Evropa

Uhapšeno 19 propalestinskih aktivista u Stokholmu: Zabarakadirali se u zgradi Kraljevskog tehnološkog instituta

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2024

-

16:49

Uhapšeno 19 propalestinskih aktivista u Stokholmu: Zabarakadirali se u zgradi Kraljevskog tehnološkog instituta
Uhapšeno 19 propalestinskih aktivista u Stokholmu: Zabarakadirali se u zgradi Kraljevskog tehnološkog instituta - Copyright Tanjug/Fredrik Persson/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švedska policija danas je uhapsila 19 propalestinskih aktivista koji su se zabarikadirali na trećem spratu zgrade Kraljevskog tehnološkog instituta (KTH) u Stokholmu. 

Oni će verovatno biti krivično gonjeni zbog ometanja i neposlušnosti policiji, navodi policija.
Aktivisti su oko podneva blokirali stolicama i stolovima ulaz u zgradu instituta, dok su neki demonstranti uzvikivali "Slobodna Palestina" i kačili palestinske zastave na prozore. 

Ubrzo su se ispred KTH-a pojavile osobe koje podržavaju aktiviste, ali i veliki broj policajaca koji su upali u zgradu, prenosi AP.

Aktivisti su na mreži Instagram saopštili da su zauzeli zgradu kako bi izvršili pritisak na KTH da prestane da sarađuje sa izraelskim univerzitetima.

Prošle nedelje, nekolicina propalestinskih aktivista je nakratko privedena u vezi sa neovlašćenim demonstracijama ispred KTH.

U glavnom gradu Danske, aktivisti su sklonili šatore sa kampusa Univerziteta u Kopenhagenu, a neki od njih su se u sredu premestili na Trg gradske kuće, gde su postavili šatorski kamp, zahtevajući da Danske bojkotuje prodaju oružja Izraelu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa