Politika

Erdogan: Mislim da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu kad je reč o BiH, više puta sam podvukao tu konstruktivnu ulogu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2024

-

13:42

Erdogan: Mislim da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu kad je reč o BiH, više puta sam podvukao tu konstruktivnu ulogu
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da su oni, između ostalog, razmenili mipljenje i očekivanja u vezi sa regionalnom saradnjom.

"Još jednom smo podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu i u okviru toga je jako važno imati zdrav razum kada je reč o tenzijama između Kosova i Srbije. Još jednom smo potvrdili našu rešenost da zaštitimo stabilnost u BiH. Ona je politički vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir i promeniti što pre. Mislim da će Srbija igrati vrlo konstruktivnu ulogu i to sam više puta podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu", rekao je Erdogan u zajendičkom obraćanju medijima sa Vučićem

Erdogan je rekao da je namera njegove posete da se posle dve godine ponovo pokrenu odnosi koji postoje među zemljama.

"Želeo bih da se zahvalim predsedniku Vučiću i mom prijatelju u moje ime i moje delegacije. Intenzivno smo radili na razvoju prijateljstva, a pre četvrte sednice Visokog saveta i bilateralnih sastanaka, razmena između naših zemalja je postavila put za budućnost naših odnosa i postavlja signal koji pokazuje da postoji veliki prostor za poboljšanje. Potpisali smo u vašem prisustvu nekoliko sporazuma koji će pojačati ugovorne obaveze između nas. Fokusirali smo se na Balkan, Ukrajinu i razmenili stavove o nekoliko važnih tema", rekao je Erdogan.

"Zlatno doba odnosa"

Govoreći o odnosu sa Srbijom, Erdogan je poručio da može slobodno da kaže da je reč o "zlatnom dobu".

"Radimo na tome da putovanje između dve zemlje bude omogućeno putem ličnih karata, to bi značajno povećalo broj turista", rekao je. 

Govorio je o turskim investicijama u Srbiji, kao i projektima u građevini ističući da sve to dopšrinosi privredi Srbije.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Vučić nikako nije umanjio podršku našim investitorima i ima veliku ulogu u održavanju ove pozitivne klime za investitore", reako je Erdogan. 

Kada je reč o sukobima u svetu, Erdogan je naveo da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine ukazavši na napore da se psotigne mir.

"Ono što se dešava u Gazi i prostor koji zauzima Palestina su takođe bile teme o kojima smo pričali. Zaista je krajnje vreme da se zaustave napadi Izraela čime se uništava dostojanstvo ljudskog roda", rekao je predsdnik Turske.

"Sa svim ovim temama još jednom bih želeo da se zahvalim svim našim prijateljima, ali pre svega Vučiću na velikodušnosti i gostoprimstvu, a tokom bilateralnih razgovora smo se fokusirali na političkim, ekonomskim, turističkim i temama vezanim za odbranu i saradnju u svim ovim navedenim oblastima. Napori su zasnovani na scenariju gde su obe strane pobednici i nadamo se da će odluke koje smo doneli biti plodonosne", rekao je predsednik Turske.

Razvoj saradnje u namenskoj industirji

Odgovarajući na pitanja novinara, Erdogan je naveo da su Turska i Srbija u poziciji da zajedno idu ruku pod ruku i da rade na zaštiti i očuvanju mira.

"Moramo da razvijemo saradnju u domenu namenske industrije da bismo mogli da štitimo mir onako kako je potrebno. U tom smislu smo se dogovorili i dali nalog saradnicima da počnu da rade na tome. Uložiće se napori sa obe strane, sarađivaćemo u domenu namenske industrije i nikada niko ne bi trebalo da teme naše bliske saradnje dovodi u pitanje. Mi smo Turska, Srbija, naši ministri i saradnici će razgovarati i razmeniti iskustva, imamo mi jedne mogućnosti i kapacitete, Srbija takođe i treba na najbolji mogući način da ih koristimo za budućnost", poručio je predsednik Turske. 

Više o poseti predsednika Turske Srbiji pročitajte u Live Blogu.

Komentari (0)

Srbija