Politika

Bojkot i izlazak na lokalne izbore: Mogu li "novi igrači" da pokupe glasove razočaranih?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/05/2024

-

12:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Opozicija je jedinstvena u stavu da izborni uslovi nisu pošteni, ali predstojeće lokalne izbore dočekuje razjedinjena na pitanju da li na njima treba učestvovati. Uprkos tome što su na decembarskim izborima u pojedinim beogradskim opštinama ostvarili bolje rezultate od vlasti, bojkot-opozicija kaže da se obaranjem izlaznosti brani demokratija, dok izborna opozicija smatra da borbom može nadomestiti ne-učestvovanje kolega iz drugog dela opozicije.

Ako se rezultati decembarskih izbora u Beogradu posmatraju po opštinama, opozicija je osvojila više glasova u pet. Odlukom dela opozicije da na beogradske izbore ne izađe, uloga favorita u tim sredinama dovodi se u pitanje. Uprkos tome, iz Novog DSS ističu da je vreme da se podvuče crta.

"Da li ćete vi zbog jedne, dve ili tri opštine u Beogradu, a tu je dokazana izborna krađa i vodi se spor pred Ustavnim sudom, da li ćete zarad toga obesmislite sve buduće izbore i da legitimišete nešto što je nezakonito, i po definiciji stvari nelegitimno ili ćete da kažete 'dosta je više sa vašim marifetlucima, vašim ubijanjem demokratije - na ovo ne pristajemo'", rekao je Miloš Jovanović iz Novog DSS za Euronews Srbija.

Iako smatraju da su izborni uslovi loši, drugi deo opozicije odlučio je da izabere borbu. U Zeleno levom frontu smatraju da je preuranjeno donositi procene o izbornim šansama opozicije.

"Mislim da sada ne možemo jasno da kažemo na koji način će to uticati na izborni rezultat, ono što smo mi odlučili jeste da biramo Beograd, da biramo borbu i za grad i za opštine i sigurna sam da ćemo u nekim opštinama imati opozicionu vlast koja će voditi te opštine. Ono oko čega se mi ne slažemo je metod kako se borimo na ovim izborima, ali svakako ostajemo zajedno da sarađujemo na svim bitnim temama", rekla je za Euronews Srbija Natalija Stojmenović iz Zeleno-levog fronta.

Da različite metode na putu ka smeni vlasti mogu biti otežavajuća okolnost za opoziciju koja izlazi na izbore, govori i to što će bojkot-opozicija tokom kampanje raditi na smanjenju izlaznosti birača.

"Imate samo dve opcije na ovim izborima u Beogradu. Ili ćete imati manje legitimnu vlast SNS ili ćete imati mnogo, mnogo manje nelegitimu vlast SNS. Ali ćete svakako imati vlast SNS. Kad je već takva situacija, bolje da sačuvamo mogućnost dalje borbe i mogućnost da pozivamo narod na ulicu", dodao je Jovanović.

Za razliku od Beograda, opozicija je jedinstvo uspela da očuva u nekim većim gradovima poput Novog Sada i Niša, u kojima je u decembru ostvarila slične rezultate kao i u Beogradu. Hoće li i u tim mestima opozicija biti ozbiljan izazivač vlastima zavisiće i od reakcije birača na pojavu novog igrača na politilkoj sceni - Save Manojlovića.

Dašić o novim licima na predstojećim izborima

Analitičar iz Niša Danijel Dašić govorio je za Euronews Srbija o lokalnim izborima u Srbiji, a na pitanje kako mu izgleda odluka dela opozicije koji su najavili bojkot i to što daju mogućnost svojim lokalnim odborima da sami odluče da li će da izađu na predstojeće izbore, odgovara da mu to deluje - haotično.

"Problem je u tome što su i jedna i druga strana istovremeno i u pravu i u krivu. Svi imaju dovoljno broja argumenta da brane svoje pozicije i uglavnom se zasnivaju na nekim teorijskim, ustavnim i drugim odredbama. Za prosečnog glasača je to uglavnom neistražena teritorija i tu je najveći problem kod motivacije, odnosno demotivacije samih građana. Tačno je, Beograd, Novi Sad i Niš su stvarno imali odlične rezultate i to su sve neki rezultati koj daju nadu da je moguća promena vlasti", rekao je Dašić za Euronews Srbija.

Euronews

Sama tema bojkota, prema njegovom mišljenju, diskutabilna je, jer koliko god da je, kako je dodao, bojkot 2020. godine na republičkom nivou imao svoje "stvarno kvalitetne rezultate, toliko je napravio katastrofu u lokalnim zajednicama gde su četiri godine građani bili prepušteni na milost i nemilost jednoj jedinoj vlasti koja je napravila takve posledice koja je prosto neverovatna".

"Tako da vrlo će biti interesantno - od ushićenja do očaja i natrag i opet. Zanimljive su reakcije ljudi i mislim da najbolja stvar koja je mogla da se desi je upravo ulazak još jednog igrača (Sava Manojlovića prim.aut.) koji ima potencijal da uzme veliki broj glasova iz tog rezervoara razočaranih. Tako da ja očekujem vrlo zanimljivu priču i zanimljive rezultate", rekao je Dašić.

Na pitanje kakva je situacija u Nišu kada je reč o izlasku opozicije, Dašić kaže da je u tom gradu situacija slična Beogradu.

"I u Nišu mi imamo dve jake stranke kao što su SSP i Srce, koji ne izlaze zvanično na izbore. Ostatak se ujedinio i ide pod naslovom 'Biram borbu'. Imamo i desnu stranu koja je slušala ljude i čak 27 organizacija, grupa građana je u jednom. Sa strane pozicije imamo SNS koji je potpunosti objedinjen u jedno. I sada je zvanično Savo Manojlović najavio početak njihove kampanje u Nišu. Tako da ćemo imati vrlo zanimljivu priču, naravno s doktorom Nestorovićem koji još uvek nije predao zvanično svoju listu i doktora Dragana Milića, lokalnog hirurga koji je takođe najavio i najveću pažnju izazvao i podigao političku prašinu pre Sava Manojlovića", rekao je. 

"Vlast se osvaja na tri načina"

Govoreći o tome koliko su građani spremni da daju glas novim licima, Dašić kaže da je to sada ključna priča, te naveo da se izbori dobijaju na tri načina:

"Morate maksimalno da sačuvate pod jedan vaše glasače na sledećim izborima, pod dva morate da maksimalno demotivišete glasače suprotne strane i pod tri da proučite apstinente i da vidite da li vam se isplati izlaze na izbore ili ne. SNS u Nišu kao vladajuća stranka koja ima odlično istraživanje je tu odradio knjiški. Oni su sve ujedinili, znači pokupili su sve u toj kaci političkoj što može da bude s njima. Uspešno su uneli taj virus razjedinjenja u opoziciju i uopšte ne rade nikakvu kampanju koja bi možda mogla neke apstinente da privuče".

Ocenjuje da oni sve to što su do sada uradili, rade profesionalno, ali da sa druge strane Niš ima jednu karakteristiku koju možda ostatak Srbije nema.

"U Beogradu i Novom Sadu kada imate objedinjene izbore, kada se istog dana glasa za republiku i za lokal, procenti su uglavnom isti. U Nišu je to totalno drugačije. Recimo, u 2016. kada su bili zadnji neki izbori, ne računamo 2020. kada je bio bojkot, SNS je 48 odsto osvojio kada se gledaju glasovi za republički parlament dok je recimo 39 odsto glasova samo osvojio kada se gleda lokal. Tako da je Niš uvek vrlo kritičan prema svojim lokalnim liderima i to je SNS i prepoznao tako što je očistio sve moguće političare koje su poslednje četiri godine i šire bili na vlasti i sklonili ih u neku fioku ili za reciklažu ili za političku penziju", kazao je sagovornik Euronews Srbija.

Kako vidi to što se na listi SNS u Nišu neće naći pojedini naprednjaci na čelu sa Draganom Sotirovski, aktuelnom gradonačelnicom, Dašić kaže da se SNS oslanja na istraživanja kao i da bez imena Aleksandra Vučića na izbornoj listi - "nema političara koji prelazi cenzus".

"S druge strane, Savo Manojlović kao jedan brend, moram da kažem, zato što nema neku infrastrukturu u Nišu, je jedan magnet koji može da povuče dosta, pogotovo od ovih koji su razočarani i moja neka prognoza je da ćemo imati tri relativno jake grupacije koje će između sebe da dele to neko drugo mesto. SNS će ostati prvi, ali teško da će postići rezultat koji je odradio decembra sa tih nekih 56.000 glasova i sa 41 odsto. Sa svim ovim satelitima koje su prikupili teško da će preći 40 odsto", kaže i dodaje:

"Imaćemo tri relativno jake, to je dr. Milić koji je vrlo ipak uticajan u Nišu, imamo ovu sad ostatak Srbije protiv nasilja, Savo Manojlovića koji bi trebali da se bore za to neko drugo mesto i naravno kasnije pridruživanje pretpostavljam ovog desnog bloka koji takođe na svim analizama prelazi cenzus. Imaćemo možda priliku da u Nišu vidimo jednu promenu vlasti". 

 

Komentari (0)

Srbija