Fokus

Palestinski islamski džihad ne veruje Bajdenu: Prihvatićemo samo sporazum koji garantuje povlačenje okupacionih snaga

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2024

-

17:23

Palestinski islamski džihad ne veruje Bajdenu: Prihvatićemo samo sporazum koji garantuje povlačenje okupacionih snaga
Palestinski islamski džihad ne veruje Bajdenu: Prihvatićemo samo sporazum koji garantuje povlačenje okupacionih snaga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Militantna grupa Palestinski islamski džihad saopštila je danas da je "sa rezervom" primila izraelski plan o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji je predstavio američki predsednik Džozef Bajden, navodeći da će proceniti svaki predlog koji garantuje okončanje sukoba u palestinskoj enklavi.

"Ocenićemo svaki predlog koji garantuje prestanak genocida nad palestinskim narodom i ispunjava zahteve snaga otpora", navodi se u saopštenju, prenela je iranska agencija Irna.

Palestinski islamski džihad ističe da izgleda, na osnovu najnovijeg predloga Izraela, da je Bela kuća promenila svoj stav, ali se navodi da ostaje "potpuno pristrasna" prema izraelskom režimu i da nastavlja da bude partner u njegovim zločinima.

Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

 

Palestinski džihad je naglasio da će prihvatiti samo sporazum o prekidu vatre koji bi okončao izraelsku agresiju u Pojasu Gaze i rezultirao povlačenjem okupacionih snaga iz palestinske enklave.

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo Bajden o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Hamas potvrđuje svoju spremnost da se pozitivno i na konstruktivan način pozabavi svakim predlogom koji se zasniva na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju (izraelskih snaga) iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji (Gaze) i povratku raseljenih u svoja mesta, zajedno sa ispunjavanjem istinskog sporazuma o razmeni zatvorenika ako okupatori jasno najave posvećenost takvom dogovoru", navedeno je u saopštenju Hamasa, a prenosi Reuters.

profimedia

 

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP.

 Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.

Netanijahuova kancelarija saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da predstave sporazum o primirju u Pojasu Gaze nakon što je Bajden otkrio detalje plana o prekidu vatre.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet