Politika

Novaković: Bratislav Ćirković može da bude poslanik, razmatraće se i besplatni udžbenici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2024

-

15:19

Novaković: Bratislav Ćirković može da bude poslanik, razmatraće se i besplatni udžbenici
Novaković: Bratislav Ćirković može da bude poslanik, razmatraće se i besplatni udžbenici - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Nišu je, odlučujući o žalbi Odborničke grupe "Biramo Niš", izjavljenoj protiv odluke Skupštine Grada Niša o potvrđivanju mandata odborniku Skupštine Grada Niša, Bratislavu Ćirkoviću, doneo rešenje kojim se žalba odbacuje, saopštio je predsednik Skupštine Grada Niša Igor Novaković.

"Ovim je iznova dat pun legitimitet pobedi liste "Aleksandar Vučić – Nišsutra", legitimitet izboru predsednika Skupštine Grada Niša, izborugradonačelnika Grada Niša, kao i legitimitet svim ostalim aktima donetim nakonstitutivnoj sednici Skupštine Grada Niša", navodi Novaković.

Kako kaže, pred rukovodstvom je sada puno posla, mnogo odluka koje treba doneti kako bi Grad mogao da funkcioniše. 

"Očekujem da će Skupština Grada Niša nastaviti sa radom u konstruktivnoj i dostojanstvenojparlamentarnoj atmosferi, dosledno, kao i do sada, poštujući zakon iproceduru, uz pun doprinos svih aktera ovog saziva lokalnog parlamenta udonošenju važnih odluka za naš Grad.Skupštini Grada Niša odbornici sa liste "Kreni promeni" dostavili su predlog da se na prvoj narednoj sednici Skupštine Grada Niša uvrste u dnevnired i donesu odluke o dodeli đačke pomoći porodicama sa decom školskoguzrasta na teritoriji Grada i o dodeli udžbenika za učenike osnovnih škola nateritoriji Grada Niša za 2025/2026 godinu", rekao je Novaković.

On dodaje, kako dostavljeni predlozi odluka nisu izrađeni u skladu sa Poslovnikom Skupštine Grada Niša, s obzirom na to da ne sadrži sve elemente propisane Poslovnikom, neophodno je da se isti dostave u formi u kojoj ih Skupštine Grada Niša donosi.

Podsećanja radi, u 2023. godini, a na osnovu Odluke o finansijskojpodršci porodici sa decom, Grad je iz svog budžeta izdvojio 270.647.500 dinara,a u 2024. do danas 161.430.000 dinara.

Ostvarena su prava na pakete za đake prvake, besplatnu užinu,regresiranje troškova ishrane u produženom boravku, pomoć za nabavku udžbenika čiji su roditelji ili jedan od roditelja osoba sa invaliditetom. 

Takođe ostvarena su i prava na jednokratnu pomoć za prvorođeno dete, novčanu pomoćnezaposlenoj porodilji, novčanu pomoć za duple blizance, trojke i četvorke, novčanu pomoć za novorođenče, za prvorođenu devojčicu i prvorođenog dečaka u Novoj godini, a realizovana je i isplata jednokratne novčane pomoći učenicima prvih razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola na teritoriji Grada Niša. 

"Ovi podaci su dokaz da je u prethodnom periodu vođena aktivna socijalna politika i da će se nastaviti sa takvom praksom. Takođe, Skupštini Grada Niša dostavljen je i predlog narodne/građanske inicijative za finansiranje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Međutim, inicijativa je nejasna, s obzirom na činjenicu da različiti zakoni regulišu narodnu/građansku inicijativu drugačije. Ističem da je inicijativa dobra, ali podsećam da je ona već prezentovana u ekspozeu gradonačelnika Niša na konstitutivnoj sednici i da je u planu dauskoro bude na dnevnom redu sednice Skupštine Grada Niša", navodi.

Novaković ističe da će Skupština Grada Niša biti otvorena za sve dobre inicijative ikonstruktvine predloge, otvorena za dijalog, kako bismo zajedno unapređivalimere koje će na adekvatan način sagledavati potrebe i rešavati probleme sugrađanki i sugrađana.

Komentari (0)

Srbija