Fokus

Posledice ostavke Benija Ganca: Kako će odlazak "glasa razuma" iz ratnog kabineta uticati na Netanjahuovu vladu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2024

-

09:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izlazak sada već bivšeg ministra odbrane Benija Ganca iz izraelskog ratnog kabineta neće ugroziti vladu Benjamina Netanjahua, ali se postavlja pitanje da li će imati uticaj na ratne planove Izraela.

Netanjahu ima dovoljnu podršku, ali će morati da se osloni na radikalne desne članove kabineta koji se zalažu za nastavak rata sa Hamasom sve dok protivnik fizički ne bude likvidiran. Sa druge stane, stručnjaci ocenjuju da je Ganc predstavljao "glas razuma" i omiljenog posrednika SAD i EU unutar ratnog kabineta.

"Vlada Netanjahua je mogla da funkcioniše i pre i posle Benija Ganca. Naprosto, on se uključuje u tu vladu nakon Hamasovih napada 7. oktobra. Dakle, Netanjahuu je neophodna podrška ekstremno desničarskih religioznih partija, a ne Benija Ganca i njegovih sedam poslanika. To je, dakle, stvar. Tako da, njegov izlazak iz vlade nema nikakav efekat po stabilnost Netanjahuovog kabineta", rekao je za Euronews Srbija analitičar Mirko Dautović.

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

Ekspert za međunarodne odnose ističe da su glavni saveznici Izraela, SAD i EU, u Gancu videli "glas razuma", umereni glas koji je predstavljao alternativnog sagovornika.

"Njegov izlazak znači gubitak glavnog umerenog sagovornika za Amerikance i za Evropljane, za izraelske zapadne saveznike, koji su u Gancu videli umereni glas i glas razuma, zajedno sa još nekim članovima njegove partije, kao što je general Ajzenkot. Ti ljudi, koji su bivši oficiri, imaju ipak jedan jako surov, racionalniji pristup politici i ovom ratu od Netanjahua", objašnjava Dautović.

On kaže da je Ganc tražio plan za Gazu i dao neku vrstu ultimatuma izraelskom premijeru, koju je on igrnorisao tvrdeći da mu nije potrebna njegova podrška.

"Dao mu je jednu vrstu ultimatuma: 'Morate nam dati plan za Gazu. Šta se dešava na kraju sa Gazom? Šta se dešava sa Libanom, sa našim odnosom prema Hezbolahu? Šta se dešava sa Zapadnom obalom? Moramo imati nekakav politički plan prema kojem idemo, jer rat treba da bude samo alatka za dostizanje političkih ciljeva. Ako nemate političke ciljeve, onda rat postaje svrha samom sebi i to onda ne vodi ničemu sem stradanju i jednih i drugih", ističe Dautović govoreći o glavnom razlogu izlaska Ganca iz Vlade i ratnog kabineta.

Tanjug/AP/Abir Sultan

Ben Gvir

Dautović ističe da je Ganc u desničarskim medijima predstavljen kao izdajnik, koji se povukao kada je "Izraelu najteže".

Nakon Gancovog napuštanja ratnog kabineta, krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir, zatražio je mesto u ratnom kabinetu. Na pitanje kakve su šanse da se to dogodi, kako bi njegov ulazak u ratni kabinet uticao na ratne planove, Dautović ističe da je Ben Gvir bio zatečen "izraelskim planom" za primirje, nakon čega je zapretio rušenjem vlade.

"Kada je Bajden predložio, odnosno predstavio taj plan koji je nazvao 'izraelskim', sam Ben Gvir je bio zatečan time. On nije znao za to. Inače, Bajden je to uradio lukavo, na početku šabata. Dakle, Ben Gvir kao religiozni Jevrej, ne pali televizor, bilo kakve elektronske uređaje, tako da nije znao za to do nedelje ujutro. On je tada zapretio da će oboriti vladu, odnosno da će povući podršku. To je potvrdio i ministar finansija Bezazel Smotrič, još jedan ekstremista u vladi Izraela. I sada je zapravo pitanje da li oni, još uvek se nisu oglasili, da li će oboriti vladu Netanjahua ako zaista prihvati ovo primirje oko kojeg je izglasana rezolucija", primećuje Dautović.

Moguća je politička trgovina da bi se zadovoljili apetiti i lični interesi

O mogućim sledećim potezima, Dautović razmišlja na način da je moguće da dođe do političke trgovine između Netanjahua i Bena Gvira, u kojoj bi obojica mogli da profitiraju.

"Ono što bi Netanjahu mogao da uradi jeste da kompenzuje Ben Gviru time što bi predložio da prihvati predlog primirja, ali bi mu dao mesto u ratnom kabinetu. Alternativno, može da ga odbije i da praktično izazove na blef. Odnosno, 'Pa hajde, obori me, ali onda idemo na izbore. I ti gubiš, i ja gubim', ali ne verujem da će Netanjahu to uraditi, jer on ipak dosta rizikuje", ističe Dautović i dodaje da bi gubitak vlasti za Netanjahua vrlo verovatno značio i zatvor.

"Protiv njega se vode tri sudska procesa za korupciju. Gubitak vlasti u kabinetu bi mogao da znači zatvor po mnogo, mnogo osnova".

profimedia

 

Da je i ranije dolazilo do političke trgovine, Dautović predstavlja kroz činjenicu da je "ministarstvo nacionalne sigurnosti izmišljeno za Bena Gvira".

"Sama pozicija ministra nacionalne sigurnosti zvuči moćno, ali nema puno ingerencija. Date su mu neke, preko kojih može da napravi velike probleme Izraelu i Palestincima, ali u suštini u ratni kabinet idu generali, bivši oficiri, i druga vojna lica, a Ben Gvir to nije. On je radikalan, problematičan i trapav u svojoj surovosti", objašenja Dautović zbog čega Ben Gvir nije član ratnog kabineta Izraela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet