Politika

Jovanović za Euronews Centar: U Beogradu ćemo imati vlast SNS, opozicija koja ide na izbore neće imati pravo da se buni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2024

-

22:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da su predstojeći izbori farsa i da će nastaviti da se bori za izborne uslove, koji se, kako kaže, nisu promenili.

Jovanović je u emisiji Euronews Cenar rekao da  je opozicija prekršila neku vrstu dogovora i da će vlast na ovim izborima biti više ili manje nelegitimna. 

"Ovo što se dešava u Beogradu zaista nisu izbori, to je farsa i mi nismo odustali od borbe za izborne uslove. Ona će sada i nakon ovoga biti kudikamo teža jer je taj front razbijen, a počeo je da daje neke rezultate. Uveren sam da bi dao rezultate do kraja, ali za prosutim mlekom ne vredi plakati. Nemamo utisak da se dešavaju izbori i to nisu izbori. Meni je žao što je deo opozicije sebi dozvolio da priča o uslovima 30 dana od izbora, na 20 dana od izbora, premda se ništa nije promenilo", rekao je Jovanović. 

Prema njegovim rečima, nijedan uslov od tri koje je opozicija tražila, u suštini nije ispunjen - dva zaista nisu ispunjena, a treći je lažno ispunjen da se sve spoji u jednom danu.

Tvrdi da je lako objasniti zašto njegova stranka ne izlazi na izbore u Beogradu, ali učestvuje na drugim mestima u Srbiji.

"Ne pričam da je Beograd glavni grad i da je država u državi, da bi bilo lakše ovde preskočiti, jer se politički i medijski živi kada niste u Gradskoj skupštini, što je u lokalnim samoupravama po Srbiji nešto teže. U Beogradu su izbori pokradeni. To znamo. Bili smo svedoci šta se dešavalo u Areni. Ono što je zanimljivije, za Beograd znamo da je ta praksa migracije birača nastavljena kroz primer Male Krsne koji je dokumentovan pred kamerama. Dakle, to je bilo posle 17. decembra. Znamo da vlast nije odustajala od te prakse ni za ove izbore", objasnio je Jovanović.

Ne misli da će ta odluka zbuniti birače.

"Verujem da su građani ozbiljni i punoletni ljudi, koji razmišljaju svojom glavom. Da to ne verujem, da mislim da je narod stoka kao što se neretko kaže, iako mrzim taj izraz, ne bih se bavio politikom, ne bih trošio svoje vreme da pomažem ljudima koje ne poštujem. Dakle, poštujem građane, mislim da ova distinkcija i podela koju sam napravio, koja je objektivna, Beograd je potpuno druga priča, da to razumeju. Ne mogu da kažem da sam optimista za druge gradove, ali me ponekad ti ljudi u Srbiji podsećaju na Beograđane iz decembra prošle godine. Daće Bog da grešim i da će doći nekih promena u tim sredinama". 

Euronews

 

Kaže da je cilj parcijalnog izlaska na izbore spuštanje legitimiteta beogradske vlasti. 

"Ajde da se ne lažemo. Nakon 2. juna, dakle 2. juna uveče, 3. juna ćemo opet u Beogradu imati vlast SNS. Nebitno je da li će biti Aleksandar Šapić, neki drugi ili treći njihov čovek. Imaćemo vlast SNS, koja će po definiciji stvari biti nelegitimna, jer iz ovakve farse može samo nelegitimna vlast da proistakne i da proizađe. Pitanje je za sve nas kao Beograđane, da li ćemo pojačati taj nelegitimitet tako što nećemo izaći, ili ćemo ublažiti tu nelegitimnost tako što ćemo izaći. Treće opcije nema", rekao je Jovanović i dodao:

"Neću nikome da rušim i kvarim veselje, iluzije ili želje, ali ajde da ne ponavljam ovo dva puta. Rekao sam sada, bio sam potpuno jasan. Videćemo 2. juna uveče šta će biti. Meni je prvi cilj da inače nelegitimnu vlast možemo još lakše da osporavamo u budućnosti kad se bude rušio Generalštab i Sajam. Lakše ćemo se boriti ako je vlast nelegitimna, i to svi znamo, nego ako je taj nelegitimitet manji. Lakše ćemo izaći na ulicu, lakše ćemo doći do novih ponovljenih izbora u kraćem roku nego za četiri godine".

Jovanović smatra da deo opozcije, koji izlazi na izbore, neće imati pravo da se buni, ako izlaznost bude velika i ako SNS osvoji vlast. 

"Nezavisno ovog utilitarističkog pogleda, da li se dobija ili se ne dobije ništa, opet se više dobija nego ako učestvujemo u ovoj farsi i saučestvujemo u krađi. Jer u nekom trenutku treba neko da podvuče crtu i kaže, e sad je dosta, prihvatili smo vaše bugarske vozove, prihvatili smo da ne idemo na nacionalne frekvencije, gde nas napadate. I sve smo to prihvatili, a sad treba da prihvatim da moj glas vredi koliko glas nekog ko uopšte ne živi u Beogradu", rekao je Jovanović.

Kompletno gostovanje Miloša Jovanovića pogledajte u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija