Politika

Zabrana ukinuta, ali na Merdaru čekanju nema kraja: Ovim tempom poslednji kamion iz sadašnje kolone proći će za pet dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

14/10/2024

-

10:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle nekoliko dana otkako su prištinske vlasti ukinule zabranu uvoza robe iz centralne Srbije, na administrativnom prelazu Merdare novi problemi. Velika kolona je na prelazu i čeka dozvolu za ulazak na Kosovo i Metohiju.

Dopisnica Euronews Srbija nalazi se trenutno na tom prelazu. Kako kaže, ona se nalazi na tri kilometra od samog prelaza, u selu Merdare, a kraj kolone kamiona se ne vidi. Neki vozači čekaju u redu još od petka uveče, a kako su nezvanično rekli na carini, carinski terminali nisu radili za vikend, a dnevno može da se pregleda 25 do 30 kamiona.

"Iz Turske vozim, ovde čekam već tri dana. Ne podležem pregledu u tom terminalu na Merdaru, ali fizički ne može da se pređe granica. U subotu su u 10 sati ugasili prelaz i evo čekamo da krene", kaže jedan vozač.

Ono što je takođe problem jeste što su sada u ovoj koloni ne samo kamioni koji voze srpsku robu, nego su sada tu i kamioni koji voze robu stranog porekla, kamioni koji su u tranzitu preko Kosova za Albaniju, ali kako rekli neki vozači, nema prelaska preko reda. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Vozim iz Beograda ne srpsku robu, ali za Prištinu. Krenuo sam u petak, u pola tri. Bio sam ovde negde oko pola sedam uveče. I od tad čekamo. Ja podležem (pregledu), navodno, iako je ranije bilo da ne podležemo, onda samo srpska roba podleže. Međutim, bez obzira, kažu jeste natovarili u Srbiju, onda podležete i vi pregledu. Tako da je sad neka novina to. Da sam znao, ja ne bih uopšte tovario", kaže drugi vozač.

Ukoliko zaista bude ulazilo 25 do 30 kamiona dnevno, onda poslednji u ovoj koloni najverovatnije može da prođe tek za pet dana, kaže naša dopisnica.

Inače, odluka o ukidanju zabrane ulaska robe na Merdaru doneta je nakon što su zapadne zemlje, pre svega Nemačka, upozorile Prištinu da će biti isključena sa samita Berlinskog procesa 14. oktobra ako ne ukine zabranu ulaska robe iz centralne Srbije.

Podsetimo, privremene prištinske institucije zabranile su ulazak robe iz centralne Srbije 14. juna 2023. godine, nakon što su pripadnici MUP-a Srbije uhapsili trojicu pripadnika tzv. kosovske policije, jer su ilegalno prešli administrativnu liniju.

Do toga je došlo pošto su porasle tenzije na severu pokrajine jer je Priština nasilno uvela u zgrade četiri opštine gradonačelnike Albance, izabrane na izborima na kojima Srbi, koji su većinsko stanovništvo na severu AP KiM, nisu učestvovali.

Priština je tada saopštila da zabranjuje ulazak robe iz centralne Srbije iz bezbednosnih razloga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija