Politika

NATO: U dijalogu Beograda i Prištine potrebno je inkluzivno i trajno rešenje, Kfor ostaje na mostu

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2024

-

21:35

NATO: U dijalogu Beograda i Prištine potrebno je inkluzivno i trajno rešenje, Kfor ostaje na mostu
NATO: U dijalogu Beograda i Prištine potrebno je inkluzivno i trajno rešenje, Kfor ostaje na mostu - Copyright Tanjug/Dopisnik KiM

veličina teksta

Aa Aa

U dijalogu Beograda i Prištine potrebno je inkluzivno i trajno rešenje, saopštio je danas pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za operacije Tom Gofus nakon odvojenih sastanaka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

"Odluke se moraju donositi kroz dijalog, uz blagovremenu i efikasnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i na način koji ne dovodi u opasnost bezbednost lokalnih zajednica ili NATO trupa. Misija Kfora pod vođstvom NATO-a obavezana je mandatom UN da se bavi bilo kakvim bezbednosnim zabrinutostima, kao i da se postara za sigurno okruženje", rekao je Gofus, saopšteno je iz NATO-a.

Tema odvojenih sastanaka bile su bezbednosna situacija u AP KiM, kao i "potencijalno otvaranje drumskog saobraćaja" na mostu na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, a Gofus je istakao da će pripadnici Kfora održati prisustvo na mostu i nastaviti da sprovode redovne patrole u okolnim područjima.

Gofus je ponovio punu podršku NATO-a dijalogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine uz podršku EU, naglasivši da to predstavlja okvir za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica, što je ključno za trajnu bezbednost na AP KiM i stabilnost širom Zapadnog Balkana.

U saopštenju NATO-a ponavlja se da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, tako da doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na AP KiM i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

Do odvojenih sastanaka došlo je danas na marginama Dijaloga uz posredstvo EU čiji je domaćin bio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pored Gofusa, sastanicma je prisustvovao i komandant civilnih operacija u Službi EU za spoljne poslove Stefano Tomat.

Petković je nakon sastanka rekao da je imao "dobar i konstruktivan sastanak" po pitanju ugrožavanja bezbednosti severa AP KiM u vezi sa potencijalnim otvaranjem mosta na Ibru za saobraćaj.

"Veoma dobar i konstruktivan sastanak sa pomoćnim generalnim sekretarom NATO-a Tomasom Gofusom po pitanju ugrožavanja bezbednosti severa KiM u svetlu otvaranja mosta na Ibru. Delegacija Beograda je zadovoljna jer su sagovornici saslušali naše argumente o bezbednosnim izazovima u vezi sa ovim osetljivim pitanjem", napisao je Petković na svom nalogu na mreži Iks.

Delegacija Beograda predvođena Petkovićem ranije danas je u Briselu učestvovala u bilateralnom sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom, nakon što je održan sastanak delegacije Prištine koju predvodi Besnik Bisljimi sa Lajčakom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija