Politika

"Lična diplomatija" Erdogana i Vučića: Kako su izgledali odnosi Srbije i Turske u poslednjih nekoliko godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2024

-

12:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji. Erdogan je prethodno posetio Tiranu, gde je prisustvovao otvaranju džamije Namazgah. Ovogodišnja Erdoganova poseta Srbiji, četvrta je po redu u poslednjih sedam godina. U tom periodu Srbija i Turska su intenzivirale ekonomsko-trgovinske odnose.

Kada je početkom septembra 2022. godine poslednji put posetio Srbiju, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naglašavao da se odnosi Beograda i Ankare poboljšavaju iz dana u dan.

Nakon formiranja Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske 2017. godine, Beograd i Ankara su potpisali 26 sporazuma u oblasti ekonomije, infrastrukture, kulture i turizma. Analitičari smatraju da je "lična diplomatija" Vučića i Erdogana unapredila odnose dve zemlje.

"To je zapravo i dalo određene pozitivne rezultate. Jedan od njih je pojačana trgovinska razmena, pogotovo u slučaju Srbije koja je doduše iskusila određena zastajkivanja posle 2018. Ne toliko zbog nekih izmena između Srbije i Turske koliko zbog unutrašnjih prilika u Turskoj. S druge strane Srbija i dalje ostaje glavni trgovinski partner Turske na Zapadnom Balkanu i to je nešto što se ne menja i što se neće izmeniti u bližoj budućnosti", naveo je Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije.

Turske investicije vredne 400 miliona dolara

Turska se nalazi među deset najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije. Njene investicije vrede 400 miliona dolara. Dok se ekonomsko-trgovinski odnosi razvijaju, najveće nesuglasice Beograda i Ankare prisutne su na pitanju Kosova i Metohije.

"Priština se sve više okretala Turskoj i u njoj tražila političku i bezbednosnu podršku. Tu je ove godine došlo do potpisivanja odbrambenih aranžmana između Prištine i Ankare, tako da verujem da će predsednik Srbije adresirati ovo pitanje kao problematično za stabilnost regiona", rekao je Sava Mitrović sa FPN-a. 

Mitrović smatra da je turska spoljna politika prema Balkanu uglavnom usmerena ka muslimanskim zajednicama, ali da to ne predstavlja prepreku za dobre i stabilne odnose Srbije i Turske. 

"Turska će nastaviti da u političkom smislu podržava islamske zajednice u duhu svoje neoosmanističke ideologije kako je neki nazivaju, ali to opet ne predstavlja prepreku za dobre ekonomske odnose i stabilne političke odnose Srbije i Turske", naveo je. 

Erdoganovu posetu Srbiji mediji ocenjuju kao deo, kako kažu, "diplomatskog maratona", koji će se krajem oktobra nastaviti na samitu BRIKS-a u Kazanju. 

Komentari (0)

Srbija