Politika

Problema više nego što zvanični podaci pokazuju: Poziv građanima severa KiM da prijave incidente i ugrožavanje prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

16/10/2024

-

15:00

Problema više nego što zvanični podaci pokazuju: Poziv građanima severa KiM da prijave incidente i ugrožavanje prava
Problema više nego što zvanični podaci pokazuju: Poziv građanima severa KiM da prijave incidente i ugrožavanje prava - Copyright Tanjug/Dopisnistvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Nevladina organizacija "Aktiv" pokrenula je kampanju "Prijavite incidente i zaštitite svoja prava" s ciljem zaštite građana na Severu Kosova. Ovom kampanjom pozivaju građane sa severa KiM da prijave incidente i ugrožavanje svojih prava, navodeći da incidenti na severu u poslednje vreme postaju sve učestaliji, a da nepoverenje građana prema kosovskoj policiji i institucijama raste. 

"Mnogi stanovnici osećaju nesigurnost i izražavaju zabrinutost zbog brojnih slučajeva koji se svakodnevno dešavaju u njihovim zajednicama. Vaša prijava je ključna za dokumentovanje svih nepravilnosti, propusta i nepoštovanje zakona kako bismo zajedno apelovali na međunarodnu zajednicu da osigura poštovanje ustavom i zakonima garantovanih prava nevećinskih zajednica na Kosovu", navodi se u zvaničnoj objavi ove organizacije. 

Kako je za Euronews Srbija rekao izvršni direktor organizacije Miodrag Milićević, ovaj broj nije nov, telefonska linija je obnovljena, a kao motiv navodi činjenicu da se ljudi ustručavaju da prijave policiji incidente i da nemaju poverenja u kosovske institucije.

Kako je dodao, ne treba spekulisati o broju incidenata, ali njih je više nego što kaže zvaničan broj.

NVO "Aktiv" poziva sve da incidente prijave putem telefona na broj: +381 65 9055305 ili putem e-mail-a – info@ngoaktiv.org, najavljujući da će uputiti apel međunarodnoj zajednici.

Pozivaju se građani da se obrate i prijave sledeće incidente: verbalno, fizičko ili seksualno uznemiravanje žena i devojaka – bilo kakvo dobacivanje, uvrede ili nepristojno ponašanje, kao i probleme u saobraćaju – situacije koje su proizašle iz jezičkih barijera ili neadekvatne reakcije policije, zatim nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika, slučajeve u kojima smatraju da policija ili druge institucije nisu postupile pravilno ili transparentno (kršenje jezičkih prava, pristup informacijama od javnog značaja i slično).

Građani su pozvani da prijave i ako su im uskraćeni sloboda govora i pravo na protest, incidente na policijskim punktovima – bilo kakve sukobe ili nepravilnosti na punktovima sa specijalnim jedinicama policije, zatim probleme sa policijom i njihovim odnosom prema građanima i medijima – otežavanje rada novinara ili agresivne reakcije policijskih službenika i slično.

Prikupljanje podataka, pa izveštaj

Kako je objasnio Milićević, kampanju će raditi sa par drugih organizacija sa severa Kosova, a nakon prikupljanja podataka to će biti pretočeno u jedan izveštaj o stanju ljudskih prava sa posebnim fokusom na incidente na severu.

"Druga je vezana za taj konstantan nadzor koji mi kao civilno društvo moramo da vršimo. Ovo je jedna ad hoc aktivnost, da vršimo nadzor nad onim što policija radi jer očigledno da drugi mehanizmi nisu efikasni ili su nedovoljno efikasni", rekao je on.

Kako je dodao, najveći problem je što međunarodna zajednica naprosto mora da se osloni na zvanične informacije koje dobija od zvaničnih organa i institucija.

"One kažu da je prošle godine bilo svega 20 i nešto prijava, a mi znamo da je takvih slučajeva  bilo bar pet puta više. Ozbiljna je tu razlika između zvaničnog broja prijavljenih slučajeva i onoga sa čime mi raspolažemo kao organizacija. Da se više ne bismo igrali sa tim brojkama, zaista želimo da predočimo sve ono što se dešava, a ne samo da će biti dokumentovano, nego će se zahtevati konkretne akcije od strane pre svega Euleksa i drugih nadležnih institucija, tu mislim pre svega na EU koja ima i te kako mehanizme da može da utiče na kosovsku vlast", naglasio je Milićević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija