Politika

Tamara Vučić i Emine Erdogan na modnoj reviji turskih venčanica u Etnografskom muzeju (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

21:33

Tamara Vučić i Emine Erdogan na modnoj reviji turskih venčanica u Etnografskom muzeju (FOTO)
Tamara Vučić i Emine Erdogan na modnoj reviji turskih venčanica u Etnografskom muzeju (FOTO) - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

U okviru programa 8. Etnolodži Festa, u Etnografskom muzeju danas je održana modna revija tradicionalnih turskih venčanica pod nazivom "Blago neveste: putovanje kroz osmanske i anadolske miraze", kojoj su prisustvovale supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i supruga predsednika Turske Emine Erdogan. 

Republika Turska je zemlja u fokusu ovogodišnjeg izdanja Etnolodži festa, međunarodnog festivala posvećenog promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnog identiteta, koji se održava pod počasnim pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Srbije Tamare Vučić.

Vučićeva je, u obraćanju uoči revije, ocenila da je uloga tradicije izuzetno važna u životu svakoga od nas. 

"U svakome od nas se prepliće prošlost i sadašnjost, sećanje i planovi, tradicija i moderno doba. Svako od nas je satkan od sreće i tuge, emocija i racija, duše i ega. I svi smo mi sinteza suprotnosti, od kojih svaka krajnost ima svoju ulogu, održavajući balans", rekla je Vučićeva.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ona je poručila da danas treba da govorimo o lepoti i harmoniji, dajući tako, bar mali doprinos održavanju balansa, u svetu narušenom sukobima, vremenskim nepogodama, mržnjom i pohlepom.

Supruga predsednika Srbije navela je da etnologoija mora pomno da izučava sve one kulturne pritoke koje su u nekom narodu gradile njegov kutlurni i svaki drugi izraz, kako bi omogućila zainteresovanom posetiocu da upozna neki narod, ili etnos.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ona je ocenila da je Etnološki muzej najpozvnija ustanova da naše nasleđe istraži i uobliči u smisaonu celinu, ali dodaje da ne treba da ostane samo na tome, jer, kako kaže, ne smemo dopustiti da to nasleđe predugo stoji na policama muzeja, već se ono mora izneti na svetlo dana i oživeti ga, kako bi svojom lepotom i autentičnosću svedočilo istorijske korene naroda.

"Samo živa kultura deluje tako, da spaja elemente identitetskog nasleđa sa savremenim svetom, u koji unosi dah prošlih vremena. I to upravo onaj dah, koji smatramo svetlim ostatkom naših života", rekla je Vućićeva.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Podsetila je na reči osmanskog mislioca Halida Džibrana, koji je rekao da su stare kulture osuđene na intelektualnu smrt, ako se ne revitalizuju tekovinama moderne kulture.

Vučićeva je ukazala da Etnolodži festival svake godine predstavi i kulturu nekog drugog naroda, kako bi se sa tom kulturom naša kultura duhovno zbližila.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Ove godine je to Republika Turska, naš blizak prijatelj. Ali prijateljstvo dve zemlje jeste zapravo prijateljstvo ljudi, dva naroda", rekla je Vučićeva i dodala da joj čini posebno zadovoljstvo što je ove godine specijlna gošća festivala prva dama Turske Emine Erdogan.

Emine Erdogan: Turkinje su kroz istoriju delikatno utkale svoju ljubav, molitvu, snove u tkaninu

Supruga predsednika Turske Emine Erdogan poručila je da je Turskoj Srbija bratska zemlja.

Ona je navela da je veoma srećna što je Turska izabrana za zemlju u fokusu ovogodišnjeg festivala. 

Ocenila je da je kultura skup vrednosti koji svakom narodu daje posebnu boju i da je to nacionalni jezik kojim definišemo svoj identitet i objašnjavamo sebe.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Iz tog razloga, svaka kultura na poseban način osvetljuje veliku sliku čovečanstva. Oni koji mogu da je protumače, proširuju duhovnu perspekivu i mogu da prevaziđu barijere predrasuda i mržnje. Nudi nam formulu za zajednički život, uprkos svom našim razlikama", poručila je gospođa Erdogan.

Ocenila je da je odeća nešto što održava naš kulturni identitet, da je odeća kao intimno pismo kojim opisujemo sebe, stoga je ona, uoči revije venčanica, istakla da nežne delove umetnosti možemo upravo videti u njima.

"Turkinje su kroz istoriju delikatno utkale svoju ljubav, molitvu, snove u tkaninu i stvarale vredna i retka umetnička dela. Venčanice koje nose tragove željno i strpljivo iščekivanih susreta i radost životnih početaka, govore mnogo o vrednostima i jedinstvenim ukusima Anadolije", rekla je supruga turskog predsednika.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Te specijalne haljine, dodaje ona, koje su nastale posle višemesečnog mukotrpnoog rada, ukazuju da će stubovi koji drže porodice u životu biti strpljenje, razumevanje i briga. 

"Sve ove vrednosti, žena nose na svojoj venčanici", istakla je Ergoganova.

Ona je izrazila nadu da će tradicinalne turske venčanice, sa svojom estetikom i originalnošći, inspirisati današnje dizajnere.

Muzej sledeće godine mogao imati izložbu posvećenu Turskoj

Direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić podsetio je da je tema ovogodišnjeg festivala "sinteza" i ocenio da ta reč najbolje opisuje način na koji se Srbija povezuje sa Turskom, ne samo poltički i ekonomski, već i kulturno.

On je naveo da bi muzej sledeće godine mogao imati izložbu koja je posvećena upravo Turskoj.
Današnji program festivala otvoren je pesmom "Ruse kose curo imaš" u izvođenju operskih pevača Snežane Savić-Sekulić i Vladimira Andrića, kao i hora nacionalnog ansambla "Kolo".
Jedna strofa pesme izvedena je na srpskom jeziku, a druga strofa na turskom jeziku.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Reviji su prisustvovale predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministarke u Vladi Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, biznisa i kulture.

Emine Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu zajedno sa svojim suprugom, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kome je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 

 

Komentari (0)

Srbija