Biznis vesti

Prilike za profit u saradnji Srbije i Turske: Predsednik Tursko-srpske privredne komore za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2024

-

20:52

Prilike za profit u saradnji Srbije i Turske: Predsednik Tursko-srpske privredne komore za Euronews Srbija
Prilike za profit u saradnji Srbije i Turske: Predsednik Tursko-srpske privredne komore za Euronews Srbija - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti put za poslednjih sedam godina turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je Srbiju. Nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, turski predsednik je rekao da su odnosi Beograda i Ankare takvi da se mogu nazvati "zlatnim dobom". Saopšteno je da se radi na obezbeđivanju putovanja između dve zemlje samo uz ličnu kartu. 

Na poslovnom forumu Srbija-Turska Erdogan je poručio da u Srbiji postoje 842 turske kompanije koje zapošljavaju 9.600 radnika, kao i da je Srbija veliki ekonomski partner koji je tokom prošle godine privukao 60 procenata direktnih investicija u regionu. 

Tokom posete reči je bilo i o regionalnoj saradnji. Turski predsednik ukazao je na značaj očuvanja stabilnosti u Bosni i Hercegovini, koju je ocenio kao politički ranjivu, iskazavši uverenje da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu. Posetu je obeležilo i potpisivanje 11 različitih sporazuma i memoranduma o međusobnoj saradnji.

Fonet/Milica Vučković

 

Povodom posete turskog lidera i važnih sporazuma koji su potpisani gost Euronews Srbija bio je Fatih Karađa, predsednik Tursko-srpske privredne komore.

"Kao što smo čuli, potpisano je već 11 sporazuma u različitim sektorima: kulturi, u socijalnom domenu, u biznisu. Pored toga, 180 kompanija je prisustvovalo iz Srbije i 120 kompanija iz Turske koje su se pridružile toj asocijaciji za vreme B2B sastanaka, posebno u građevinskom sektoru i sektoru energije. Bila je, naravno, razgovora, nadamo se da će to doneti plodove, tako da mogu da kažem da su postignuti korisni sporazumi", kazao je Karađa.

Karađa ističe da je za turske privrednike u ovom trenutku Expo 2027 u Srbiji vrlo zanimljiva tema jer su sa turske tačke gledišta, turske građevinske firme u Turskoj izuzetno jake. 

"One već grade puteve i druge građevinske projekte u Srbiji. To je jedna stvar koja ih zanima. Sa druge strane, tu je i sektor energetike. Tu već ima turskih kompanija u Srbiji koje ulažu u energiju sunca, vetra i druge energetske kompanije, i to je zanimljivo", objašnjava Karađa.

Kao neke od od zanimljivih oblasti saradnje naš sagovornik pominje, zdravstvo i IT.

"Već postoji zdravstveni turizam između Turske i Srbije. Sve to, naravno, može još da se unapredi. Takođe, mogu da pomenem i IT sektor, informacione tehnologije, koje su takođe interesantne. U ovom trenutku, imamo veće IT kompanije iz Turske, koje su u okviru naše asocijacije prisutne na turskom tržištu, a to se uklapa u ciljeve Srbije za budućnost. U ovom trenutku, mogu da kažem da su to glavni sektori za koje su turske kompanije zainteresovane, a opet, to je u skladu sa strategijama Srbije", kaže Karađa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis