Biznis vesti

Žiofre: Cirkularna ekonomija mora da se razvija zajedno sa zaštitom životne sredine

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

14:55 >> 16:20

Žiofre: Cirkularna ekonomija mora da se razvija zajedno sa zaštitom životne sredine
Žiofre: Cirkularna ekonomija mora da se razvija zajedno sa zaštitom životne sredine - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

U kompanijama "Steel Impex" u Krnješevcima i "ArTech inženjeringu" u Dobanovcima u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji" RECIKLIRA SE automobilski otpad i građevinski tekstil, a šef Delegacije EU Emanuele Žiofre rekao je DANAS da cirkularna ekonomija mora da se razvija zajedno sa zaštitom životne sredine, što je i jedan od ciljeva EU.

On je istakao da ove dve kompanije poseduju najsavremeniju opremu za reciklažu auto delova i tekstila koju su pribavile pomoću sredstava EU i dodao da su pokazale da imaju kapacitet za inovacije i kreativnost, kao i da je EU drago što je mogla da finansijski doprinese razvoju preduzeća.

"Evropska unija je donirala za ovu inicijativu osam miliona evra. Naravno, same kompanije su uložile i sopstvena sredstva za unapređenje svoje proizvodnje. Mi smo bili tu da im pomognemo u svim neophodnim koracima, kako bi oni svoje poslovanje učinili efikasnijim. Moram da istaknem da je ovde reč o cirkularnoj ekonomiji koja ide i mora da ide zajedno sa brigom u životnoj sredini, odnosno zaštitom životne sredine i upravo je to jedan od velikih ciljeva EU, da omogućimo kompanijama da rastu, dok paralelno sa tim, poštujemo i štitimo životnu sredinu. Svi smo na dobitku kad su kompanije ekološki osvešćene", rekao je Žiofre.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš istakao je da je ovakva vrsta ulaganja u opremu važan korak za Srbiju, jer naglašava cirkularnost kao element.

"Ono što je važno jeste da se ovde otpad opet koristi, a to doprinosi lokalnoj ekonomiji. Otpad koji ovde nastaje je samim tim čistiji, sredina je zdravija, otklanjaju se toksini, odnosno toksični otpad i samim tim lokalna ekonomija ima priliku za razvoj", kaže Beriš.

Naveo je da poslovni sektor može da bude rešenje, odnosno da može da doprinese održivom ekonomskom razvoju, koji utiče na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

U okviru projekta kompanija „Steel Impex“ je za svoj pogon u Krnješevcima, uz opremu koja joj omogućava da reciklira od 80 do 90 odsto jednog vozila, nabavila i prateći sistem za filtraciju vazduha.

Kompanija „ArTech Inženjering“ iz Dobanovaca je od restlova tekstila iz proizvodnje šatora, tendi i cirada pokrenula proizvodnju novog materijala reteksa koji je pogodan za uređenje enterijera i građevinsku izolaciju.

Beriš je rekao da je do sada je 66 inovacija dobilo finansijsku podršku EU, Švajcarske i Vlade Srbije ukupne vrednosti od 25 miliona USD za njihovo sprovođenje u praksi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis