Politika

Žiofre: Srbija ulaže velike napore za napredak u okviru poglavlja 27

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

22:54

Žiofre: Srbija ulaže velike napore za napredak u okviru poglavlja 27
Žiofre: Srbija ulaže velike napore za napredak u okviru poglavlja 27 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je danas da Srbija ulaže velike napore u ostvarivanju napretka u poglavlju 27 pravnih tekovina EU u Srbiji, koje se odnosi na životnu sredinu, kao i da Srbija ima sve karte u rukama kako bi uspešno sprovela energetsku i ekološku tranziciju.

Kako bi se ubrzala zelena tranzicija u korist stanovnika Srbije danas je obnovljen sporazum o saradnji sa Ambasadom Francuske u okviru inicijativa "Zelena agenda za Srbiju" i "Ekoopština", naveo je Žiofre.

"Ovaj dobrovoljni sporazum ima za cilj da bolje informiše javnost i maksimizira sinergije između lokalnog i nacionalnog nivoa. Kako bismo odgovorili na ove izazove, evropski zeleni dogovor 'Green Deal' ima za cilj da Evropu transformiše u modernu ekonomiju koja je konkurentna, garantujući kraj neto emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine", rekao je Žiofre na svečanoj dodeli nagrada u okviru projekta "Ekoopština".

Žiofre je istakao da na plot-inicijativi "Zelena agenda za Srbiju" ostvarena saradnja sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom.

"U okviru ove inicijative, od 2022. godine do sada uspešno je sproveden niz aktivnosti zasnovan na tri stuba: podrška zelenim politikama - razvoj nove strategije Vlade Srbije za zaštitu životne sredine, podrška pilot projektima - projekat kompanije 'Master Solar' koja je je postala energetski autonomna, a koju sam posetio prošle godine sa gospođom fon der Lajen, buduća podrška finansiranju projekata koji se mogu umnožiti na čemu radimo sa UNDP-om i EIB-om", naveo je Žiofre.

Novi instrument "Plan rasta"

Evropska unija usvojila je niz predloga sa ciljem smanjena neto emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 odsto do 2030. godine.

Žifore je istakao da je EU usvojila novi instrument pod nazivom "Plan rasta" za reforme i rast u korist Zapadnog Balkana.

"Sa budžetom od šest milijardi evra, kojim se podržava plan reformi i rasta koji je Komisija predložila u novembru 2023. godine, ovo je ponuda bez presedana za Zapadni Balkan. Ovaj instrument će obezbediti povećanu finansijsku podršku u zamenu za sprovođenje socijalno-ekonomskih i fundamentalnih reformi definisanih u reformskim programima koje su pripremili partneri sa Zapadnog Balkana", rekao je Žiofre.

On je dodao da će se sredstva odobravati dvaput godišnje, na osnovu zahteva partnera sa Zapadnog Balkana i nakon verifikacije Komisije.

Rekao je i da će za finansiranje podrške u obliku zajma EU angažovati četiri milijarde evra na finansijskom tržištu do kraja 2027.godine.

Nepovratna sredstva u iznosu od dve milijarde biće finansirana iz dodatnih sredstava obezbeđenih revizijom na sredini višegodišnjeg finansijskog okvira.

"Uz novu strategiju, pouzdane partnere, lokalnu stručnost i sve veću finansijsku podršku, sve karte su sada u rukama Srbije da uspešno sprovede svoju ekološku tranziciju", istakao je Žiofre.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija