: Ugroženo više od 50.000 dece u Gazi
  • Osam izraelskih vojnika poginulo u Rafi
  • Islamski džihad ne pristaje da oslobodi taoce dok se Izrael ne povuče iz Gaze
  • Huti nastavljaju napade na brodove u Crvenom moru

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.04 Netanjahu kritikovao plan vojske da pravi dnevne pauze radi dostavljanja pomoći Gazi

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kritikovao je planove koje je danas objavila izraelska vojska da će praviti dnevne taktičke pauze u borbama duž jednog od glavnih puteva u Pojasu Gaze da bi se olakšala dostava humanitarne pomoći u palestinsku enklavu, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik za Rojters.

Vojska je najavila dnevne pauze od 05.00 do 16.00 sati po Griniču na području od prelaza Kerem Šalom do puta Salah al-Din.

Zvaničnik je naveo da je Netanjahu, kada je čuo o planovima vojske za 11-časovnu pauzu, pozvao svog vojnog sekretara i jasno mu stavio do znanja da je to za njega neprihvatljivo. 

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

19.48 U izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp Bureidž poginulo sedmoro ljudi

U izraelskim vazdušnim udarima na kuću porodice Al-Hatib u palestinskom izbegličkom kampu Bureidž poginulo je sedmoro ljudi, među njima i 13-godišnja Rafif Alsaidi, preneli su danas arapski mediji.

Od oktobra 2023. godine u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je najmanje 15.000 dece, skoro polovina svih Palestinaca koji su stradali od početka izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Al Džazira.

11.37 Hanije tvrdi da je odgovor Hamasa na predlog o prekidu vatre "dosledan" principima plana

Lider Hamasa u Kataru Ismail Hanije tvrdi da je odgovor njegove grupe na najnoviji predlog o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima "u skladu" sa principima koje je izneo američki predsednik Džo Bajden, rekao je on u televizijskom govoru povodom islamskog praznika Eid al- Adha, prenosi "Times of Israel".

Bajden je prošle nedelje rekao da ne očekuje da će sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca za Gazu biti postignut u bliskoj budućnosti, rekavši da Hamas treba da pomeri svoj stav bliže izraelskom predlogu koji podržava SAD.

Pregovarači iz SAD, Egipta i Katara mesecima su pokušavali da posreduju u prekidu vatre u sukobu i oslobode taoce oduzete iz Izraela 7. oktobra. Krajem prošlog meseca, Bajden je javno izneo obrise sporazuma za koji je rekao da ga je predložio Izrael, a kojim će se zamrznuti borbe i osloboditi 116 talaca koji se drže u Pojasu Gaze u zamenu za palestinske zatvorenike.

Uprkos tome što je dobio podršku međunarodne zajednice, Hamas je odbio ponudu jer nije obuzdao izraelsku posvećenost trajnom prekidu vatre, piše "Times of Israel".

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

 

08.40 IDF uvodi dnevne pauze vojnih aktivnosti radi dotoka humanitarne pomoći u Gazu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je uvela dnevne "taktičke pauze vojnih aktivnosti" na jugu Pojasa Gaze, kako bi omogućila dotok humanitarne pomoći u tu palestinsku enklavu. Pauza će trajati od 8.00 do 19.00 sati svakog dana duž puta od graničnog prelaza Kerem Šalom do puta Salah Al Din, a zatim na sever prema oblasti Kan Junisa, prenosi Tajms of Izrael. "Ovo je dodatni korak u humanitarnim naporima koje su sprovodili IDF i vlada Izraela od početka rata", navodi IDF. Iz IDF je rečeno da su pauze počele od subote.

profimedia

 

08.20 UKMTO: Dve eksplozije u Crvenom moru blizu obala Jemena

Brod koji plovi u Crvenom moru, udaljen 40 nautičkih milja južno od Al Moke u Jemenu, poslao je izveštaj o dve eksplozije u svojoj blizini, saopštila je Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Velike Britanije (UKMTO). Dodaje se da su plovilo i njegova posada bezbedni i da su krenuli ka sledećoj luci pristajanja, prenosi Rojters. Vlasti istražuju incident.

07.54 SAD uništile sedam radara na teritoriji po kontrolom Huta

Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) saopštila je danas da je uništeno sedam radara na teritoriji pod kontrolom militantne grupe Huti u Jemenu, kao i jedan dron i dva pomorska drona kamikaze u Crvenom moru.

"Ovi radari omogućavaju Hutima da gađaju pomorska plovila i ugrožavaju trgovačke brodove", navedeno je u saopštenju CENTCOMA-a.

Dodaje se da militantna grupa Huti "cilja i ugrožava živote" građana zemalja koje nemaju veze sa konfliktom u Gazi, iako tvrdi da navodno deluje u ime Palestinaca.

"Pretnja međunarodnoj trgovini koju izazivaju Huti zapravo otežava pružanje preko potrebne pomoći narodu Jemena, kao i Gaze", ističe se u saopštenju.

Filipinski mornar sa liberijskog broda "Tutor" i dalje se vodi kao nestao nakon što je u sredu taj brod napadnut pomorskim dronom kamikazom, što je izazvalo požar, navodi američka vojska.

07.34 Deci u Gazi hitno je potrebna hrana

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je da je za više od 50.000 dece u Pojasu Gaze potrebno je hitno lečenje zbog akutne neuhranjenosti.

UNRWA upozorava da je situacija u Pojasu Gaze katastrofalna, iako njeni timovi neumorno rade na pružanju pomoći porodicama, prenela je turska televizija TRT.

Gotovo 37.300 Palestinaca izgubilo je život u Pojasu Gaze, većinom žena i dece, a gotovo 85.200 je povređeno od oktobra prošle godine, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

profimedia

 

07.17  U eksploziji u Rafi poginulo osam izraelskih vojnika

U eksploziji u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, u najsmrtonosnijem incidentu za izraelske snage od januara ove godine, poginulo je osam izraelskoh vojnika. 

Porodice nastradalih izraelskih vojnika su obaveštene o smrtonosnom incidentu, a imena poginulih bi trebalo da budu saopštena naknadno.

Tanjug/AP

 

06.55 Islamski džihad neće da oslobodi taoce dok se Izrael ne povuče iz Gaze

Oružano krilo Palestinskog islamskog džihada, Brigade Al-Kuds, saopštilo je da je jedini način da se oslobode izraelski taoci da se Izrael povuče iz Pojasa Gaze, okonča ofanzivu i da se postigne dogovor o razmeni izraelskih talaca za palestinske zatvorenike. To je izjavio portparol Brigada Al-Kuds u video snimku objavljenom na Telegramu.

Islamski džihad je manji saveznik Hamasa koji je predvodio napad na jug Izraela 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce, prema izraelskim podacima.

profimedia

 

06.38 Huti nastavljaju sa napadina na brodove u Crvenom moru 

Posada broda u grčkom vlasništvu koji je plovio pod zastavom Liberije i koji je u sredu oštećen u napadu jemenskih Huta u Crvenom moru je evakuisana, a nastavlja se potraga za mornarom koji je tada nestao, saopštila je danas britanska Služba za pomorsko-trgovinske operacije (UKMTO).

Tanjug/AP/Maxar Technologies

 

Dodaje se da oštećeni teretnjak "Tutor" trenutno pluta u Crvenom moru, prenosi Guardian. Huti su preuzeli odgovornost za ovaj i za napad na brod "Verbena", a u napadima te grupe prethodne nedelje oštećena su još dva plovila u Adenskom zalivu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet