Politika

Sednice Vlade Srbije i Štaba za vanredne situacije: Na dnevnom redu i odluka o vojnom roku, oglasio se predsednik Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

13:47

Sednice Vlade Srbije i Štaba za vanredne situacije: Na dnevnom redu i odluka o vojnom roku, oglasio se predsednik Srbije
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Vlade Srbije i Druga vanredna sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, koju vodi premijer Miloš Vučević, a prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je danas oko 13.00 časova u Palati Srbija.

"Zahvalio sam ministrima koji su na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije podržali Predlog zaključka o obrazovanju radne grupe za razmatranje aktivnosti i mera u cilju aktiviranja obaveze služenja vojnog roka. Istakao sam da je to za Srbiju velika stvar, ne samo za odbranu zemlje, već i zbog toga što će mladim ljudima osnažiti osećaj odgovornosti i ozbiljnosti, koja će im biti potrebna za sve ono sa čime će se susretati i u civilnom životu. Posebnu korist od obaveznog služenja vojnog roka imaće i gradovi i opštine u kojima su kasarne, jer će ti krajevi ekonomski da se podignu i još brže da napreduju i da se razviju", naveo je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je da je obavestio Vladu Srbije o jučerašnjem sastanku u Briselu, kao i o razgovorima koje je imao u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, "a posebno o predstojećim sastancima koje ću imati sa svetskim liderima, na kojima će glavna tema biti upravo položaj Srba na KiM, kao i mere koje preduzimamo u tom smislu".

"Posebna tačka dnevnog reda bila je energetika, sa akcentom na projekte, potencijale i planove Srbije u svim njenim aspektima. Zamolio sam članove Vlade da sve aktivnosti koordinišu sa predsednikom Vlade i ministrom finansija, u cilju što veće efikasnosti i sveobuhvantog pristupa jednom od najznačajnijih pitanja budućnosti naše zemlje", naveo je i dodao:

"Svakako, razgovarali smo i o pretnji od poplava, analizirali smo situaciju i mere koje možemo da preduzmemo u tom smislu kako bismo sačuvali živote i imovinu naših građana i sveli potencijalnu štetu na minimum. Posebno sam naglasio da niko ne sme da potceni stepen opasnosti ove situacije, apelujući na sve članove Vlade da izvrše opsežne i brze pripreme u cilju zaštite stanovništva".

Vučić je prethodno rekao da očekuje da će Vlada Srbije danas na svečanoj sednici doneti odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka koji će trajati ukupno 75 dana.

On je posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Zastava2024" na aerodromu u Batajnici istakao da će vojni rok za muškarce trajati 60 plus 15 dana, ukupno 75 dana.

"Najavljujem i da je  Vlada Sbrije dobila sve moje što je potrebno, i očekujem da na današnjoj sendici odrede odluku o služenju vojnog roka u Srbiju koji bi trajao 75 dana ukupno. Neuporedivo manje nego kako je bilo u naše vreme. Moraće da postoji i dispclina. Za muškarce će da bude obavezno", rekao je Vučić novinarima.

Premijer Srbije Miloš Vučević saopštio je pre nekoliko dana da je na posebnoj sednici Vlade Srbije doneta odluka kojom se Ministarstvu odbrane nalaže da odmah pokrene proceduru za vraćanje vojnog roka.

Vučić je dodao i da očekuje značajan broj devojaka koje će služiti vojni rok, ali za njih, kako je rekao, neće biti obavezan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija