Politika

Brnabić: Čast da sam ponovo deo Međunarodne konferencije o budućnosti biotehnologije

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

21:22

Brnabić: Čast da sam ponovo deo Međunarodne konferencije o budućnosti biotehnologije
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je imala čast da i ove godine bude deo treće Međunarodne konferencije o budućnosti biotehnologije "AI_4_LIFE: Biotech Future Forum" koja se održava sutra i u petak u Beogradu.

Brnabić je na svom nalogu na Instagramu navela da je reč o konferenciji koja predstavlja nacionalnu inicijativu i obuhvata sve sfere svakodnevnog života, koje su pod snažnim uticajem veštačke inteligencije i biotehnologije, a koja uključuje ključne državne, poslovne, naučne i međunarodne aktere u Srbiji.

"Cilj konferencije je da se široj i stručnoj javnosti u zemlji i regionu približe koristi veštačke inteligencije i biotehnologije, u skladu sa globalnim trendovima u ovim oblastima, ali ključan rezultat kome težimo je da se Srbija predstavi kao novi intelektualni centar za razvoj biotehnologije, bioinformatike i veštačke inteligencije", navela je predsednica parlamenta.

Ona je dodala da se dovođenjem brojnih međunarodnih biotehnoloških kompanija predstavlja investicioni potencijal BIO4 kampusa i podstiče njihova istraživačko-razvojna saradnja sa srpskim institutima.

Brnabić je istakla da su tu zajedničku inicijativu pokrenuli 2022. godine  Vlada Srbije i Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i UNDP-om, dok su podršku organizaciji konferencije pružili i Vladina Kancelarija za IT i eUpravu, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i BIO4 kampusa, novi bioekonomski hab u Istočnoj Evropi.

Treća Međunarodna konferencija "AI_4_LIFE: Biotech Future Forum" održaće se sutra i u petak u Beogradu, a posvećena je razvoju novih tehnologija i primeni veštačke inteligencije u oblasti biologije, medicine i farmacije.

Glavne teme konferencije, između ostalog, biće i državne strategije za veštačku inteligenciju, njen uticaj na transformaciju života, snaga genetičkih podataka u zdravstvenom sistemu, inovativna rešenja za lečenje različitih vrsta raka, kao i revolucionarni naučni rezultati iz BIO4 Kampusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija