Politika

Završena poseta Erdogana Srbiji: Vučić ispratio turskog predsednika sa aerodroma "Nikola Tesla"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2024

-

10:44

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan završio je večeras dvodnevnu posetu Srbiji, a sa aerodroma Nikola Tesla ispratio ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Erdogan je sa suprugom Emine doputovao sinoć u Beograd. 

Srbija i Turska potpisale su danas 11 različitih sporazuma i memoranduma o međusobnoj saradnji u prisustvu predsednika Vučića i Erdogana, a dvojica lidera prisustvovala su Biznis forumu Srbija - Turska.

Erdogan je Srbiju prethodno posetio u septembru 2022. godine, a pre toga u oktobru 2019. godine, kada je obeleženo 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje. Predsednik Turske Srbiju je posetio i 2017. godine, kada je sa predsednikom Vučićem posetio i Novi Pazar.

 

Tanjug/Strahinja Aćimović, Pixabay

 

 

21.43 Erdogan završio posetu Srbiji: Ispratio ga predsednik Vučić  

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan završio je večeras dvodnevnu posetu Srbiji, a sa aerodroma "Nikola Tesla" ispratio ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

20.51 Vučić: Zahvalan sam predsedniku Erdoganu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić okačio je na Instagram snimak posete predsednika Turske Redžepa Erdogana i podelio svoje utiske.

"Zahvalan sam predsedniku Erdoganu na tome što je uvek izražavao dobru volju da poseti našu zemlju i da otvoreno razgovara o svim pitanjima. Uveren sam da će poseta predsednika Erdogana doprineti daljem razvoju i unapređenju srpsko-turskih odnos",  napisao je predsednik. 

 

 

 

20.21 Milivojević: Turska se posle jednog veka vratila na veliku scenu

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je večeras da poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji pokazuje visok nivo političkih odnosa između dve zemlje i njihovih lidera, ali i strateško opredeljenje za dalje razvijanje odnosa.

Milivojević je rekao za Tanjug da se kvalitet posete ogleda u broju potpisanih sporazuma i njihovih efekata, dodajući da je potpisano 11 sporazuma u različitim oblastima.

"Vi ste poslednjih godinu dana morali da imate dinamičnu saradnju između različitih resora iz Srbije i Turske kako bi sporazumi bili spremni za potpisivanje. Kada imate takav karakter ekonomskih odnosa, to je najbolja osnova za političke odnose", rekao je Milivojević.

On je dodao da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan govorili o obostranom uvažavanju, što je ocenio kao izuzetno važno jer je, kako je dodao, Turska regionalna sila koja ima uticaj na našem prostoru, uključujući meku moć i istorijsku komponentu.

"Turska se posle jednog veka vratila na veliku scenu i postala regionalna sila koja ima uticaj na faktore koji su za nas od nacionalnog interesa. Nije slučajno što su dvojica predsednika u razgovoru pomiljali BiH i to nas opredeljuje da međusobne odnose dižemo na viši nivo", rekao je Milivojević.

On je dodao da pečat odnosima između dve zemlje daju sami lideri jer je lični odnos element koji podiže odnose na viši nivo i koji predstavlja garanciju za poverenje bez kojeg ne bi bilo potpisivanja sporazuma a koje je, kako je rekao, pretpostavka za dugoročnost u odnosima.

20.11 Erdogan se sastao sa liderima Bošnjaka u Srbiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan susreo se danas, tokom posete Beogradu, sa liderima Bošnjaka u Srbiji.

Prvi put ovakvom sastanku prisustvovao je lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić koji je sedeo prvi u nizu do predsednika Turske, preneo je sandzakpress.net.

Pored Zukorlića sastanku su prisutvovali i lideri SDP i SDA, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin. 
Navodi se da je Erdogan sa njima razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i gradovima Raške oblasti.

16.52 Vučić: Dolazak investitora iz Turske veoma značajan za našu zemlju

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je na poslovnom forumu Srbija-Turska da su turski privrednici dobrodošli u Srbiji i da se osećaju kao u svojoj kući i istakao da je dolazak investitora iz Turske veoma značajan za našu zemlju. 

"Poštovani predsedniče, uvaženi članovi delegacija Turske i Srbije, dozvolite mi da izrazim ogromno zadovoljstvo što se danas nalazimo ovde u Beogradu na ovom impozantnom privrednom skupu koji jasno označava nastavak jedne uspešne i veoma intenzivne ekonomske saradnje koja se odvijala između naše dve zemlje u proteklom periodu", rekao je Vučić.

16.32 Počeo poslovni forum Srbija - Turska

Poslovni forum Srbija-Turska počeo je u Beogradu u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. Forum je okupio predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije. Opširnije u posebnoj vesti

Tanjug/Rade Prelić

 

16.21 Vučić priredio ručak za Erdogana: Nastavljeni razgovori o važnim temama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je ručak u čast predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i naveo da su tom prilikom nastavljeni razgovori o važnim pitanjima, ali i o  svakodnevnom životu.

Ručku su prisustvovale i supruge dvojice predsednika, Emine Erdogan i Tamara Vučić.

"U nešto opuštenijoj atmosferi, uz srpske i turske specijalitete spravljene veštim rukama naših kuvarskih majstora, nastavljam razgovor sa predsednikom Erdoganom o važnim pitanjima, ali i o svakodnevnom životu", napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

On je dodao da su srpski i turski običaji slični, a tema za razgvor ima mnogo kao i uvek kada se razgovara sa prijateljem.

"Još jednom, dobro nam došli i hvala Vam na ovoj poseti, poštovani predsedniče", poručio je Vučić Erdoganu koji boravi u poseti Srbiji.

16.02 Dodik: Zadovoljstvo je biti između dva predsednika, Vučića i Erdogana

Predsednik Republike Srpske objavio na svom Instagram nalogu fotografiju sa predsednicima Srbije i Turske, Aleksandrom Vučićem i Redžepom Tajipom Erdoganom, uz poruku da je zadovoljstvo biti u društvu dva predsednika.

"Redžep Tajip Erdogan je veliki državnik jednog velikog naroda i jedne velike države kao što je Turska.

Razgovarali smo o našoj saradnji, koja je izuzetna, kao i o našim odnosima i skorijem susretu", napisao je Dodik.

15.24 Euronews Veče o poseti Erdogana Srbiji

Poseta Erdogana Srbiji biće i tema emisije Euronews Veče koju možete gledati večeras od 20 časova na Euronews Srbija. Gosti će biti Vojislav Lalić, dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Turske i Dragoslav Rašeta iz organizacije "Novi treći put". Iz Istanbula će se uključiti politički analitičar Onur Erim.

15.18 Sertač za Euronews Srbija: Vojno prisustvo Turske na Balkanu ističe njene strateške interese

Pristup Turske Balkanu pod Edroganom je da se iskoriste ekonomske veze radi podsticanja regionalne stabilnosti, rekao je urednik u Euronewsu Aktan Sertač. 

Ističe da i Srbija i Turska žele da poboljšaju saradnju u privredi i turizmu, ukazujući da je ekonomska saradnja unapređena.

"Ipak, uloga Turske kao posrednika, posebno u dijalogu Beograda i Prištine, je imala pomešane rezultate. Iako je odnos Turske sa obe strane cenjen, ključni problemi ostaju nerešeni. Ukupno, turski uticaj je pojačan, ali to nije dovelo do nekog pomaka u sukobu", rekao je Sertač.

Naveo je i da vojno prisustvo Turske na Balkanu, uključujući i veliku ulogu u KFOR-u, ističe njene strateške interese.

Kompletno gostovanje Sertača na Euronews Srbija pogledajte u video-prilogu:

Euronews Srbija

15.01 Vučević: Svaka poseta Erdogana podstiče realizaciju novih projekata

 Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prilika za dalje jačanje odnosa i da svaka njegova poseta Srbiji podstiče realizaciju novih projekata.

"Poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana je prilika za dalje jačanje naših odnosa i saradnje, a svaki njegov dolazak u Srbiju dodatno podstiče realizaciju novih projekata i infrastrukturnih ulaganja, trgovinsku i kulturnu razmenu, kao i povećanje broja turista", napisao je Vučević u objavi na Instagramu.

On je dodao da Srbija gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i da su turski privrednici uvek dobrodošli u Srbiju.

"Trajno smo opredeljeni za jačanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i svesrdno radimo na jačanju naših bilateralnih odnosa i daljem unapređenju ekonomskih, kulturnih i političkih veza između naših zemalja", naveo je predsednik Vlade Srbije.

13.49 Erdogan: Mislim da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu kad je reč o BiH, više puta sam to podvukao

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da su oni, između ostalog, razmenili mipljenje i očekivanja u vezi sa regionalnom saradnjom.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Još jednom smo podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu i u okviru toga je jako važno imati zdrav razum kada je reč o tenzijama između Kosova i Srbije. Još jednom smo potvrdili našu rešenost da zaštitimo stabilnost u BiH. Ona je politički vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir i promeniti što pre. Mislim da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu i to sam više puta podvukao", rekao je Erdogan u zajendičkom obraćanju medijima sa Vučićem. 

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

13.29 Vučić posle sastanka: Verujem da će iz današnjih razgovora Srbija i njeni građani imati značajnu korist

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obrćanju medijima posle sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da veruje da će iz današnjih razgovora Srbija i njeni gađani imati značajnu korist. Vučić je rekao da je Erdoganova poseta važna jer će doprineti razvoju i unapređenju srpsko-turskih odnosa.

Euronews/Stefan Goranović

 

"Zahvalan sam predsedniku Erdoganu na tome što je uvek izražavao dobru volju da poseti našu zemlju, da uvek razgovara o svim, ne lakim pitanjima. Danas smo u četiri oka govorili o svim važnim temama, geopolitičkim temama i problemima sa kojima se suočavaju pojedinačno Srbija i Turska, a ponegde i zajedno. Nemam šta da krijem, govorili smo o odnosima koje naše zemlje imaju sa EU, i kakav odnos EU ima prema našim zemljama", naveo je. 

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

13.23 Srbija i Turska potpisale 11 sporazuma u prisustvu presednika Vučića i Erdogana

Srbija i Turska potpisale su danas 11 različitih sporazuma i memoranduma o međusobnoj saradnji u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. 

13.15 Tamara Vučić i Emine Erdogan u poseti izložbi brenda "Maridruna"

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i supruga predsednika Turske Emine Erdogan posetile su danas u Beogradu izložbu srpskog modnog brenda "Maridruna". Njih je dočekala vlasnica brenda Marijana Andrić, koja im je predstavila ručno pletene proizvode od trikotaže tog brenda, poput džempera i kardigana.

Ona je objasnila da je ideja brenda da se spoje tradicionalni načini ručne proizvodnje sa modernim dizajnom proizvoda. Supruge predsednika su, između ostalog, imale priliku da vide i trikotažu koja je pravljena od prediva iz Turske.

Trikotaža "Maridruna" se proizvodi u Priboju, a brend izvozi i izlaže i u inostranstvu, uključujući SAD, Italiju, Francusku...

13.00 Održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

11.57 Vučić: Značajan korak na jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na ceremoniji svečanog dočeka predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana istakao da je Turska jedan od najvažnijih investitora u Srbiji i da će razgovarati o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama.

Vučić je poručio da je ovo poseta jednog od najuticajnijih državnika savremenog sveta, da je za Srbiju uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj.

"Na političkom planu, ova poseta daje zamah jačanju odnosa između naše dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta. Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije", objavio je Vučić na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

Napomenuo je i da je ekonomija još jedan od ključnih aspekata ove posete. 

"Zato je ova poseta važna za nas, jer predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima, jačajući platformu za budući dijalog i saradnju, kao ključnih faktora za mir i stabilnost na Balkanu", napisao je predsednik Srbije.

11.42 Spisak sporazuma koji će biti potisani

Poznato je koji će sporazumi danas biti potpisani između Srbije i Turske, javlja reporter Euronews Srbija koji prati posetu Erdogana

  • Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske - Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama u oblasti upravljanja katastrofama i vanrednim situacijama (potpisnici: vica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova i Okaj Memiš, predsednik AFAD-a)
  • Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstva za rad i socijalnu sigurnost Republike Turske (potpisnici Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Hakan Fidan, ministar spoljnih poslova)
  • Memorandum o razumevanju između Ministarstva privrede Republike Srbije i Ministarstva industrije i tehnologije Republike Turske (potpisnici Adrijana Mesarović, ministarka privrede i Mehmet Fatih Kadžir, ministar industrije i tehnologije)
  • Memorandum o razumevanju između Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Ministarstva energetike i prirodnih resursa Republike Turske u oblasti energetske tranzicije (potpisnici Dubravka Đedović Handanović, ministar rudarstva i energetike i Alparslan Bajraktar, ministar enrgetike i prirodnih resursa)
  • Odluka broj 1/2024 Zajedničkog komiteta ustanovljenog Sporazumom o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske o izmeni Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske zamenom Protokola II o definiciji pojma „proizvodi sa poreklom“ i metodama administrativne saradnje (potpisnici Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine i Omer Bolat, ministar trgovine)
  • Memorandum o razumevanju između Ministarstva sporta Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta Republike Turska u oblasti sporta (potpisnici Zoran Gajić, ministar sporta i Osman Aškin Bak, ministar omladine i sporta)
  • Memorandum o razumevanju u oblasti omladine između Ministarstva omladine i turizma Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta Republike Turske (potpisnici Husein Memić, ministar turizma i omladine i Osman Aškin Bak, ministar omladine i sporta)
  • Memorandum o razumevanju u oblasti medija i informisanja između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Direktorata za komunikacije predsedništva Republike Turske (potpisnici Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija i Fahretin Altun, predsednik Direktorata za komunikacije Predsedništva Republike Turske)
  • Protokol o saradnji između grada Beograda Republika Srbija i gradske opštine Gaziantep Republika Turska (potpisnici Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda i Fatma Šahin, gradonačelnica Gaziantepa)
  • Protokol o saradnji između Državnog arhiva Srbije i Direktorata Državnih arhiva Predsedništva Republike Turske (potpisnici Miroslav Perišić, direktor Državnog arhiva Srbije i Muhamet Ahmet Tokdemir, Direktor Direktorata Državnih arhiva Predsedništva Republike Turske)
  • Akademski memorandum o razumevanju između Istorijskog instituta Beograd i Ataturkovog vrhovnog saveta za kulturu, jezik i istoriju Turskog istorijskog društva Republike Turske (potpisnici Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta Beograd i Juksel Ozgen, predsednik Turskog istorijskog društva)
  •  

    11.19 Sastanak Erdogana i Vučića

    U Palati Srbija počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Posle sastanka biće održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Srbije i Turske 

    11.01 Svečani doček za Erdogana uz gardu i crveni tepih

    Ispred Palate Srbija priređen je svečani doček za predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana uz gradu i crveni tepih. Erdogana je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega su intonirane himne Turske i Srbije.

    10.45 Da li će se govoriti o vojnoj i energetskoj saradnji?

    Erdogan je poslednji put bio u Srbiji 2022. godine. Tada se razgovaralo i o većoj vojnoj saradnji. Govorilo se o nabavci bespilotnih letelica Bajraktar, do čega nije došlo. 

    Aleksandra Joksimović kaže da postoje spekulacije da će to danas biti jedna od tema, ali ističe i da je prilikom prošle posete izražena želja Vučića da Turska pomogne u što bržem funkcionisanju azerbejdžnskog gasa. 

    "Pitanje energetske bezbednosti bi takođe moglo da bude jedna od značajnih tema koja će potencijalno biti ne dnevnom redu", rekla je ona. 

    Tanjug/Nemanja Jovanović

     

    10.30 Kakve spoazume možemo da očekujemo? 

    zamenik direktora Nove ekonomije Aleksandar Milošević je rekao da se još ne zna koji će sporazumi danas biti potpisani, ali ističe da je saradnja Srbije i Turske u poslednjim godinama intenzivirana.

    "Baš ove godine imamo jako veliki rast međusobne saradnje i trgovine, recimo 70 odsto je rast našeg izvoza u Tursku.Tako da možemo očekivati razne sporazume oko investicija Turske u Srbiju. Oni su izuzetno jaki u tekstilnom sektoru i u proizvodnji bele tehnike. Imamo jako veliki uvoz iz Turske, mnogo veći nego što je naš izvoz. Ono što možemo očekivati i što bi bilo najbolje da dobijemo, to su investicije", rekao je Milošević za Euronews Sribja.

    Napomiće i da je Turska veoma prisutna u regionu i da u poslednjim godinama širi svoj uticaj.  

    10.00 Joksmović: U kraćem vremenu Turska nije imala puni fokus na Balkanu

    Bivša ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović je rekla za Euronews Srbija daj e Turska izuzetno bitna zemlja koja se u ovom trenutku nalazi u osetljivoj situaicji s obzirom na politička zbivanja. 

    "Rat u Ukrajini i rat na Bliskom istoku stavljaju je u neku vrstu epicentra. Ona nije uključena direktno, ali s druge strane ima i ekonomsku krizu u zemlji. Zato u jednom kraćem vremenu Turska nije imala puni fokus na Balkanu kao što je to inače slučaj", rekla je Joksimović. 

    Ističe da se sada traže novi kapaciteti da se sa Balkanom uspostave svi kanali komunikacije na najvišem nivou. 

    "Danas će se sastati Visoki savet za saradnju Srbije i Turske. Teško mi je u ovom trenutku da kažem šta će biti rezultat, ali je interesantno reći da je Turska jedan od ulagača koji svoje kompanije često pozicionira na jugu Srbije, što je retkost", rekla je Aleksandra Joksmović. 

    Kada je reč o politici, dodaje i da Turska voli da igra ulogu medijatora i podseća na trilaterale Srbija - BiH - Turska i Hrvatska - BiH - Turska. 

    Euronews Srbija

    09.30 Ekonomski odnosi na uzlaznoj putanji

    Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju - tako se uglavnom u poslednjim godinama opisuju relacije dveju zemalja u ovoj oblasti. Tekstilna, metalna, automobilska, građevinska, finansijska... industrije su i oblasti u kojima danas Srbija i Turska posluju. Opširnije u posebnom tekstu

    09.00 Erdogan sinoć doputovao u Srbiju, na aerodromu ga dočekao Vučić

    Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sinoć je doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    "Dobro došli u Srbiju, dragi priajtelju Erdogane. Vaša ponovna poseta je još jedna prilika za dalje jačanje naših prijateljskih odnosa i saradnje. Verujem da ćemo tokom vašeg boravka u Beogradu zajedno raditi na unapređenju ekonomskih, kulturnih i političkih veza između naših zemalja'', napisao je Vučić na svom nalogu na mreži Instagram.

    Komentari (0)

    Srbija