Fokus

Beni Ganc je otišao - i šta sad? Kakve su posledice ove odluke za Izrael, a kakve za Palestinu

Komentari

Autor: CNN

10/06/2024

-

14:07

Beni Ganc je otišao - i šta sad? Kakve su posledice ove odluke za Izrael, a kakve za Palestinu
Beni Ganc je otišao - i šta sad? Kakve su posledice ove odluke za Izrael, a kakve za Palestinu - Copyright Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Otišao iz ratnog kabineta. Otišao iz vlade. Beni Ganc se vratio tamo gde je bio na početku rata koji je Hamas pokrenuo 7. oktobra -  bivši ministar odbrane, bivši šef kabineta – i glavni politički rival premijera Benjamina Netanjahua.

Ne možete se reći da nije bilo upozorenja. On je 18. maja najavio da će, ako Netanjahu ne smisli koherentan plan za vraćanje talaca kući i upravljanje posleratnom Gazom (između ostalog), napustiti ratnu vladu do 8. juna. U svetlu subotnjeg spasavanja četiri izraelska taoca, on je odložio da ispuni svoju pretnju. Za jedan dan.

"Napuštanje vlade je složena i bolna odluka", rekao je Ganc u televizijskoj izjavi u nedelju uveče u Izraelu.

"Netanjahu nas sprečava da krenemo napred ka pravoj pobedi (u Gazi). Zato danas teško, ali celim srcem, izlazimo iz vanredne vlade".

Stvari ne mogu da budu gore

I šta sad? Tri najhitnije oblasti interesovanja u kojima se Gancova ostavka može osetiti – barem za Izraelce, Palestince u Gazi i spoljni svet – su izraelska vlada, vođenje rata sa Hamasom i Gancova politička perspektiva, piše CNN.

Možda je najvažniji uticaj njegovog odlaska zapravo onaj koji neće imati: neće izazvati kolaps vlade.

"Beni Ganc je u problemu", rekao je bivši pregovarač za Bliski istok Aron Dejvid Miler za CNN u nedelju pre Gancove ostavke.

"On bi voleo da ostane u vladi, on donosi neku vrstu moderatorske ruke, ali trenutno nema potencijal da sruši vladu".

To je zato što Netanjahu i njegovi koalicioni partneri i dalje imaju 64 od 120 mesta u Knesetu.

Dakle, ako se dogovor američkog predsednika Džoa Bajdena – odnosno Izraela – o taocima ne završi, a Netanjahuovi ministri krajnje desnice ne ispune svoje pretnje da će napustiti vladu u onome što kažu da bi videli kao predaju Izraela Hamasu, onda bi Netanjahu mogao bezbedno da ostane na funkciji do izbora u oktobru 2026. iako ankete javnog mnjenja sugerišu da bi Ganc pobedio kada bi se izbori održali sada.

Za Palestince u Gazi, vlada bez Ganca znači da, u najboljem slučaju, stvari neće biti gore.

Čini se da je malo verovatno da je Gancova "umerena" ruka koju Miler pominje dovela do toga da Izrael bude "uviđajniji" prema Hamasu ili da izazove manje civilnih žrtava nego što se to već dogodilo.

Ganc nije golub mira

Ganc nije golub mira. Ni treći član ratnog kabineta, ministar odbrane Joav Galan, nema nikakve ne suzdržava se u javnom neslaganju sa Netanjahuom. Dakle, obojica nemaju problem da javno "prozovu" Netanjahua, psoebno kada se zna da ih je obojicu u jednom momentu u proplosti politički izigrao. 

I tako, ukoliko bi bio postignut dogovor o vraćanju talaca koji bi za njih bio prihvatljiv, ali koji bi istovremeno mogao da izazove to da Netanijahuovi koalicioni partneri napuste vladu, to bi premijera nateralo da blokira odluku iz ličnih razloga, što bi dovelo do krize vlade.

Sada, pošto je Ganc otišao, taj scenario se  čini manje verovatnim – kao što je manja verovatnoća da će ugovor o taocima uskoro biti zaključen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet