Planeta

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski zvaničnik: Pregovori Izraela i Hamasa se nastavljaju sledeće nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/05/2024

-

09:46

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski zvaničnik: Pregovori Izraela i Hamasa se nastavljaju sledeće nedelje
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski zvaničnik: Pregovori Izraela i Hamasa se nastavljaju sledeće nedelje - Copyright Tanjug AP/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 232 dana. Palestinske vlasti pozdravile su presudu Međunarodnog suda pravde kojom se traži da Izrael obustavi svoju operaciju u Rafi, dok je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič najavio da Izrael neće prihvatiti tu presudu. Portparol palestinskih vlasti Nabil Abu Rudejneh je izjavio za Rojters da naredba MSP predstavlja međunarodni konsenzus o prekidu vatre u Gazi. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će Evropska unija morati da izabere između poštovanja međunarodni institucija ili Izraela. 

Ključni događaji

  • Borelj: EU mora da izabere između poštovanja međunarodnih institucija i Izraela
  • Ganc posle naredbe MSP: Izrael mora da nastavi da se bori
  • Apel UNICEF-a: Više od 20 beba u životnoj opasnosti jer nema goriva u bolnici Al-Aksa 
  • Bajden i Sisi se dogovorili oko slanja humanitarne pomoći

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.52 Pregovori Izraela i Hamasa se nastavljaju sledeće nedelje

Pregovori između Izraela i militantne grupe Hamas o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi biće nastavljeni naredne nedelje, rekao je danas neimenovani visoki izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael. Ova najava dešava se nakon sastanka šefa izraelske obaveštajne službe Mosad Davida Barnea sa direktorom CIA Vilijamom Bernsom i katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, u nastojanju da se ožive mirovni pregovori. Zvaničnik je za TOI rekao da je na sastanku dogovoren nastavak pregovora sa "novim predlozima, vođenim Egiptom i Katarom, uz aktivno učešće SAD".

21.17 Izrael: Vojnik u video poruci preti pobunom, Netanijahu odbacuje neposlušnost

Kancelarija izraelskog premijera saopštila je danas povodom upozorenja vojnog rezerviste koji je zapretio pobunom da Benjamina Netanijahu "odbacuje bilo kakvo odbijanje sa bilo koje strane".

Dodaje se da je Netanijahu "upozorio mnogo puta na opasnosti fenomena neposlušnosti i popustljivog stava prema njoj", piše u saopštenju kancelarije, prenosi Tajms of Izrael.

Na snimku podeljenom na društvenim mrežama, koji je podelio i premijerov sin Jair Netanijahu, maskirani vojnik rezervista traži ostavku ministra odbrane Joava Galanta i preti da će odbiti naređenja u slučaju da vladin cilj ne bude "potpuna pobeda" nad militantnom grupom Hamas.

20.17 Ministarka odbrane Španije: U Gazi se dešava "pravi genocid"

Španska ministarka odbrane Margarita Robles izjavila je danas da se u Gazi dešava "pravi genocid".

Robles je to rekla u intervjuu za televiziju TVE, što predstavlja nastavak sve gorih odnosa između Izraela i Španije, nakon odluke Madrida da prizna palestinsku državu, prenosi Tajms of Izrael.

20.11Izraelski zvaničnici: Presuda MSP ostavlja prostor za vojne operacije u Rafi

Više izraelskih zvaničnika izjavilo je danas da naredba Međunarodnog suda pravde Izraelu da obustavi operaciju u Rafu na jugu Pojasa Gaze ostavlja prostor vojne operacije u tom gradu. "Ono što oni traže od nas je da ne počinimo genocid u Rafi, Nismo počinili genocid i nećemo počiniti genocid", rekao je savetnik izraelskog premijera za nacionalnu bezbednost Tzači Hanegbi za televiziju N12, prenosi Rojters. On je istakao da Izrael, po međunarodnom pravu, ima pravo na samoodbranu i da mu to ne uskraćuje presuda MSP.

AP/Hatem Ali

 

18.13 Britanska vlada kritikuje MSP: Zbog vašeg zahteva Hamas jača

Britanska vlada kritikovala je Međunarodni sud pravde zbog odluke da od Izraela zahteva obustavljanje vojne operacije u Rafi, na jugu Pojasa Gaze.

MSP je obrazložio da bi nastavak ofanzive u Rafi ugrozio civile koji su u ovaj grad izbegli iz drugih ugroženih krajeva palestinske enklave od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra 2023. godine. 

Ipak, britanska vlada smatra da zahtev MSP-a direktno utiče na jačanje Hamasa, organizaciju za koju kažu da je teroristička. 

"Razlog zašto nema prekida vatre je u tome što je Hamas odbio velikodušan sporazum o primirju i razmeni talaca na koji je Izrael prethodno pristao. Stav MSP-a pomoćiće Hamasu da i dalje insistira na zadržavanju talaca", naveo je portparol britanske vlade, a prenosi Tajms ov Izrael. 

18.11 Velt: Ćelija Hamasa planirala napad na ambasadu Izraela i vojnu bazu SAD u Berlinu

Nemački list Velt objavio je da je "teroristička ćelija" militantne grupe Hamas u Berlinu planirala da sprovede napade na izraelsku ambasadu i vojnu bazu Sjedinjenih Američkih Država u tom gradu. Te dve mete otkrivene su kada je zaplenjen telefon osumnjičene osobe koja je uhapšena u decembru u Berlinu, a koju su tužioci optužili da je tražila mesta za skrivanje oružja za Hamas, piše Velt pozivajući se na bezbednosne izvore, prenosi Tajms of Izrael. Optuženi, koji je poreklom iz Libana, navodno je dobijao instrukcije od zvaničnika Hamasa u Libanu.

07.01 Apel UNICEF-a: Više od 20 beba u životnoj opasnosti jer nema goriva u bolnici Al-Aksa 

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je da su životi više od 20 novorođenih beba ugroženi u bolnici Al-Aksa u Pojasu Gaze usled nestašice goriva.

Iz UNICEF-a navode da je priliv goriva u Gazu, koja je pod izraelskim napadima, i dalje nedovoljan, prenosi Anadolija.
"Pošto se ne mogu vršiti redovne isporuke goriva u bolnicu Al-Aksa u Deir al-Belahu, generatori kiseonika će biti isključeni i životi više od 20 novorođenih beba će biti ugroženi", saopštio je UNICEF.

Istaknuto je da Gazi hitno treba više goriva i sigurnih koridora za humanitarne radnike kako bi obavljali svoje dužnosti.

Bolnica Al-Aksa je saopštila da je zdravstvena zaštita prekinuta zbog nestašice goriva u bolnici, a da je 1.200 pacijenata životno ugroženo.

06.49 Ganc posle naredbe MSP: Izrael mora da nastavi da se bori

Izraelski ministar u ratnom kaninetu Beni Ganc je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, nakon naredbe Međunarodnog suda pravde (MSP) da Izrael obustavi vojne operacije u Rafi, američkom zvaničniku poručio da Izrael mora da "nastavi da se bori". 

"Država Izrael je krenula u pravednu i neophodnu kampanju nakon što je brutalna teroristička organizacija masakrirala naše građane, silovala naše žene, kidnapovala našu decu i ispalila projektile na naše gradske centre", kazao je Ganc, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Ganc je u razgovoru sa Blinkenom koji je vodio iz sedišta Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Tel Avivu naglasio da je Izrael "dužan da nastavi da se bori da vrati svoje taoce i osigura bezbednost svojih građana, u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu, uključujući i Rafu", preneo je Tajms of Izrael.

Ganc je rekao da će Izrael nastaviti ''da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom'' u Rafi i gde god da deluje i ''da će se truditi da izbegne da nanese štetu civilnom stanovništvu''. 

"Ne zbog Haškog tribunala, već pre svega zbog toga ko smo mi", naglasio je on.

06.31 Borelj: EU mora da izabere između poštovanja međunarodnih institucija i Izrael

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će Evropska unija morati da izabere između poštovanja međunarodni institucija ili Izraela.

Borelj je to izjavio povodom naredbe Međunarodnog suda pravde Izraelu da obustavi svoju opreaciju u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

"Šta će biti naš odgovor na presudu MSP... moraćemo da biramo između naše podrške međunarodnim institucijama vladavine prava i naše podrške Izraelu", rekao je Borelj.
Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič najavio da Izrael neće prihvatiti tu presudu, koju su pozdravile palestinske vlasti i militantna grupa Hamas.

06.05 Izrael odbija da prihvati odluku suda u Hagu

Palestinske vlasti pozdravile su presudu Međunarodnog suda pravde kojom se traži da Izrael obustavi svoju operaciju u Rafi, dok je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič najavio da Izrael neće prihvatiti tu presudu. Portparol palestinskih vlasti Nabil Abu Rudejneh je izjavio za Rojters da naredba MSP predstavlja međunarodni konsenzus o prekidu vatre u Gazi.

"Verujemo da nije dovoljno jer je agresija okupacije širom Pojasa Gaze, posebno na severu, jednako brutalna i opasna", rekao je visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim.

Izraelski opozicionar Jair Lapid ocenio je presudu MSP kao "moralni kolaps i moralnu katastrofu", navodeći da sud nije uspeo da poveže potrebu za prekidom vatre sa potrebom da se oslobode talaci koje drži Hamas u Gazi.

 

Komentari (0)

Svet